Vesti
Društvo

Ugostiteljski objekti počeli sa radom, ali su na nenadoknadivom gubitku

Restorani i kafići od danas ponovo rade. Posle dvonedeljne pauze zbog uvođenja mera od strane Vlade Kosova, od jutros su ponovo otvorena vrata ugostiteljskih objekata u Gračanici. Njihovi vlasnici kažu da su zbog čestog zatvaranja gubici nemerljivi i nenadoknadljivi.
Ugostiteljski objekti počeli sa radom, ali su na nenadoknadivom gubitku
Restoran Mimoza (Foto Kim)

Vlasnik restorana „Klub privrednika“ u Gračanici Nebojša Josifović je za RTV kim kazao da veća slavlja kao što su svadbe i krštenja morao da otkaže u toku prošle godine zbog loše epidemiološke situacije.

„Poslednje veselje imao sam 8. marta prošle godine. Otkazana su više od 60 veselja, za ovu godinu još ništa nije zakazano, nadamo se da će od juna meseca biti bolja situacija sa koronavirusom, i da ćemo se vartiti normalnom poslu i obavezama“, istako je Josifović.

A kako restoran ne bi bio na totalnom gubituku, Josifović je otvorio manju kafanicu u kojoj može da se ponešto pojede, popije, ali i da se naruči hrana za poneti.

„Tokom ove dve nedelje kada je bio zabranjen rad sa gostima, radili smo ketering, pripremali hranu, što i nije bilo loše, važno je da se radi, mada gubici su veliki, ne samo kod mene već i ostale kolege koje se bave ovim poslom imaju isti problem, ne znam da li će išta biti nadoknađeno“, kazao je Josifović.

Slična situacija je i u restoranu „Mimoza“ u Gračanici, koji je sa radom počeo pre godinu i po dana, tačnije pre početka epidemije koronavirusa. Menadžer ovog restorana Aleksandar Ničić ističe da su gubici nemerljivi, i da će teško biti nadoknađeni.

„Zatvaranje lokala zbog mera Vlade Kosova u borbi protiv pandemije negativno je uticlao na naš rad, restoran radi dva pa tri dana ne radimo, gubici su veliki, gosti dolaze u manjem broju, broj radnika smo morali da smanjimo, jer smo jedva spajali kraj sa krajem“, istako je Ničić.

Ničić napominje da poštuju epidemiološke mere, kao i da se dezinfekciona sredstva nalaze na svim stolovima, i da je razmak napravljen od dva metra.

„Evo i danas smo nakon dve nedelje ponvo počeli sa radomo, očekujemo goste, nadam se da ćemo uspeti da nadoknadimo izgubljeno“, poručio je mladi menadžer Ničić.

Ipak, vlasnici restorana strepe, jer ne znaju da li će ponovo morati da zatvraju svoje lokale, na koliko dugo i koliki će gubici biti.Ostale vesti

Janjić i Sunjog razgovarali o problemima manastira Visoki Dečani
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o trenutnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se suočava manastir Visoki Dečani.
  • 11.05.2021
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021