Vesti
Društvo

U školama nedovoljno prostora, ali dosta znanja

Svako dete ima pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima, a škola je u obavezi da to omogući. Tako glasi u zakonima, a kako je u praksi? Škole na centralnom Kosovu zbog nedostaka prostora rade u više smena. Njihovi najbolji učenici na kraju školovanja dobiju samo zahvalnicu ili fotografiju u holu škole.
U školama nedovoljno prostora, ali dosta znanja
Ilustracija (Foto Kim)

Po zakonu, svako dete ima pravo na kvalitetno obrazovanje. U posleratnim godinama, većina srpskih škola na Kosovu je bila prinuđena da napusti svoja matična sedišta, pa su iz gradova prešli u sela, a seoske škole dobile nove stanare. Zbog prevelike gužve, prvih godina nakon sukoba to je možda i uticalo na kvalitet obrazovanja učenika. Sada je situacija drugačija tvrde direktori škola.

„Osnovna škola Kralj Milutin iz Gračanice od 1999. godine radi u tri smene. U prvoj smeni su učenici Medicinske, Građevinsko-saobraćajne i Muzičke škole, od 11 do 14 časova idu učenici od prvog do četvrtog razreda, a od 14 idu učenici od petog do osmog razreda. Ova škola donekle zadovoljava potrebe, mada nije na odmet da imamo više školskog prostora. Bilo bi dobro kada bi Opština Gračanica, Kancelarija za KiM i država Srbija mogla da pomogne izgradnju još jedno šest učionica“, rekao je učitelj u OŠ "Kralj Milutin" Ljubomir Maksimović.

Govoreći o kvalitetu obrazovanja, učitelj navodi da to najviše zavisi od samih učenika.

„To važi za đake koji žele da uče. Sve zavisi od intelektualne i psihofizičke sposobnosti učenika da primi znanje. Za sada obrazovanje u ovoj školi ide odličnim tempom, ali može još bolje “, uveren je Maksimović.

Osnovnu školu "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici pohađa 468 učenika. Ova škola ima i tri isturena odeljenja, u Gornjoj Gušterici, Livađu i Dobrotinu. Direktor Dragan Maksimović kaže da su uslovi u školi adekvatni i da su ispunjeni svi kriterijumi. Što se nastave tiče, direktor tvrdi da je njen kvalitet ravan onome u školama u centralnoj Srbji.

“Kvalitet obrazovanja je na jednom visokom nivou što pokazuju i brojni rezultati naših učenika kako na opštinskim takmičenijima, tako i na pokrajinskim i republičkim, to znači da imamo adekvatni stručni kadar i samim tim rezultati pokazuju da je sve na nivou”, kaže Maksimović.

Iako ima problem sa nedostatkom prostora i radi u dve smene, OŠ "Miladin Mitić" ima dugu tradiciju u obrazovanju, kaže njen direktor Ljubiša Karadžić.

„Ova škola nije od juče, postoji tri veka, uvek su se isticali učenici ove škole, iako rade u ovakvim uslovima i ovakvom vremenu, kako radimo poslednjih godina. Mišljenja sam, da ova škola i pre nego što sam ja postao direktor, a i sada ima zadovoljavajući nastavni kadar imamo 95% stručnog kadra. Generalno gledano, ako uporedimo druge vaspitno obrazovne ustanove OŠ "Miladin Mitić" ima zapažene rezultate, na okružnim, opštinskim takmičenjima. Učenici ove škole imaju dobre rezultate i u srednjim školama, što nastavnicima posebno godi“, kaže Karadžić.

Pojedini meštani centralnog Kosova smatraju da kvalitet obrazovanja nije najbolji što zbog neadekvatnih uslova, što zbog nezainteresovanosti dece.

„Uslovi nisu toliko loši, s tim što deca nisu zainteresovana da uče dovoljno, tako da obrazovanje nije na zavidnom nivou“, kaže Nemanja Milić.

„Što se tiče nastavnika i profesora mislim da su u redu, a što se uslova tiče, stručne prakse konkretno u tom smislu mislim da nemaju baš adekvatne uslove u odnosu na druge veće sredine", rekla je Jelena Živković.

Škole na centralnom Kosovu ne nagrađuju učenika generacije

Na kraju školske godine svaka škola bira učenika generacije. U razvijenijim sredinama najbolji učenici bivaju nagrađeni. U osnovnim školama na centralnom Kosovu to nije slučaj.

“Dajemo samo zahvalnice jer nismo u mogućnosti. Osnovna škola "Knez Lazar" nema sopstvene prihode tako da nismo mogli nešto da priuštimo, odnosno da kupimo đaku generacije”, kaže direktor Dragan Maksimović.

Zahvalnice su jedino što učenici generacije dobiju i u OŠ "Kralj Milutin".

„Najbolji đaci u osmom razredu dobijaju Vukove diplome, dobijaju zahvalnice iz određenih predmeta“, kaže učitelj Ljubomir Maksimović.

„Na školskom odboru smo imali inicijativu da se takvi učenici nagrađuju, i da osim zahvalnica i knjiga budu i nagrade u vidu besplatne ekskurzije. Škola ne ostvaruje svoje posebne prihode, pa jedino tako može pomoći“, kaže Ljubiša Karadžić.

Za sada, đak generacije škole u Lapljem Selu dobija samo zahvalnicu i fotografiju u holu ove obrazovne ustanove.Ostale vesti

’’Samo novinari mogu da sačuvaju medije’’
Medijska pismenost, novinarska etika, standardi rada u redakcijama i prepoznavanje izvora dezinformacija neke su od tema koje su novinari pet srpskih redakcija obrađivali na treningu koji je održan u prostorijama RTV Kim u Čaglavici. "Samo novinari mogu da sačuvaju medije od toga da budu puka propaganda ili štaka za popunjavanje sadržaja na društvenim mrežama", rekao je svojim kolegama na Kosovu direktor programa Newsmax Adria Slobodan Georgiev. 
  • 25.09.2021
Osojane: Akcija čišćenja korita reke Kujavče
Crkvena opština u Osojanu i mladi koje ona okuplja čistili su danas korito reke Kujavče.
  • 25.09.2021
Deca Metohije – Belo Polje
U sedmoj epizodi „Deca Metohije“ novinari Radio Goraždevca posetili su Anđelu, Marka i Nikolu u Belom Polju. Ovi mališani su jedina deca iz srpske zajednice u ovom selu.
  • 25.09.2021
Druženje i upoznavanje uz med i radionicu kućnog pivarstva
Trodnevni multietnički kamp pod imenom "Pčelinji park" na kome će se dvadesetak mladih ljudi upoznati sa pčelarstvom otpočeo je u Preocu, nadomak Gračanice, u organizaciji NVO Mlada aktivna Gračanica. Kuriozitet prvog dana je bila radionica kućnog pivarstva u okviru koje je kuvano pivo sa medom.
  • 24.09.2021
Đaci se vraćaju u škole od ponedeljka
Učenici osnovnih i srednjih škola u srpskim sredinama na Kosovu vraćaju se u đačke klupe od ponedeljka, potvrđeno je za RTV Kim.
  • 24.09.2021
Više od 80 kamiona čeka na Merdaru
U koloni od oko 80 šlepera i kamiona, formiranoj na administrativnom prelazu Merdare, teretnjaci čekaju na ulazak na Kosovo. Putnički saobračaj se odvija neometano, bez većih gužvi sa obe strane prelaza.
  • 24.09.2021