Vesti
Društvo

U SOS Dečijem selu u Gračanici pomoć se pruža i deci i odraslima

Kancelarija Programa za osnaživanje porodice u sklopu SOS Dečijeg sela, formirana je u Gračanici 2007. godine. Od tada do danas pomoć je pružena za 150 porodica i 600 dece. Glavni cilj te pomoći je socijalizacija, ekonomsko osnaživanje ali i borba protiv diskriminacije.

U SOS Dečijem selu u Gračanici pomoć se pruža i deci i odraslima
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Svako dete ima pravo na dom i porodicu

SOS Dečije selo osnovano je 1949. godine, sa ciljem da svako dete ima dom i porodicu. U Prištini je počelo sa radom 1999. godine, a kroz program je prošlo više od 7.000 dece.

Koordinator Programa za osnaživanje porodice u sklopu SOS Dečijeg sela Mladen Đokić, kazao je za RTV Kim da trenutno rade sa 37 porodica, 10 romskih i 27 srpskih, ranije je bilo i albanskih ali sada ne.

“To su uglavnom socijalno ugrožene porodice. Radi se sa decom svakodnevno, takođe imamo tim za pružanje saveta deci i roditeljima. Sa decom radimo na njihovj socijalizaciji, borimo se protiv diskriminacije. Deca koja dolaze iz socijalnih porodica često su diskriminisana od drugara u školi”, istakao je Đokić.

Za decu školskog uzrasta ovde se obezbeđuje pribor i hrana, dok se odraslima nude grantovi za pokretanje sopstvenog biznisa kako bi ekonomski ojačali.

Petočlana porodica Arsić njihov je korisnik poslednje tri godine.

“Dobili smo alat za izradu lutaka kojim se bavi supruga, a takođe sam i ja dobio ručni alat. Sve je to materijalno, ali mnogo je bitnije što smo od početka pandemije imali pomoć psihiloga, pedagoga, socijologa. Zadovoljan sam kad odvedem decu u SOS Dečije selo jer imaju razne aktvnosti: crtaju, igraju, odlaze na izlet. Siguran sam da su na bezbednom. Rezultatu u radu sa decom su vidljivi, šteta je što nemamo više ovakvih organizacija, jer se njihova pomoć kroz porodicu oseća”, istakao je Dragan Arsić iz Gračanice.

Osim psihologa i pedagoga tu su i socijalni radnici čiji je zadatak upravo to, da im pruže neophodnu pomoć. To je posebno značilo školarcima tokom perioda nastave na daljinu.

“Psiholog Suza iz SOS-a mi je mnogo pomogla, jer je karantin jako loše uticao na sve nas. Vratila mi je koncetraciju za učenje. Držala nam je predavanja kako da lakše savladamo gradivo putem on-lajn nastave. Atmosfera je odlična. Imamo razne aktivnosti, časove geografije, crtanje, ali i predavanja o nasilju u porodici, zlostavljanju u društvu. Učimo i o štetnosti narkomanije i alkoholizma”, kazala je Viktorija Arsić, svršena učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu.

Psiholog Suzana Kolić istče da je njihov glavni cilj tokom rada sa porodicama poboljšanje i očuvanju mentalnog zdravlja.

“Radili smo individualna savetovanja koje je zavisilo od potrebe samih korisnika, takođe smo imali i grupne aktivnosti tokom kojih smo sa roditeljima radili na jačanju kapaciteta kako bi deci pružili zdravije okruženje, dok je rad sa decom fokusiran na jačanju emocijalnih, socijalnih kompetencija”, rekla je Kolić.
Jedan on najčešćih problema sa kojima se susretala tokom dugogodišnjeg rada sa porodicama je, kako kaže, njeno funkcionisanje .

“Najčešći problem je funkcionisanje porodice, ali kasnije uočavamo i individualne probleme, koji utiču na porodični sistem. Znamo da porodica funkcioniše kao sistem i da svi čanovi porodice imaju uticaja jedni na druge”, dodala je psiholog Kolić.

Sa njom se slaže i socijalni radni Dušan Đokić, koji se ovim poslom bavi duže od šest godina.

“Pozicija socijalnog radnika je veoma izazovan posao, radimo sa decom i roditeljima. Posao socijalnog radnika je da pronađe porodicu sa kojom će ceo naš tim da radi. Kod nas je najveći problem funkcionisanje porodica, to su uglavnom roditelji koji su završili samo osnovnu školu i stupili su veoma mladi u brak, pa ne znaju kako da pravilno vaspitavaju decu. Nismo imali probleme kao što su odvajanje dece od porodica ili nasilje u porodici“, istakao je Dušan.

 

 

Osluškujući potrebe porodica zaposleni u ovom centru odlučuju koje će aktivnosti sprovoditi, kazala je pedagog Dostana Smiljić.

„Kada je pedagoška pomoć u pitanju našim korisnicima je na raspolaganju individualna pomoć kao i grupna aktivnost. Kada su u pitanju individualne pomoći tu radimo pedagoške seanse i konsultacije. Teme su bile prema potrebama naših korisnika. Tokom pandemije koronavirusa ja kao pedagog bila sam usmerena na on-lajn nastavu, konkretno na organizovanje grupne aktivnosti koje su se ticale sticanja veštine za rukovanje tehnološkom opremom, kako kod dece tako i kod roditelja, ali i unapređenje znanja“, rekla je pedagog Dostana Smiljić.

Posle uspeha ovog programa u planu je i izgradnja Sigurne kuće za napuštenu decu najavio je koordinattor Programa za osnaživanje porodice, Mladen Đokić.Ostale vesti

Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
  • 18.10.2021
OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021