Vesti
Društvo

Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija

Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Ilustracija (Foto Kim)

Udruženje novinara Kosova u saopštenju ističe da pad za osam mesta pokazuje nezadovoljavajuće stanje slobode medija na Kosovu.

"Izveštaj naglašava kontinuiranu nestabilnost medija, koji su kao i gotovo sve ostalo na Kosovu, podeljeni po etničkim granicama. Primećuje se da je pristup informacijama često ograničen na jednu etničku ili političku skupinu, a većina medija izveštava uglavnom o pitanjima koja se odnose na njihovu nacionalnost", navodi se u saopštenju.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog fizičkih i verbalnih napada na novinare, sajber napada na internet medije i nedostatak transparentnosti u pogledu vlasništva nad medijima. Prema indeksu "Reportera bez granica" mnogim medijima na Kosovu nedostaje finansijska stabilnost što ih čini osetljivim na političke uticaje, a mnoge novine su, zbog pandemije koronavirusa zatvorene.

"U izveštaju se pominje i slučaj policijske pratnje novinarke Tatjane Lazarević, na šta je Udruženje novinara Kosova već upozoravalo", kaže se u reakciji Udruženja novinara Kosova.

Udruženje novinara Kosova dodaje da sudbina mnogih novinara ubijenih i nestalih tokom posljednjeg sukoba 1999. godine ostaje nepoznata što se takođe pominje u izveštaju reportera bez granica.

"Od zemalja u regiji prema Indeksu Reportera bez granica Hrvatska ima najniži rang i zauzima 56. mesto. Ostale zemlje imaju ovaj rang: Crna Gora 104, Srbija 93, Albanija 83, Bosna i Hercegovina 58. Udruženje novinara Kosova smatra da bi nalazi ovog izveštaja trebali da budu alarm za institucije u cilju stvaranja boljeg i bezbednog okruženja novinara", kaže se u reakciji.

 Ostale vesti

Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
  • 09.05.2021
Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu
Patrijarh srpski Porfirije je u intervjuu za Večernji list rekao da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga, prenosi Tanjug.
  • 09.05.2021