Vesti
Društvo

U školama nedovoljno prostora, ali dosta znanja

Svako dete ima pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima, a škola je u obavezi da to omogući. Tako glasi u zakonima, a kako je u praksi? Škole na centralnom Kosovu zbog nedostaka prostora rade u više smena. Njihovi najbolji učenici na kraju školovanja dobiju samo zahvalnicu ili fotografiju u holu škole.
U školama nedovoljno prostora, ali dosta znanja
Ilustracija (Foto Kim)

Po zakonu, svako dete ima pravo na kvalitetno obrazovanje. U posleratnim godinama, većina srpskih škola na Kosovu je bila prinuđena da napusti svoja matična sedišta, pa su iz gradova prešli u sela, a seoske škole dobile nove stanare. Zbog prevelike gužve, prvih godina nakon sukoba to je možda i uticalo na kvalitet obrazovanja učenika. Sada je situacija drugačija tvrde direktori škola.

„Osnovna škola Kralj Milutin iz Gračanice od 1999. godine radi u tri smene. U prvoj smeni su učenici Medicinske, Građevinsko-saobraćajne i Muzičke škole, od 11 do 14 časova idu učenici od prvog do četvrtog razreda, a od 14 idu učenici od petog do osmog razreda. Ova škola donekle zadovoljava potrebe, mada nije na odmet da imamo više školskog prostora. Bilo bi dobro kada bi Opština Gračanica, Kancelarija za KiM i država Srbija mogla da pomogne izgradnju još jedno šest učionica“, rekao je učitelj u OŠ "Kralj Milutin" Ljubomir Maksimović.

Govoreći o kvalitetu obrazovanja, učitelj navodi da to najviše zavisi od samih učenika.

„To važi za đake koji žele da uče. Sve zavisi od intelektualne i psihofizičke sposobnosti učenika da primi znanje. Za sada obrazovanje u ovoj školi ide odličnim tempom, ali može još bolje “, uveren je Maksimović.

Osnovnu školu "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici pohađa 468 učenika. Ova škola ima i tri isturena odeljenja, u Gornjoj Gušterici, Livađu i Dobrotinu. Direktor Dragan Maksimović kaže da su uslovi u školi adekvatni i da su ispunjeni svi kriterijumi. Što se nastave tiče, direktor tvrdi da je njen kvalitet ravan onome u školama u centralnoj Srbji.

“Kvalitet obrazovanja je na jednom visokom nivou što pokazuju i brojni rezultati naših učenika kako na opštinskim takmičenijima, tako i na pokrajinskim i republičkim, to znači da imamo adekvatni stručni kadar i samim tim rezultati pokazuju da je sve na nivou”, kaže Maksimović.

Iako ima problem sa nedostatkom prostora i radi u dve smene, OŠ "Miladin Mitić" ima dugu tradiciju u obrazovanju, kaže njen direktor Ljubiša Karadžić.

„Ova škola nije od juče, postoji tri veka, uvek su se isticali učenici ove škole, iako rade u ovakvim uslovima i ovakvom vremenu, kako radimo poslednjih godina. Mišljenja sam, da ova škola i pre nego što sam ja postao direktor, a i sada ima zadovoljavajući nastavni kadar imamo 95% stručnog kadra. Generalno gledano, ako uporedimo druge vaspitno obrazovne ustanove OŠ "Miladin Mitić" ima zapažene rezultate, na okružnim, opštinskim takmičenjima. Učenici ove škole imaju dobre rezultate i u srednjim školama, što nastavnicima posebno godi“, kaže Karadžić.

Pojedini meštani centralnog Kosova smatraju da kvalitet obrazovanja nije najbolji što zbog neadekvatnih uslova, što zbog nezainteresovanosti dece.

„Uslovi nisu toliko loši, s tim što deca nisu zainteresovana da uče dovoljno, tako da obrazovanje nije na zavidnom nivou“, kaže Nemanja Milić.

„Što se tiče nastavnika i profesora mislim da su u redu, a što se uslova tiče, stručne prakse konkretno u tom smislu mislim da nemaju baš adekvatne uslove u odnosu na druge veće sredine", rekla je Jelena Živković.

Škole na centralnom Kosovu ne nagrađuju učenika generacije

Na kraju školske godine svaka škola bira učenika generacije. U razvijenijim sredinama najbolji učenici bivaju nagrađeni. U osnovnim školama na centralnom Kosovu to nije slučaj.

“Dajemo samo zahvalnice jer nismo u mogućnosti. Osnovna škola "Knez Lazar" nema sopstvene prihode tako da nismo mogli nešto da priuštimo, odnosno da kupimo đaku generacije”, kaže direktor Dragan Maksimović.

Zahvalnice su jedino što učenici generacije dobiju i u OŠ "Kralj Milutin".

„Najbolji đaci u osmom razredu dobijaju Vukove diplome, dobijaju zahvalnice iz određenih predmeta“, kaže učitelj Ljubomir Maksimović.

„Na školskom odboru smo imali inicijativu da se takvi učenici nagrađuju, i da osim zahvalnica i knjiga budu i nagrade u vidu besplatne ekskurzije. Škola ne ostvaruje svoje posebne prihode, pa jedino tako može pomoći“, kaže Ljubiša Karadžić.

Za sada, đak generacije škole u Lapljem Selu dobija samo zahvalnicu i fotografiju u holu ove obrazovne ustanove.Ostale vesti

UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021
Pavićević: Novinari nemaju obavezu da najave prelaz

Oficir za vezu Vlade Srbije sa Prištinom Dejan Pavićević, izjavio je da novinari nemaju obavezu da se najave kako bi prešli na Kosovo, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021