Vesti
Društvo

Učitelji iz Rapče oslobođeni optužbi

Odeljenje Osnovnog suda u Dragašu izreklo je oslobađajuću presudu trojici učitelja Osnovne škole  „9. Maj“ u Rapči na Gori. Učitelji su bili optuženi da su septembra prošle godine remetili javni red i mir u školi time što nisu dozvolili otvaranje odeljenja na Bošnjačkom jeziku.
Učitelji iz Rapče oslobođeni optužbi
Foto arhiva KIM

Fesnik Sali, Serani Vedija i Serani Mencur bili su osumnjičeni za „rušenje društvenog integriteta na Kosovu i ometanja lica pri obavaljanju svog zadatka“, kazao je za KIM radio jedan od trojice učitelja Fesnik Sali i dodaje da je jedini cilj bio da se zaštite interesi učenika škole i Ministarstva prosvete Republike Srbije.

„Mi radimo po srpskom planu i programu, međutim po njihovom mi  navodno nismo dozvoljavali da se otvori škola, odnosno odeljenje, na Bosanskom jeziku. Mi smo hteli da škola ostane onakva kakva je bila, međutim rodjitelj jednog učenika na Bosanskom jeziku je tražio od nas da se škola podeli zbog jednog učenika.


Tada je došao naš direktor Merdžan Ramadani i dogovorio se sa direktorijatom Dragaša da se škola podeli“.

Učitelji su se za pomoć obraćali na više adresa, ali su ostali uskraćeni, kaže Sali.
„Mi smo tražili podršku od Republike Srbije, od direktora škole“9. Maj“, od predsednika lokalne samouprave Andema Hodze, i time smo hteli da zaštitimo svoje interese. Međutim oni nam nisu izašlu u susret“.

Iako su, kako kaže su zbog ovog problema, trojica učitelja bila prinuđena da angažuju advokata.

„Najvažnije je to da smo mi bili na pravoj strani i da je zaživeo neki Zakon o amnestiji i mi smo oslobođeni ove optužnice“, kaže Sali.

Odeljenje na Bosanskom jeziku u O.Š. „9 Maj“  pohađa samo jedan učenik. Škola radi po sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021