Vesti
Društvo

Učenici od danas ne idu u školu

Učenici osnovnih i srednjih škola na centralnom Kosovu koje rade po planu i programu Ministarstva obrazovanja republike Srbije danas neće ići u školu, saznaje RTV Kim.
Učenici od danas ne idu u školu
OŠ Kralj Milutin u Gračanici (Foto Kim)

Odluka je doneta nakon jučerašnjeg upozorenja Policije Kosova da će primenjivati krivične sankcije protiv odgovornih lica koje su predviđene zbog nepoštovanja odluke Vlade Kosova o zabrani izvođenja nastave. Vlada je u sredu uveče donela ovu odluku zbog opasnosti od širenja koranavirusa. Ona je stupila na snagu juče i trajaće do 27. marta, a odnosi se na sve škole na Kosovu bez obzira po kom programu one rade.

Škole koje rade po srpskom obrazovnom sistemu su poštujući preporuke Vlade Srbije juče radile. Policija je tokom jučerašnjeg dana obilazila škole i obaveštavala ih o zabrani.

Odluka o prestanku izvođenja nastave roditeljima je saopštena kasno sinoć preko sms poruka ili međusobnih poziva.

Škole nisu izdale zvanično saopštenje o prestanku izvođena nastave.
Podsetimo, preporuka Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za Kosovo i Metohiju je da srpske škole na Kosovu obustave nastavu od ponedeljka.

Nastavnici i učitelji će, bez obzira na to što u školama danas neće biti učenika, odlaziti na posao.Ostale vesti

Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020
KM: Obustava rušenja lokala do daljeg
Rušenje ilegalno izgrađenih objekata u Kosovskoj Mitrovici obustavlja se do daljeg, obavestila je danas na javnoj raspravi vlasnike i korisnike lokala glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Ukoliko danas ne bude održana sednica i na njoj doneta odluka o stopiranju rušenja lokala na dve godine, građani, vlasnici i korisnici istih, za sutra najavljuju nove poteze, bez preciziranja o kakvim se tačno koracima radi.
  • 30.09.2020
Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020