Vesti
Društvo

Učenici i danas bez prevoza

Školski autobusi ni jutros nisu prevozili đake do škola na centralnom Kosovu.
Učenici i danas bez prevoza
Školski autobusi i danas na parkingu (Foto Kim)

Iz Ekonomske škole u Lapljem Selu potvrđuju da su se pojedini učenici sami snalazili za prevoz, a veliki broj učenika ove škole ni danas nije došao.

Samostalni savetnik za prosvetu na Kosovu, Duško Maksimović, kaže za Kim da je o svemu obavešteno Ministarstvo obrazovanja Republike Srbije i Školska uprava u Kosovskoj Mitrovici.

„Razgovarao sam i sa predsednikom privremenog organa Prištine Ljubnikom Karadžićem i sa direktorima škola i svi očekujemo povratnu informaciju iz Beograda. Međutim, ta informacija ne znači i realizacija. Kada će biti realizacija svega toga i kada će autobusi da krenu, ja ne mogu da vam kažem u ovom trenutku“.

U Preduzeću za prevoz učenika juče su nam rekli da oni nisu u mogućnosti da obezbede prevoz jer je autobusima istekla registracija.

To međutim, nije jedini problem. Kako je za Kim rekao direktor Ljubinko Pavić, iz policije je zatraženo da se ovo saobraćajno preduzeće registruje pri kosovskim institucijama kako bi moglo da funkcioniše.

Dok se čeka rešenje, oko hiljadu učenika sa centralnog Kosova već dva dana ne dolazi na nastavu.

„To nije mali broj, oko hiljadu učenika osnovnih i srednjih škola nije u svojim klupama. Smatram da do ovoga nije trebalo da dođe. Ukoliko za koji dan situacija sa školskim prevozom ne bude rešena, tražićemo alternativno rešenje“, kaže Maksimović.

To alternativno rešenje, prema njegovim rečima, znači angažovanje novih prevoznika.

Sa druge strane, gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović poručuju da je i Opština uključena u rešavanje problema oko prevoza đaka i da očekuje da će situacija uskoro biti rešena.Ostale vesti

Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020