Vesti
Društvo

Ugljare: Čekajući novi Dom zdravlja

Domu zdravlja u Ugljaru nedostaju lekovi i neophodni medicinski aparati i instrumenti za preglede pacijenata. Stomatologija je smeštena u kamionu.
Ugljare: Čekajući novi Dom zdravlja
Nezavršena zgrada u Ugljaru (Foto Kim)

Prema rečima direktora Doma zdravlja Kosovo Polje sa izmeštenim sedištem u Ugljaru dr Jordana Petrovića zaposleni se trude da svoj posao rade savesno, ali ih brojni problemi često sprečavaju da adekvatno leče pacijente.

„Nedostatak lekova je najveći problem. Od instrumenata nemamo praktično ništa, samo priručna sredstva. Nemamo ultrazvuk za ginekologiju i kardiologiju. Ovaj aparat ima skoro svaka zdravstvena ustanova na centralnom Kosovu. Oftalmologiji su potrebni savremeniji aparati, ti koje imamo stari su i po 100 godina“, kaže direktor Doma zdravlja.

Umesto u ordinaciji, stomatološki pregledi i intervencije obavljaju se u terenskom vozilu.

„Najpotrebnija nam je nova stomatološka stolica. Neki instrumenti sa kojima radimo stari su i po pola veka, prostorija je jako mala, a naš šestoro radi ovde. Nemamo ni lekove“, navodi stomatolog Zorica Petković.

U Domu zdravlja u Ugljaru radi dvadeset lekara specijalista. Police matične apoteke su uglavnom prazne.

„Nedostaje skoro sve. Najpotrebniji su lekovi za decu, antibiotici, lekovi za srčane bolesnike. Pacijenti koji su osigurani ne moraju da plaćaju lekove, ali to ne znači ništa jer su nam police skoro prazne“, rekla je farmaceutkinja Mirjana Stojković.

Vlada Republike Srbije finansirala je 2007. godine izgradnju objekta u centru Ugljara gde je trebalo da bude lociran i Dom zdravlja. Radovi su prekinuti, a Dom zdravlja i dalje plaća 1.000 evra mesečno za privatnu kuću od 300 kvadrata u kojoj je smešten.

„Prema mom saznanju, izgradnja je zaustavljena zbog nedostatka finansijskih sredstava. Glavni radovi su završeni, urađena je instalacija struje, čak su i vrata postavljena. Mnogo bi nam značilo premeštanje u novu zgradu. Imali bi oko 14 prostorija i normalno bi radili, jer nas je ovde trenutno 200 zaposlenih u 300 kvadrata“, kaže dr Petrović.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović je u ranijem gostovanju u programu RTV Kim rekao da očekuje da zgrada ubrzo bude završena.

„Da li će to biti do kraja godine ili ćemo morati da čekamo novu budžetsku godinu, to još uvek ne znamo, ali je sigurno da je u vrhu prioriteta za investiranje. To je jako važan objekat i što više vremena prođe, trebaće nam više novca da bismo to završili“, kazao je Stojanović.

U odnosu na prošlu godinu, 20 odsto manje pacijenata je ove godine potražilo pomoć u Domu zdravlja Kosovo Polje sa privremenim sedištem u Ugljaru.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023