Vesti
Društvo

Ugljare: Dvorišta i dalje pod vodom, nadležni najavljuju skoro rešenje

Uprkos pokušajima nadležnih službi da ispumpaju vodu, nekoliko dvorišta u Ugljaru je i dalje pod vodom. Bujica ponovo nadolazi iz pravca auto-puta, a meštani još jednom ističu da je problem rešiv, ukoliko nadležni prošire propusne kanale kojima bi voda oticala do reke. Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković ističe da je imao sastanak sa predstavnicima Ministarstva infrastrukture i da se nada da će ovo pitanje biti trajno rešeno.
Ugljare: Dvorišta i dalje pod vodom, nadležni najavljuju skoro rešenje
Poplava u dvorištu Denića u Ugljaru (Foto Kim)

Od početka januara, više domaćinstava u Ugljaru kod naselja „Bergen“ muči muku sa poplavama. Zbog neprestanih kiša, voda stalno nadolazi, pa njihova dvorišta liče na jezera. Cipele su davno zamenjene gumenim čizmama bez kojih kretanje nije moguće.

Radnici Odeljenja javnih službi i JKP „Ekologija“ od juče bezuspešno pokušavaju da ispumpaju vodu iz dvorišta Miodraga Denića, pošto bujica stalno nadolazi.

„I dalje je kritično, molimo Boga da ne pada kiša. Uključili smo pumpe, kako bi crpili vodu iz dvorišta, ali ona nadolazi i dalje. Voda nadolazi iz pravca Veternika. Nadam se da će neko da nam izađe u susret. Prethodinih dana je bilo još gore, šta će biti ne znam. Nadamo se boljim i lepšim danima“, ističe Denić.

„Skoro mesec dana smo u istoj situaciji, a dešava se svake godine. Veća količina vode dolazi od 2014-2015. godine kada je izgrađen auto-put. Sva voda sa Veternika se sliva, a kanal koji prolazi pored naše kuće ne može da primi svu tu vodu, pa se zbog toga šest ili sedam domaćinstava konstantno nalazi pod vodom“, rekao je Miroslav Krstić.

Ugljarčani kažu da je problem rešiv, ali da se mora raditi na rešenju.

„Kao predstavnik sela, radim na tome odgovorne u Opštini Gračanica obavestim o problemu koji postoji. Međutim, problem postoji i u drugim mestima, pa ne može sve ni da se postigne. Tokom jučerašnjeg dana predstvanici JKP `Ekologija` bagerima su pokušali da očiste kanale, ali su ih sinoćne padavine ponovo napunile, posla još uvek ima“, rekao je predstavnik sela Aleksandar Trajković, i dodao:

„Najpre treba da se regulišu atmosferske vode, da se kanali prodube i pročiste, da se bankina na reci odradi kako treba i eto rešenja“.

„Dugoročno rešenje problema bilo bi da se napravi jedna skica ovog mesta i da se napravi drenaža, da svi kanali budu pravilni. Gde god postoji put, mora da bude i čistog kanala pored puta i voda će tuda da ode. Ovo je samo ljudski nemar, ništa drugo. Priroda je priroda, i moramo da se uklopimo sa njom, ne možemo drugačije“, kazao je Zoran Živković.

Direktor Odeljenja javnih službi u opštini Gračanica Vladica Trajković ističe da je imao sastanak sa predstavnicima Ministarstva infrastrukture i da se nada da će ovoga puta problem biti trajno rešen.

„Ja sam meštanima objasnio da Opština Gračanica već par godina pokušava da reši taj problem. Od kako je napravljen auto-put, sva atmosferska voda sa petlje usmerava se ka naselju Ugljare. Naravno, taj kanal prima određenu količinu vode i sprovodi je do reke Prištevke. Zbog nivoa reke, taj kanal ne može da bude mnogo dublji, jer bismo dobili kontraefekat, i Prištevka bi se izlila kroz taj kanal i poplavila veći deo naselja. Imali smo nekoliko sastanka sa predstavnicima Ministarstva infrastrukture, da te vode koje dolaze od strane auto-puta usmerimo pre naselja Ugljare, duž auto puta, do reke Prištevke. Međutim, kao što znate, zbog promene vlade u Prištini, promena u direkcijama i ministarstvima, ne stignemo do situacije da privodimo dogovore kraju. Promene se strukture i onda sve moramo iz početka. Ja sam već imao sastanak sa predstavnicima Ministarstva infrastrukture i nadam se da ćemo ovog puta trajno da rešimo problem“, kazao je Trajković.

Šteta koju je poplava napravila ovim domaćinstvima nije mala, ali kako navodi Živković, nije ni toliko bitna.

„Kada dođete ovako, kada je dan lep, ne izgleda tako strašno. Treba biti prisutan u trenutku kada se to dešava, kada kiša pada ili se topi sneg. Bujice stvaraju problem, a ne potok koji je miran. Kanali su zapušeni, urađeni su neadekvatno, bez plana, bez ikakve logike. Voda se zadržava, širi sa strane, ugrožava naše kuće, štale, bašte. Do juna ne može da se uđe u baštu“, rekao je Živković.

„Svi smo ugroženi. Ceo temelj kuće mi je zahvatila vlaga. Ceo voćnjak i bašta su mi pod vodom. Mora da se pronađe rešenje. Dolazili su iz Opštine Gračanica i iz Kosova Polja, probali su u subotu da to pročiste. Ništa se skoro ne dešava, jer koliko oni vodu crpe, kao da ona nadolazi sve više“, ističe Krstić.

Ovih dana problem sa izlivanjem reke Drenice imaju i stanovnici Kuzmina, u opštini Kosovo Polje. Međutim, kako je za RTV Kim potvrdio predsednik Privremenog organa ove lokalne samouprave Ljubiša Ćirković, ali i pojedini meštani, voda se povlači, pa je i ulazak u selo sada moguć, što ranije nije bio slučaj.

 Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021