Vesti
Društvo

U seču badnjaka sa mislima o miru i slobodi

Srbi na centralnom Kosovu sečom badnjaka u šumama počeli su obeležavanje Badnjeg dana i Božića.
U seču badnjaka sa mislima o miru i slobodi
Seča badnjaka na centralnom Kosovu (Foto KIM)

Badnji dan koji najavljuje najradosniji hrišćansi praznik – rođenje Isusa Hrista, pravoslavni vernici i ove godine tradicionalno proslavljaju uz pesmu, srpske zastave, vino i rakiju, ali i poneku petardu.

Seča badnjaka se na centralnom Kosovu, kao i predhodnih nekoliko godina, uglavnom obavlja u hrastovoj šumi kod Gračaničkog jezera. U strahu za svoju bezbednost, većina Srba u seču ne ide u ranu zoru, već kad dan odmakne.

“Došao sam sa prijateljima i rođacima po badnjak, tako nalažu običaji i tradicija, tako su radili naši očevi i dedovi. Svima bih poželeo zdravlje, radost u kući, jer ovo je porodični praznik. Najviše nam nedostaje sloboda. Evo trinaesta godina kako dolazimo u strahu, uz patrolu policije”, kazao je Milan Arsić.

Badnjake su najviše sekli mladi ljudi, koji su poželeli bolje i srećnije dane i više slobode. Kažu da su običaje naučili od svojih predaka.

“Neka nam Badnje jutro i dan budu na radost i sreću, neka Bog da svima svako dobro, a na Kosovu najviše mir. Da nas Bog sve sačuva do narednog i svakog Božića koji sledi”, rekao je Dragan Joksimović.

"Poželeo bih svim pravoslavnim verncima dobro zdravlje sreću i malo više para. Nedostaje posla, ali će valjda biti bolje”, kaže Igor Slavić.

Na ulicama Gračanice i okolnih mesta na svakom koraku mogu se videti automobili okićeni badnjacima. Oni koji danas nisu mogli u šumu, ovaj simbol Badnje večeri i Božića mogli su da kupe po ceni do 50 do 150 dinara.

Okupljanje i seča badnjaka obavljeni su bez incidenata, a obeležavanje Badnjeg dana nastaviće se u porti manastira Gračanica njegovim osvećenjem i paljenjem.

Centralna proslava Božića na Kosovu ove godine će se održati takođe u manastiru Gračanica, gde će prazničnu liturgiju služiti vladika raško-prizrenski Teodosije. Liturgiji bi trebalo da prisustvuje i Božić sa vernicima proslavi i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.Ostale vesti

“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske ministre i novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020