Vesti
Društvo

U Štrpcu održan Sajam zapošljavanja i preuzetništva

Sajam zapošljavanja i preuzetništva u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje i opštine Štrpce, održan je danas u Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu.
U Štrpcu održan Sajam zapošljavanja i preuzetništva
Sa Sajma u Štrpcu (Foto Kontakt)

Cilj Sajma bio je okupljanje većeg broj poslodavaca – uspešnih preduzetnika koji su imali priliku da u skladu sa svojim potrebama nađu adekvatna lica (tražioce zaposlenja) koja svojim znanjem i radom mogu unaprediti njihovo dosadašnje poslovanje u zajedničkom interesu.

Sajam je ujedno bio prilika da nezaposlena lica uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, predstave se i predaju svoju radnu biografiju.

Direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje Kosova i Metohije Bojan Mitić naveo je da je od ukupnog broja nezaposlenih na teritoriji KiM, skoro 40% evidentirano u OJ NSZ na teritoriji Kosovskog i Prizrenskog Upravnog okruga.

Mitić je podsetio da je na ovom području krajem 2010. godine bilo 55 regularnih registrovanih privrednih subjekata, a da ih je danas preko 150, i svi oni redovno servisiraju svoje obaveze i uplaćuju sredstva u budžet Republike Srbije putem poreza i doprinosa.

“Na taj način, sada i oni sami doprinose i indirektno podstiču razvoj ovog kraja. Njihova istrajnost je bila razlog da od pre par godina uvedemo posebne kvote za programe i mere APZ -a za Štrpce preko Filijale Priština. Štrpce je sada prepoznatljivo na mapi aktivnosti NSZ Republike Srbije” – istakao je Mitić.

On je rekao da je jedan od korporativnih ciljeva rada NSZ spuštanje nivoa zapošljavanja sa višeg na lokalni nivo i multiplikovanje zajedničke aktivnosti na povećanju zapošljivosti kroz mere i programe sufinansiranja sa lokalnim samoupravama.

Mitić je naglasio da je opština Štrpce jedan od primera dobre prakse saradnje sa NSZ i da već nekoliko godina u budžetu planira sredstva za ovu namenu za podsticanje većeg broja nezaposlenih lica, sa krajnjim ciljem smanjenja stope nezaposlenosti.

On je izrazio uverenje da će NSZ i u budućnosti raditi zajedno sa svim socijalnim partnerima i stvarati još povoljnije uslove za bolji privredni ambijent i ‘ohrabriti mlade ovog kraja da je svaki san ostvarljiv ako rade i veruju’.

Mali privrednici sa ovog područja, uz podsticaj NSZ su napredovali i danas upošljavaju veliki broj ljudi, te tako čine okosnicu male privrede ovog kraja. U to ime, prisutnima na Sajmu predstavila se preduzetnica Marija Veljković.

Sajam u Štrpcu otvorio je predsednik opštine Živče Šarkočević.

U prethodnom periodu, NSZ je ostvarila izuzetnu saradnju sa opštinom Štrpce kroz sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja, a kao rezultat toga povećan je broj pripravnika i angažovanje ljudi na projektima javnih radova.

Ove godine će kroz programe, projekte i mere zapošljavanja NSZ u Filijali Priština biti uključeno skoro 300 nezaposlenih lica, a više od polovine njih (161) biće na osiguranju kroz samozapošljavanje, zapošljavanje kod poslodavca, programe sticanja praktičnog znanja i javnih radova, a ostali će biti u programima pripravništva i obuka za tržište rada.

Karakteristike ovog regiona su male porodične firme, pretežno u oblasti poljoprivrede, skladištenja poljoprivrednih proizvoda, proizvodnje zdrave hrane i lekovitog bilja sa Šar planine, kao i zanatske radionice mleka i mlečnih proizvoda, peciva i slatkiša, servisnih usluga, proizvodnje i distribucije planinske vode.

Proizvodi i usluge ovog geografskog područja su autentični, specifični, što u predstojećem periodu može biti komparativna prednost sa ciljem brendiranja proizvoda domaće radinosti: sira i drugih mlečnih proizvoda, poljoprivrednih proizvoda: maline, kupine, krompira, zatim, šarskog jagnjeta i drugog stočnog fonda sa ovih visina, ugostiteljske i turističke ponude sa ski centrom, korišćenje vodnog potencijala itd. , ali novo vreme nameće potrebu osnivanja klastera ili udruženja sa uređenijom organizacijom, kako bi višak svojih proizvoda i usluga ponudili i drugim tržištima.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021
Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021