Vesti
Društvo

U srpskim sredinama proglašena epidemija morbila

U srpskim sredinama na Kosovu u utorak je proglašena epidemija malih boginja. Do sada je potvrđeno sedam slučajeva. Pacijenti su hospitalizovani na Infektivnoj klinici u Kosovskoj Mitrovici, kaže pedijatar Doma zdravlja u Gračanici Sonja Rakočević.
U srpskim sredinama proglašena epidemija morbila
Pregled na pedijatriji (Foto Kim)

Prema rečima doktorke Rakočević, pored sedam potvrđenih slučajeva, postoje i slučajevi u kojima se sumnja na morbile, tako da je, prema jučerašnjim informacijama, hospitalizovano još šest osoba.

“Preduzeli smo sve protivepidemijske mere od kojih je prva vanredna vakcinacija. Posle sastanka u Kosovskoj Mitrovici, kada se već sumnjalo na epidemiju, od 12. oktobra smo napravili kompletnu reviziju kartoteke školske i predškolske dece. Unazad deset dana pozivamo na vanrednu vakcinaciju i imamo dobar odaziv. Pored toga obišli smo i predškolsku ustanovu, pričali o stepenu opreza, nadzora nad decom koja se primaju u vrtiće. Planiramo odlazak u školu. Što se službe vakcinacije i pedijatrije tiče podižemo opreznost na viši nivo“, kaže doktorka Rakočević.

Doktorka Rakočević objašnjava da su prvi simptomi kod malih boginja isti kao i kod ostalih prehlada. Povišena je temperatura, javlja se curenje nosa i konjuktivitis. Kada tamperatura koja ide i do 40 stepeni padne, pojavljuje se ospa koja ide silaznom putanjom, odnosno od glave i vrata, prema telu.

Prva i najbolja preventivna mera je vakcinacija, ističe Rakočevićeva.

“Prednost su imala deca koja su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana. To su deca koja su primila samo jednu dozu, a iz nekog razloga nisu primila drug. Apelujem da se ne širi panika, apelujem na roditelje da se odazovu, da o dilemama razgovaraju sa stručnjacima, sa službom vakcinacije i da zaštite svoje dete u epidemiji“.

Prema podacima Doma zdravlja u Gračanici do 1. oktobra 49 odsto dece je primilo MMR vakcinu koja štiti organizam od tri virusne bolesti, a među njima su i male boginje.

Za nepunih mesec dana broj vakcinisane dece porastao je na 93,5 odsto.

Veliki broj meštana Gračanice zna da je na Kosovu proglašena epidemija malih boginja. Oni koje smo anketirali slažu se da je vakcinacija najbolja preventiva.

“Znamo da je proglašena epidemija malih boginja. Potrebno je redovno ići kod lekara i redovna vakcnacija“, rekla nam je Nataša Maksimović.

“Moja deca su redovno vakcinisana sa dve doze MMR-a i mislim da je to, pored ostalih mera, najbolja zaštita“, kazala je Ana Andrejević.

U Gračanici je do juče zabeležen jedan slučaj morbila. Radi se od dvadesetdevetogodišnjem muškarcu koji nije vakcinisan. Ima četvoro dece koja su vakcinisana, ali nema informacija o supruzi jer ona nije iz Gračanice. Pojačan je nadzor nad tom porodicnom, ali i porodicama koje su u kontaktu sa njima.

Na infektivnoj klinici u Prištini do sada je registrovano oko 200 slučajeva malih boginja.Ostale vesti

Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020