Vesti
Društvo

U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom
Sa protesta u Zvečanu (Foto Radio Mitrovica sever)

“Kontaktirao sam predstavnike opštine Severna Mitrovica, ministra Gorana Rakića i rukovodstvo Elektrodistribucije sever. Merno vozilo koje je trebalo da dođe na ispomoć iz južnog dela grada je u kvaru, dok smo za vozilo koje je trebalo da se uputi iz Kraljeva dobili informaciju da je potrebno da se najavimo 7 dana unapred, kako bi prešlo administrativni prelaz, izjavio je na sastanku sa nezadovoljnim građanima gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

“Dobili smo informaciju da je upućen zahtev i da će vozilo najverovatnije krenuti. Biće problema na prelazu pa smo kontaktirali predstavnike iz Kancelarije UNMIK-a, da oni organizuju prelazak vozila preko Jarinja” rekao je Milović i dodao da je ovo što se dešava ravno humanitarnoj katastrofi.

“Mi ćemo to popraviti, ali to nije trajno rešenje, moraćemo restrikcije da uvedemo. Pravo rešenje je zamena kabla“, izjavio je direktor “Energetike” Dragoslav Milošević za Radio Kontakt Plus .

Trenutno je nekoliko desetina okupljenih građana, koji zahtevaju rečenje problema u najkraćem roku.

Deo opštine Zvečan, tačnije centar grada i naselje “Nova kolonija”, od utorka u 17 h, kada je došlo do kvara na visokonaponskom kablu, je bez napajanja električnom energijom. S obzirom da se radi o velikom kvaru ekipe koje su na terenu od tada još uvek ne mogu da detektuju mesto kvara, pa je situacija alarmantna.

 Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022