Vesti
Društvo

Ugljare: Napuštene i iznemogle životinje pretnja po stanare Bergena

Više od 70 napuštenih, izgladnelih i žednih životinja, poslednjih dana prestavljaju veliki problem i potencijalnu opasnost za stanare naselja “Bergen” u Ugljaru. U jeku pandemije koronavirusa, raseljena lica koja ovde žive strahuju od još jedne moguće zaraze koju bi, kako kažu, ove životinje mogle da izazovu.
Ugljare: Napuštene i iznemogle životinje pretnja po stanare Bergena
Napuštene životinje u Ugljaru (Foto Kim)

Napuštene svinje, koze, živinu i pse čiji je vlasnik veterinar Milan Pualić preminuo pre dva dana, zatekli smo u veoma lošem stanju. Komšije kažu da i dok je bio živ nije previše brinuo o njima, a sada je situacija sa životinjama postala krajnje zabrinjavajuća jer su mnoge uginule, a preostale se hrane njihovim leševima.

“Životinje su ostavljene na milost i nemilost još dok je bio živ. Prljavština je. Izlaze, non stop su po našim baštama, dolaze na vrata. Nisu vakcinisane. Same o sebi brinu, mi ih jurimo i ponekad im sipamo vodu, ali mi nemamo čime da ih hranimo”, priča Duška Sokolović, jedna od stanarki u naselju.

“Zdrave su možda, a opasne su jako. Zamislite vi životinju koja danima nema da jede, pogotovo psi i svinje, na svakoga će kidisati. Svi uzimamo motke i teramo životinje da odu što dalje. Svi beže od kovida-19, a ovo je mnogo veća podloga.Ovde može da bude malarija, mogu da budu druge bolesti”, kaže za RTV Kim Marija Balog.

O problemu sa životinja stanari Bergena upozoravali su brojne institucije od opštine Gračanica, UNHCR-a, Agencije za hranu i veterinu. Nezadovoljni su jer, kako kažu, nadležni prebaciju odgovornost jedni na druge, a problem i dalje postoji.

“Očekujemo da se sklone te životinje i ovaj urnebes da se očisti. To je živa zaraza, bolest. Mi ovde nismo ni mladi, ni potpuno zdravi još nam treba da se razbolimo od ovoga”, kaže Duška Sokolović.

“Reklli smo da više nećemo da trpimo, išli smo na ideju da izađemo svi na ulicu, na put”, kaže Marija Balog.

“Ja verujem da će naša opština da ubrza i da će što pre da nam pomogne i da smesti ove životinje, da ih udome i da budu site, napijene vode i da budu zdrave, jer pola je pocrkalo od gladi i žeđi”, kaže Živana Petković.

Počelo udomljavanje pojedinih životinja

U naselju smo zatekli i radnike opštine Gračanica. Iako nisu želeli da nam daju izjavu, potvđeno nam je da su došli kako bi privremeno udomili neke od životinja. Meštaninu Batusa Zoranu Miriću na čuvanje je dodeljeno nekoliko koza. Nepoznato je još uvek šta će se desiti sa ostalim životinjama.

RTV Kim je pokušala da dobije izjavu od nadležnih u opšitni Gračanica. Kontaktirali smo najpre Odeljenje inspekcije, ali je direktor Miloš Aritonović rekao da ovaj problem nije u njegovoj nadležnosti jer “odeljenje nema veterinarskog inspektora”. Izjavu su odbili da daju i predstavnici Agencije za hranu i veterinu u Kosovu Polju, uputivši nas na Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.

Međutim, ni direktor ovog odeljenja Dragiša Stojanović nije mogao da nam da izjavu pošto se nalazi u samoizolaciji zbog aktuelnog koronavirusa. U telefonskom razgovoru nam je rekao da ćemo izjavu dobiti tek pošto izađe iz karantina, a da u međuvremenu pokušava da nađe neko rešenje.

Ono što se pouzdano zna je da će nakon zbrinjavanja životinja biti izvršena dezinfekcija čitavog naselja.

“Nakon žavršetka aktivnosti oko zbrinjavanja životinja Odeljenje javnih službi će pristupiti dezinfekciji svih površina, kako na lokacijama gde su boravile životinje tako i kompletnog Bergen naselja pošto su se životinje kretale po okolini”, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković.Ostale vesti

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020