Vesti
Društvo

U srpskim sredinama proglašena epidemija morbila

U srpskim sredinama na Kosovu u utorak je proglašena epidemija malih boginja. Do sada je potvrđeno sedam slučajeva. Pacijenti su hospitalizovani na Infektivnoj klinici u Kosovskoj Mitrovici, kaže pedijatar Doma zdravlja u Gračanici Sonja Rakočević.
U srpskim sredinama proglašena epidemija morbila
Pregled na pedijatriji (Foto Kim)

Prema rečima doktorke Rakočević, pored sedam potvrđenih slučajeva, postoje i slučajevi u kojima se sumnja na morbile, tako da je, prema jučerašnjim informacijama, hospitalizovano još šest osoba.

“Preduzeli smo sve protivepidemijske mere od kojih je prva vanredna vakcinacija. Posle sastanka u Kosovskoj Mitrovici, kada se već sumnjalo na epidemiju, od 12. oktobra smo napravili kompletnu reviziju kartoteke školske i predškolske dece. Unazad deset dana pozivamo na vanrednu vakcinaciju i imamo dobar odaziv. Pored toga obišli smo i predškolsku ustanovu, pričali o stepenu opreza, nadzora nad decom koja se primaju u vrtiće. Planiramo odlazak u školu. Što se službe vakcinacije i pedijatrije tiče podižemo opreznost na viši nivo“, kaže doktorka Rakočević.

Doktorka Rakočević objašnjava da su prvi simptomi kod malih boginja isti kao i kod ostalih prehlada. Povišena je temperatura, javlja se curenje nosa i konjuktivitis. Kada tamperatura koja ide i do 40 stepeni padne, pojavljuje se ospa koja ide silaznom putanjom, odnosno od glave i vrata, prema telu.

Prva i najbolja preventivna mera je vakcinacija, ističe Rakočevićeva.

“Prednost su imala deca koja su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana. To su deca koja su primila samo jednu dozu, a iz nekog razloga nisu primila drug. Apelujem da se ne širi panika, apelujem na roditelje da se odazovu, da o dilemama razgovaraju sa stručnjacima, sa službom vakcinacije i da zaštite svoje dete u epidemiji“.

Prema podacima Doma zdravlja u Gračanici do 1. oktobra 49 odsto dece je primilo MMR vakcinu koja štiti organizam od tri virusne bolesti, a među njima su i male boginje.

Za nepunih mesec dana broj vakcinisane dece porastao je na 93,5 odsto.

Veliki broj meštana Gračanice zna da je na Kosovu proglašena epidemija malih boginja. Oni koje smo anketirali slažu se da je vakcinacija najbolja preventiva.

“Znamo da je proglašena epidemija malih boginja. Potrebno je redovno ići kod lekara i redovna vakcnacija“, rekla nam je Nataša Maksimović.

“Moja deca su redovno vakcinisana sa dve doze MMR-a i mislim da je to, pored ostalih mera, najbolja zaštita“, kazala je Ana Andrejević.

U Gračanici je do juče zabeležen jedan slučaj morbila. Radi se od dvadesetdevetogodišnjem muškarcu koji nije vakcinisan. Ima četvoro dece koja su vakcinisana, ali nema informacija o supruzi jer ona nije iz Gračanice. Pojačan je nadzor nad tom porodicnom, ali i porodicama koje su u kontaktu sa njima.

Na infektivnoj klinici u Prištini do sada je registrovano oko 200 slučajeva malih boginja.Ostale vesti

Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021
Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021