Vesti
Društvo

U školama nedovoljno prostora, ali dosta znanja

Svako dete ima pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima, a škola je u obavezi da to omogući. Tako glasi u zakonima, a kako je u praksi? Škole na centralnom Kosovu zbog nedostaka prostora rade u više smena. Njihovi najbolji učenici na kraju školovanja dobiju samo zahvalnicu ili fotografiju u holu škole.
U školama nedovoljno prostora, ali dosta znanja
Ilustracija (Foto Kim)

Po zakonu, svako dete ima pravo na kvalitetno obrazovanje. U posleratnim godinama, većina srpskih škola na Kosovu je bila prinuđena da napusti svoja matična sedišta, pa su iz gradova prešli u sela, a seoske škole dobile nove stanare. Zbog prevelike gužve, prvih godina nakon sukoba to je možda i uticalo na kvalitet obrazovanja učenika. Sada je situacija drugačija tvrde direktori škola.

„Osnovna škola Kralj Milutin iz Gračanice od 1999. godine radi u tri smene. U prvoj smeni su učenici Medicinske, Građevinsko-saobraćajne i Muzičke škole, od 11 do 14 časova idu učenici od prvog do četvrtog razreda, a od 14 idu učenici od petog do osmog razreda. Ova škola donekle zadovoljava potrebe, mada nije na odmet da imamo više školskog prostora. Bilo bi dobro kada bi Opština Gračanica, Kancelarija za KiM i država Srbija mogla da pomogne izgradnju još jedno šest učionica“, rekao je učitelj u OŠ "Kralj Milutin" Ljubomir Maksimović.

Govoreći o kvalitetu obrazovanja, učitelj navodi da to najviše zavisi od samih učenika.

„To važi za đake koji žele da uče. Sve zavisi od intelektualne i psihofizičke sposobnosti učenika da primi znanje. Za sada obrazovanje u ovoj školi ide odličnim tempom, ali može još bolje “, uveren je Maksimović.

Osnovnu školu "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici pohađa 468 učenika. Ova škola ima i tri isturena odeljenja, u Gornjoj Gušterici, Livađu i Dobrotinu. Direktor Dragan Maksimović kaže da su uslovi u školi adekvatni i da su ispunjeni svi kriterijumi. Što se nastave tiče, direktor tvrdi da je njen kvalitet ravan onome u školama u centralnoj Srbji.

“Kvalitet obrazovanja je na jednom visokom nivou što pokazuju i brojni rezultati naših učenika kako na opštinskim takmičenijima, tako i na pokrajinskim i republičkim, to znači da imamo adekvatni stručni kadar i samim tim rezultati pokazuju da je sve na nivou”, kaže Maksimović.

Iako ima problem sa nedostatkom prostora i radi u dve smene, OŠ "Miladin Mitić" ima dugu tradiciju u obrazovanju, kaže njen direktor Ljubiša Karadžić.

„Ova škola nije od juče, postoji tri veka, uvek su se isticali učenici ove škole, iako rade u ovakvim uslovima i ovakvom vremenu, kako radimo poslednjih godina. Mišljenja sam, da ova škola i pre nego što sam ja postao direktor, a i sada ima zadovoljavajući nastavni kadar imamo 95% stručnog kadra. Generalno gledano, ako uporedimo druge vaspitno obrazovne ustanove OŠ "Miladin Mitić" ima zapažene rezultate, na okružnim, opštinskim takmičenjima. Učenici ove škole imaju dobre rezultate i u srednjim školama, što nastavnicima posebno godi“, kaže Karadžić.

Pojedini meštani centralnog Kosova smatraju da kvalitet obrazovanja nije najbolji što zbog neadekvatnih uslova, što zbog nezainteresovanosti dece.

„Uslovi nisu toliko loši, s tim što deca nisu zainteresovana da uče dovoljno, tako da obrazovanje nije na zavidnom nivou“, kaže Nemanja Milić.

„Što se tiče nastavnika i profesora mislim da su u redu, a što se uslova tiče, stručne prakse konkretno u tom smislu mislim da nemaju baš adekvatne uslove u odnosu na druge veće sredine", rekla je Jelena Živković.

Škole na centralnom Kosovu ne nagrađuju učenika generacije

Na kraju školske godine svaka škola bira učenika generacije. U razvijenijim sredinama najbolji učenici bivaju nagrađeni. U osnovnim školama na centralnom Kosovu to nije slučaj.

“Dajemo samo zahvalnice jer nismo u mogućnosti. Osnovna škola "Knez Lazar" nema sopstvene prihode tako da nismo mogli nešto da priuštimo, odnosno da kupimo đaku generacije”, kaže direktor Dragan Maksimović.

Zahvalnice su jedino što učenici generacije dobiju i u OŠ "Kralj Milutin".

„Najbolji đaci u osmom razredu dobijaju Vukove diplome, dobijaju zahvalnice iz određenih predmeta“, kaže učitelj Ljubomir Maksimović.

„Na školskom odboru smo imali inicijativu da se takvi učenici nagrađuju, i da osim zahvalnica i knjiga budu i nagrade u vidu besplatne ekskurzije. Škola ne ostvaruje svoje posebne prihode, pa jedino tako može pomoći“, kaže Ljubiša Karadžić.

Za sada, đak generacije škole u Lapljem Selu dobija samo zahvalnicu i fotografiju u holu ove obrazovne ustanove.Ostale vesti

Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020