Vesti
Društvo

U seču badnjaka uprkos snegu i niskim temperaturama

Uprkos snegu, jakom vetru i niskim temperaturama meštani centralnog Kosova išli su danas u tradicionalnu seču badnjaka.
U seču badnjaka uprkos snegu i niskim temperaturama
Seča badnjaka (Foto Kim)

Hladno vreme nije pokvarilo raspoloženje meštana sa centralnog Kosova koji su još u ranim jutarnjim satima, organizovano ili pojedinačno, krenuli u seču badnjaka koja se svake godine obavlja u šumarcima pored Gračaničkog jezera.

“Volimo kada je hladno i pada sneg, to je pravi duh praznika i lepo je“, kaže jedan od meštana.

U šumarcima pored jezera najviše je bilo mladih ljudi koji su Badanji dan i seču badnjaka proslavili uz vino, rakiju i pesmu, a vijorile su se i zastave Srbije i bacale petarde.

Pred sutrašnji praznik poželeli su puno zdravlja i sreće.

“Lepo je doći ovde sa ljudima koje poznajete i poželeti im sve najlepše na Badnje jutro, poseći badnjak i malo popiti. Za Božić sam poželeo puno zdravlja i sreće, a sve ostalo će doći samo“, kazao je Milan Velić iz Gračanice.

“Poželeo sam puno zdravlja i sreće svojoj porodici i svim Srbima. Srećan praznik“, rekao je Slobodan Dimitrijević.

Svi oni koji jutros nisu mogli da odu do šume i poseču badnjak, mogu ga kupiti i na ulicama Gračanice.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020