Vesti
Društvo

Ugljare: Mulj i neprijatan smrad nakon povlačenja vode

Usled obilnih padavina u Ugljaru se izlila reka Prištevka, a došlo je i do izlivanja kanalizacije. Voda se tokom dana povukla, ali je za sobom ostavila neprijatan smrad. Meštani ovog sela se više godina sučavaju sa naknadnim problemom nakom poplava i dodatno strahuju za svoje zdravlje. 
Ugljare: Mulj i neprijatan smrad nakon povlačenja vode
Reka Prištevka nakon povlačenja vode (Foto Kim)

Kiša koja je padala tokom prethodne noći u Ugljaru oko podneva je poplavila nekoliko domaćinstava. Na sreću, nije bilo veće materijalne štete. Međutim, voda iz reke, pomešana sa kanalizacijom, za sobom je nakon povlačenja ostavila neprijatan smrad, pa Ugljarčani sada strahuju za svoje zdravlje.

„Kiša je padala tokom cele noći, nije prestajala. Jutros je naišao talas i poplavio dvorište. Najgore što je to kanalizacija, nije reka Prištevka čista kao što je nekad bila. Ovo je sada kanalizacija iz Prištine koja ovde prolazi. Već godinama pričaju kako će je pokriti i uraditi potporni zid. Ali, godine prolaze, iz dana u dan, ne znam šta da kažem. Strahujem za naše zdravlje, za živinu koja je po dvorištu. To je zarazna voda, kanalizacija, znate šta sve ide u kanalizaciju“, kazala je Svetlana Petrović.

„Nije problem što je voda poplavila, to vidimo svuda, ali ovo kod nas je kanalizacija. Kada se voda povuče, kao da je bila neka naftna platforma i mastan mulj. Ovo je čista zaraza. Inače, da je čista voda, ona dođe i prođe, toga ima svuda, ne samo kod nas“, rekao je Milorad Milić.

Voda je ugrozila i zasejane ratarske kulture u ovom mestu.

„Kada je bila kiša, bilo je u redu, ali ovo sada je kanalizacija. Ne znam kako ćemo sa ovim i šta da radimo. Ovo se dešava svake godine, prošle godine je bilo poplavljeno tri puta. Tri puta smo sadili, rasađivali i ove godine je sve isto“, kazala je Zorica Jovanović.

Opština Gračanica danas je na teren poslala radnike koji su postavili bedeme sa peskom. Direkor javnih službi Vladica Trajković kazao je za RTV Kim da će opština iz svojih prihoda uraditi potporni zid na ovoj reci, ukoliko to ne uradi Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

„Što se tiče uređenja tog dela rečnog korita, već sam predao projekat Ministarstvu životne sredine da se u tom delu uradi regulacija rečnog korita sa potpornim zidom. Odgovor nisam dobio. Ukoliko ministarstvo ne bude odgovorilo, nadam se da će opština iz svojih prihoda da uradi potoporni zid, kako bi u narednom periodu sprečili dalje izlivanje Prištevke“, naveo je Trajković.

On je dodao i da će u toku sutrašnjeg dana, kada padavine budu prestale, sa službom za nabavku „videti da se uradi“ dezinfekcija poplavljenih dvorišta. 

Meteorolog Sulj Tahirsuljaj potvrdio je za RTV Kim da se na Kosovu od sutra očekuje stabilizacija vremenskih prilika i porast dnevnih temperatura.Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020