Vesti
Društvo

Ublažene mere: Venčanja do 300 ljudi, produžava se rad ugostiteljima

Vlada Kosova ublažila je danas mere u borbi protiv koronavirusa, pa je od sada dozvoljeno održavanje svadbi, veridbi, porodičnih slavlja i maturskih večeri do 01.00 sat posle ponoći pod uslovom da se koristi samo 50 odsto kapaciteta i do 300 ljudi, prenosi Kosova Press.

Ublažene mere: Venčanja do 300 ljudi, produžava se rad ugostiteljima
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ublažavanjem mera dozvoljen je i rad noćnim klubovima do 01.00 sat posle ponoći, dok će ugostiteljima biti dozvoljeno da rade do 23.00 časa radnim danima. A petkom i subotom rad im je dozvoljen do 00.00.

Ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da olakšavajuće mere dolaze nakon smanjenja pozitivnih slučajeva kovida-19 i po preporuci Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

„Prema najnovijim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, epidemiološka situacija je stabilna. Da bismo nastavili da smanjujemo broj pozitivnih slučajeva i pozivajući se na preporuke NIJZK, predlažemo postepeno ublažavanje mera koje omogućavaju povećanu ekonomsku aktivnost“, rekao je Vitia.

On je naveo da definisane mere i rokovi služe za održavanje epidemiološke situacije pod kontrolom.

 Ostale vesti

KUD ’’Slavuj’’ proslavio devetu godišnjicu postojanja

Kulturno umetničko društvo „Slavuj“ iz Novog Badovca proslavilo je devetu godinu postojanja izvođenjem tradicionalnih igara i pesama na sportskom terenu u mestu. Prisustvovao je veliki broj meštana ali i gostiju, a slaveljenici se nadaju nastaviti ovu tradiciju još dugo godina.

  • 24.09.2022
Zimnica se uveliko priprema uprkos rastu cena povrća
Kada u prolazu zamirišu prve pečene paprike, džem i kuvano slatko, shvatamo da je vreme da se oprostimo od leta, da je stigla jesen i vreme za pripremu zimnice. I dok domaćice pune stalaže u svojim špajzima, prodavci trljaju ruke zbog zarade dobijene od prodaje povrća i voća. Uprkos rastu cena, na pijaci i u marketima su gužve, a kupaca ima dovoljno.
  • 23.09.2022
KEDS poziva na uštedu električne energije, potrošnja veća za 12 odsto
Sa padom temperatura raste i potrošnja električne energije. U poređenju sa istim periodom prošle godine, potrošnja električne energije povećana je za 12 odsto, saopšteno je iz Kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS).
  • 22.09.2022
Besplatna platforma o gejmingu
Nordeus fondacija je saopštila da pokreće besplatnu platformu za učenje o gejmingu pod nazivom Gejmlab, čiji je cilj da bude centralno mesto za sticanje veština i znanja potrebnih za učenje i prva iskustva u razvoju igara.
  • 22.09.2022
Antonijević: Spremno dočekujemo nove studente
Studentski centar Priština - Kosovska Mitrovica i ove godine, s obzirom na približan broj novih studenata koji su upisali prvu godinu, ali i starih koji su na budžetu, ima dovoljno smeštajnih jedinica u svim studentskim domovima, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica direktorica ovog studentskog centra Dragana Antonijević.
  • 22.09.2022
Maloletnici na ulici: Neophodne reakcije institucija, ali i pojedinaca
Bolesti zavisnosti, zlostavljanje, seksualna eksploatacija, trgovina ljudima, samo su neki od rizika kojima su izloženi maloletnici koji žive, ali i rade na ulici. Iako broj dece na ulici nije zanemarljiv, ipak su često nevidljiva, kako za prolaznike, tako i za sam sistem.
  • 22.09.2022