Vesti
Društvo

Ugljare: Dom zdravlja u novim prostorijama nakon skoro dve decenije

Nakon više od 17 godina koliko je bio smešten u privatnoj kući u Ugljaru, Dom zdravlja Kosovo Polje je početkom oktobra počeo sa radom u novom objektu. 
Ugljare: Dom zdravlja u novim prostorijama nakon skoro dve decenije
Dom zdravlja Kosovo Polje u Ugljaru (Foto Kim)

Izgradnja nove zgrade za potrebe Doma zdravlja je počela 2007. godine, a nakon 14 godina čekanja lekari konačno imaju pristojne uslove za rad sa pacijentima.

Uslovi odlični, nedostaju lekari

“Ne mogu ni da opišem kako je raditi u ovako lepom objektu, imamo preko 500 kvadrata i sve je sređeno. Uslovi za rad lekara i pregled pacijenata su mnogo bolji i mogu da dobiju sve usluge u ovom Domu zdravlja. U našoj laboratoriji mogu da se urade sve analize, apoteka je dobro opremljena i imamo dovoljno lekova”, kazao je za RTV Kim direktor ove zdravstvene ustanove dr Jordan Petrović.

Od martovskog pogroma i prinudnog iseljenja iz svog matičnog sedišta u Kosovu Polju, ovaj Dom zdravlja nalazio se u privatnoj kući u Ugljaru.

“Od 2004. godine smo bili smešteni u privatnom objektu i plaćali smo veliku kiriju. Sada smo svoj na svome, možemo mirno da radimo i pružamo usluge pacijentima. Svaki njihov problem rešavamo u hodu. I pacijenti i lekari su zadovoljni, više ne moraju da čekaju napolju, ovde je toplije. Trenutno imamo skoro sve, a uskoro očekujemo da nam stigne i ultrazvučni aparat”, kazao je dr Petrović.

U Domu zdravlja Kosovo Polje radi više od 130 lica. Oni pružaju usluge iz oblasti opšte i interne medicine, laboratorijske dijagnostike, ortorinolaringologije, dermatologije, pedijatrije, ginekologije, oftalmologije i stomatologije.

“Ovaj Dom zdravlja treba još lekara zato što imamo i dve isturene ambulante u Kuzminu i Batusu. Tamo bi trebalo da svakog dana rade lekari, a trenutno lekar radi jednom nedeljno”, kazao je Jordan Petrović.

Osim meštana Kosova Polja, Srba i Albanaca, u ovom Domu zdravlja se leče i pacijenti iz drugih opština sa srpskom većinom, kao i iz Gore. Na godišnjem nivou se u Ugljaru pregleda više od 30.000 ljudi.

“Mi ne pravimo razliku na osnovu nacije. Ovde dolaze ljudi iz Dragaša, Prizrena, Đakovice, Štrpca, Novog Brda, leče se i stanovnici Bujanovca i Medveđe. Svima su vrata otvorena”, kazao je direktor ove zdravstvene ustanove.

Iz kamiona u ordinaciju

Stomatološko odeljenje Doma zdravlja Kosovo polje je zbog nedostataka prostora godinama bilo smešteno u kamionu.

„Trudili smo se koliko smo mogli, ali uslovi nisu bili ni približno ovim. Sada je odlično, više je nego dobro. Ovako bi trebalo da bude, sve imamo, sve funkcioniše, radi, iako smo se i tamo trudili, to nije bilo to. U ovoj ordinaciij smo sve dobili, prvo smo dobili prostoriju, novu stolicu, imamo sve moguće instrumente, potrošni materijal”, kazala je doktorka Slavica Živković, specijalista stomatološke protetike.

U Domu zdravlja u Ugljaru rade četiri stomatologa, a dr Živković nakon današnjeg poslednjeg radnog dana odlazi u zasluženu penziju. Ipak, još jednom je iskoristila priliku da pozove najmlađe da se jave stomatologu.

“Deca su nam glavni pacijenti, najbitniji. Mnogo je važno održavati zdravlje zuba i veoma je bitno da dolaze i da se ne plaše stomatologa, da se naviknu da te prve intervencije ne budu bolne. Sve je problematično kada dete dođe sa bolovima, kad treba da se vadi zub pod anestezijom sa bolovima, a sve je drugačije kada oni steknu naviku da dođu i druže se sa nama. Uglavnom odradimo intervencije koje nisu bolne kako bi se oni navikli”, kazala je ona.

U Domu zdravlja u Ugljaru se svakog dana od 7.30 do 9.30 mogu uraditi hematološke i biohemijske analize.

"Imamo novi aparat i dobijamo kompletnu analizu krvne slike sa laboratorijskom formulom, radimo sedimentaciju, glikemiju, ureu, holesterol, proteine, transaminaze... sve ono što je obuhvaćeno Zakonom o primarnoj zdravstvenoj zaštiti", kazao je šef laboratorije Budimir Jovanović.

“Neophodna vakcinacija protiv kovida”

Osim Doma zdravlja, u Ugljaru radi i trijažna kovid ambulanta.

“Imamo i kovid ambulatnu koja je izdvojena u kontejneru i radi 24 sata. Ukoliko pacijent ima siptome koronavirusa pregleda se tamo, a onda se, ukoliko mi ne možemo da pomognemo, upućuje na Infektivnu kliniku u Lapljem Selu”, rekao je dr Petrović.

U Domu zdravlja je moguće prijavljivanje za vakcinaciju protiv kovida-19 koja se obavlja u Kuršumliji. Doktor Petrović apelovao je na sve da se vakcinišu protiv opake bolesti.

“Vakcinacija je neophodna. Ukoliko se i zarazite nakon imunizovanja, imaćete blaže simptome. Ona se preporučuje i trudnicama i porodiljama, a trebalo bi primiti i treću dozu vakcine”, zaključio je on.

“Dobri i uslovi i lekari”

Pacijenti u ovom Domu zdravlja mogu da prime i vakcinu protiv sezonskog gripa, a ove jeseni je do sada imunizovano više od 70 osoba.

Onima koji dolaze na preglede nije teško da putuju do Ugljara jer, kako su kazali, vrlo su zadovoljni radom lekara.

"Došla sam na pregled kod dr Uskokovića, mnogo je dobar čovek. Takođe je i direktor dobar, pa nove prostorije… Sve je novo i onda je sve dobro", rekla je Blagica Nojkić iz Gračanice.

Osim Doma zdravlja u ovom objektu u Ugljaru smešteni su i PO Opštine Kosovo Polje i jedinica PTT Srbije.



Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022