Vesti
Društvo

Učenici sa Kosova na "Mobi" kod Ljubovije

U tradiconalnoj "Mobi", koju je organizovala eparhija Šabačka u manastiru Svetog Nikolaja srpskog u podnožju srednjovekovnog Soko-grada, učestvovalo je 40 učenika koji pohađaju versku nastavu u Pasjanu i Štrpcu.
Učenici sa Kosova na
Učesnici ''Mobe'' sa domaćinom (Foto privatna arhiva)

Nedaleko od Ljubovije učenici su boravili od 19. jula u novom kompleksu manastira Soko-grad. Namera episkopa Lavrentija je da se na ovom mestu okuplja srpska omladina iz zemlje i rasejanja, da uči svoj jezik, pismo, kulturu i istoriju. Ovogodišnja "Moba" bila je 17. po redu.

Episkop Lavrentije je novčani deo nagrade, koji je dobio kao nosilac Povelje grada Loznice, najvećeg priznanja Jadra, namenio baš za "Mobu".

Učenici iz Pasjana i Štrpca zahvalni su domaćinima na srdačnom prijemu i prilici da steknu nove prijatelje iz drugih delova Srbije, ali i Trsta, Londona, Sidneja. Imali su prilike da obiđu Vukov Tršić i manastir Tronošu.

Nekadašnji arhimandrit Tronoše Stefan Jovanović, na ovogodišnjem majskom zasedanju Sabora SPC, proglašen je svetim.Ostale vesti

Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC
Nezadovoljni načinom izbora kandidata za radno mesto „medicinski tehničar“ u Zdravstvenom centru Gnjilane, danas su ponovo protestovali ispred bolnice u Pasjanu. Traže da se konkurs koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije 2020. godine poništi i da se sprovede nova selekcija prijavljenih. Istovremeno, traže da se pronađe odgovornost onih koji su, kako ističu, nezakonito utvrdili listu izabranih kandidata i da se adekvatno kazne.
  • 08.03.2021
Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo
Institucija Ombudsmana teži da žene i devojke prepoznaju kada su njihova prava ugrožena, kazala je za RTV Kim zamenica zaštitnika građana Marija Radulović, govoreći o položaju pripadnica nežnijeg pola.
  • 08.03.2021
Đorić: Patrijarhalno društvo u kojem su muškarci na položaju
“Položaj žena u srpskim sredinama je nepromenjen, živimo u patrijarhalnom društvu u kojem i dalje dominiraju muškarci”, ističe predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić.
  • 08.03.2021
Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021