Vesti
Društvo

U Štrpcu protest zbog hapšenja Nikolića i njegovih saradnika

U centru Štrpca, ispred zgrade Opštine, danas je održan protest građana i članova porodice uhapšenih u akciji "Brezovica" koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.
U Štrpcu protest zbog hapšenja Nikolića i njegovih saradnika
Sa protesta u Štrpcu (Foto print.scr)

Lokalna vlast tvrdi da se okupljanje desilo spontano, a prisustvovali su mu aktuelni gradonačelnik Dalibor Jevtić, poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Branislav Nikolić, inače brat bivšeg gradonačelnika, ali i članovi porodica ostalih uhapšenih. 

Oni su zatražili od Kosovske policije da "prestane sa upadima i zastrašivanjem", te da u akciji nisu uhapsili nikakve kriminalce, niti ratne zločince, već porodične ljude. Poručili su i "da niko ne sme da ih unapred osuđuje".

Huanita Raičević kaže da su pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije tokom upada u kuće uhapšenih "istraumirali decu".

"Ovo može svakome da se desi. Mogu ujutru bilo kome da lupe na vrata i šta, da ne nađu ništa, već samo da se iživljavaju", kaže ona.

"Moja ćerka je bolesna, dva dana iz kreveta ne ustaje", dodaje Danica Kostić.

"Obraćam se zvaničnoj Prištini da uvidi svoju grešku i da već u toku praznika, do Katoličkog Božića, oslobodi naše sinove, naše zetove, naše očeve, našu braću. Molim našu braću, molim mog predsednika Vučića da nađe način da naši momci, budu kući još za Novu godinu u zagrljajima svojih porodica i u svojim toplim kućama", poručila je Domenika Pavletović.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić je istakao da Bratislav Nikolić i ostali uhapšeni nisu sami, te da njima i njihovim porodicama pruža podršku.

"Ono što se desilo pre dva dana, način na koji se desilo i sve što je urađeno je jako loša poruka i znam koliko su pre svega porodice uznemirene, a i svi mi koji živimo ovde. Ovo što ste danas došli je jasna poruka da na miran način želimo da kažemo onima koji to rade, da prestanu da rade takve stvari", kazao je Jevtić.

Na protestu u Štrpcu bilo je vidljivo i prisustvo pripadnika Kosovske policije.

Podsetimo, bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić i devetorica uhapšenih u policijskoj akciji u Štrpcu, Uroševcu i Prištini osumnjičeni su za izvršenje krivičnog dela zloupotrebe položaja, vršenje uticaja i neovlašćeno posedovanje oružja.

Prema zahtevu Tužilaštva postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Nikolić od 2014. do oktobra 2018. godine, u Štrpcu, kao službeno lice – predsednik opštine Štrpce, primao novac i poklone direktno, kako bi postupao u suprotnosti sa svojim nadležnostima.

„Poslove izdavanja građevinskih dozvola u Nacionalnom parku `Šara`, u trećoj i drugoj zoni vikendice u Brezovici, čime se sumnja da je počinio krivično delo `Primanje mita` iz člana 428. stav 2. KZ Kosova“, navodi Tužilaštvo.

Isti je, smatra Tužilaštvo, zloupotrebio službenu dužnost, kako bi za sebe stekao materijalnu korist čime se takođe sumnja da je izvršio i krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422 stav 1 KZRK.

Takođe, protiv njega postoji i osnovana sumnja da je primao poklone u cilju vršenja neprimerenog uticaja na odlučivanje službenih lica za izdavanje građevinskih dozvola za isti sučaj, čime se, kako navodi Tužilaštvo, sumnja da je počinio i krivično delo „Vršenje uticaja“ iz člana 431. stav 1. KZRK.

Istovremeno, B.N. se tereti da je 21. decembra 2021. godine, odnosno tokom jučerašnje akcije, u svojoj kući u Štrpcu posedovao oružje, što je suprotno članu 5. Zakona o oružju broj 05/L-022, i na taj način je počinio i krivično deo „Neovlašćeno posedovanje oružja” iz člana 366. stav 1. KZRK.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022