Vesti
Društvo

U seču badnjaka uprkos snegu i niskim temperaturama

Uprkos snegu, jakom vetru i niskim temperaturama meštani centralnog Kosova išli su danas u tradicionalnu seču badnjaka.
U seču badnjaka uprkos snegu i niskim temperaturama
Seča badnjaka (Foto Kim)

Hladno vreme nije pokvarilo raspoloženje meštana sa centralnog Kosova koji su još u ranim jutarnjim satima, organizovano ili pojedinačno, krenuli u seču badnjaka koja se svake godine obavlja u šumarcima pored Gračaničkog jezera.

“Volimo kada je hladno i pada sneg, to je pravi duh praznika i lepo je“, kaže jedan od meštana.

U šumarcima pored jezera najviše je bilo mladih ljudi koji su Badanji dan i seču badnjaka proslavili uz vino, rakiju i pesmu, a vijorile su se i zastave Srbije i bacale petarde.

Pred sutrašnji praznik poželeli su puno zdravlja i sreće.

“Lepo je doći ovde sa ljudima koje poznajete i poželeti im sve najlepše na Badnje jutro, poseći badnjak i malo popiti. Za Božić sam poželeo puno zdravlja i sreće, a sve ostalo će doći samo“, kazao je Milan Velić iz Gračanice.

“Poželeo sam puno zdravlja i sreće svojoj porodici i svim Srbima. Srećan praznik“, rekao je Slobodan Dimitrijević.

Svi oni koji jutros nisu mogli da odu do šume i poseču badnjak, mogu ga kupiti i na ulicama Gračanice.Ostale vesti

Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020
“Žene širom sveta da se ujedine”
Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ujedno počinje i akcija „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Direktorka NVO „Žensko pravo“ Ružica Simić je za RTV Kim kazala da je cilj ove akcije da se “žene oraginuzuju, budu složne i da pomažu jedna drugoj”.
  • 25.11.2020