Vesti
Društvo

Učenici od danas ne idu u školu

Učenici osnovnih i srednjih škola na centralnom Kosovu koje rade po planu i programu Ministarstva obrazovanja republike Srbije danas neće ići u školu, saznaje RTV Kim.
Učenici od danas ne idu u školu
OŠ Kralj Milutin u Gračanici (Foto Kim)

Odluka je doneta nakon jučerašnjeg upozorenja Policije Kosova da će primenjivati krivične sankcije protiv odgovornih lica koje su predviđene zbog nepoštovanja odluke Vlade Kosova o zabrani izvođenja nastave. Vlada je u sredu uveče donela ovu odluku zbog opasnosti od širenja koranavirusa. Ona je stupila na snagu juče i trajaće do 27. marta, a odnosi se na sve škole na Kosovu bez obzira po kom programu one rade.

Škole koje rade po srpskom obrazovnom sistemu su poštujući preporuke Vlade Srbije juče radile. Policija je tokom jučerašnjeg dana obilazila škole i obaveštavala ih o zabrani.

Odluka o prestanku izvođenja nastave roditeljima je saopštena kasno sinoć preko sms poruka ili međusobnih poziva.

Škole nisu izdale zvanično saopštenje o prestanku izvođena nastave.
Podsetimo, preporuka Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za Kosovo i Metohiju je da srpske škole na Kosovu obustave nastavu od ponedeljka.

Nastavnici i učitelji će, bez obzira na to što u školama danas neće biti učenika, odlaziti na posao.Ostale vesti

Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020
Šivenje maski, humani gest tokom epidemije
Članica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Nadica Jorgić iz Preoca neumorno šije i poklanja maske od kako je počela epidemija koronavirusa. Iako je to posao koji iziskuje dosta vremena, Jorgićeva je odlučila da na taj način da svoj doprinos i pomogne ljudima da lakše prebrode pandemiju.
  • 31.03.2020
Vatromet i aplauz za medicinske radnike
U znak podrške lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv virusa korona, večeras je u Kosovskoj Mitrovici priređen vatromet.
  • 30.03.2020
Počelo letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počelo je tokom noći pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri. Time je noć "skraćena", a dan produžen za 60 minuta, posle zimskog računanja vrmena.
  • 29.03.2020
Počinje letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje noćas pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri.
  • 28.03.2020
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
  • 28.03.2020