Vesti
Društvo

U Žakovu kod Istoka oskrnavljeno pravoslavno groblje

U Žakovu kod Istoka prekopan je deo pravoslavnog groblja, a četiri grobna mesta sa posmrtnim ostacima i spomenicima su potpuno uništena.
U Žakovu kod Istoka oskrnavljeno pravoslavno groblje
Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Žakovu (Foto RTS)

To je RTS-u preneo Radoje Radenković iz Žakova, koji redovno obilazi groblje u tom selu.

Tokom današnjeg obilaska primetio je da je deo pravoslavnog groblja uništen.

"Četiri groba su prekopana. Spomenici uništeni, a posmrtnim ostacima se ne zna trag. Ovo je novo skrnavljenje groblja starog više od sto godina. Na groblju su još primetni tragovi ranijeg skrnavljenja", ispričao je Radenković, koji sa suprugom živi u raseljeništvu u obližnjem selu Suvo Grlo.

Delovi spomenika su razbacani po groblju, a oko njega, ranije je porušena i ograda.

Radenković je slučaj prijavio policiji i Kforu.

Kaže da mu nije poznato da su organi reda uspeli da otkriju vinovnike ranijih napada i skrnavljenja groblja.

U Žakovu je pre sukoba na Kosovu živelo oko pedeset srpskih porodica.

O činjenici da su srpska groblja konstantno na meti Albanaca prof dr. Mitra Reljić sa Filozofskog fakulteta Univeziteta u Prištini sa sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice napisala je knjigu pod nazivom "Srpska groblja na Kosovu i Metohiji: Uništena spomenička i jezička baština", koju je nedavno objavila Matica srpska.Ostale vesti

Uručeni indeksi brucošima 51. generacije studenata PU
Svečano uručenje indeksa brucošima 51. generacije studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, održano je danas u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.
  • 01.10.2020
KM: Usvojen predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja objekata
Predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja privremenih i nelegalnih objekata sa javnih površina, usvojen je do daljeg na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica.
  • 01.10.2020
Deca iz Vojvodine poslala poklone vršnjacima na Kosovu
Već sedam godina učenici osnovnih i srednjih škola iz Južnobačkog okruga šalju pakete školskog pribora za svoje vršnjake na Kosovu. Poklone je deci u Dobrotinu, Batusu, Ugljaru i Donjoj Brnjici, uručio načelnik okruga Milan Novaković.
  • 01.10.2020
Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića
Zbog sprečenosti dolaska ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića, najavljene aktivnosti na Univerzitetu u Prištini, planirane za danas, se otkazuju, saopšteno je iz kabineta rektora.
  • 01.10.2020
Policija demantuje pokušaj otmice dečaka iz Plemetine
Kosovska policija demantovala je medijske navode da je u Plemetini kod Obilića pokušana otmica srpskog dečaka.
  • 01.10.2020
Penjanje na Berim za malog Vukašina
Organizacija Outdoor In iz Zubinog Potoka pridružila se humanitarnoj akciji sakupljanja novčanih sredstava za lečenje malog Vukašina Zdravkovića iz Štrpca organizovanjem penjanje na Via Ferratu Berim, u nedelju, 4. oktobra.
  • 01.10.2020