Vesti
Društvo

Ugrožen rad narodnih kuhinja

Stanje u narodnim kuhinjama na Kosovu je alarmantno. Ponestaju osnovne  namirnice - brašno, ulje i so, a sve je manje i novčanih sredstava, kaže za KIM radio Svetlana Stević.
Ugrožen rad narodnih kuhinja
Korisnici narodnih kuhinja (Foto arhiva KIM)

„Brašna, ulja i soli imamo do kraja meseca maja, a i situacija sa novcem nije baš najbolja, tako da je rad kuhinja pod velikim znakom pitanja“, kaže Svetlana Stević, predsednica NVO „Majka devet Jugovića“ koja upravlja narodnim kuhinjama.

Stevićeva strahuje da će, ukoliko pomoć ne stigne, vrlo brzo korisnici narodnih kuhinja, njih oko 2.500, ostati bez obroka.

„Uputili smo apel svim ljudima dobre volje koji su nam u prethodnih četrnaest godina pomagali da nas i sada ne zaborave i da nam pomognu onoliko koliko mogu. Kada su naši korisnici čuli da smo slabi s namirnicama, sve češće dolaze u kuhinju uplašeni da će ostati bez osnovnih sredstava da prežive, bez kuvanog obroka i hleba“.

U šest narodnih kuhinja već četrnaest godina hranu svakodnevno dobijaju socijani slučajevi i porodice sa većim brojem dece. Odnedavno, pomoć u obrocima traže i oni čija su mesečna primanja svedena na tzv. kosovski dodatak od 11.000 dinara.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023