Vesti
Društvo

U seču badnjaka sa mislima o miru i slobodi

Srbi na centralnom Kosovu sečom badnjaka u šumama počeli su obeležavanje Badnjeg dana i Božića.
U seču badnjaka sa mislima o miru i slobodi
Seča badnjaka na centralnom Kosovu (Foto KIM)

Badnji dan koji najavljuje najradosniji hrišćansi praznik – rođenje Isusa Hrista, pravoslavni vernici i ove godine tradicionalno proslavljaju uz pesmu, srpske zastave, vino i rakiju, ali i poneku petardu.

Seča badnjaka se na centralnom Kosovu, kao i predhodnih nekoliko godina, uglavnom obavlja u hrastovoj šumi kod Gračaničkog jezera. U strahu za svoju bezbednost, većina Srba u seču ne ide u ranu zoru, već kad dan odmakne.

“Došao sam sa prijateljima i rođacima po badnjak, tako nalažu običaji i tradicija, tako su radili naši očevi i dedovi. Svima bih poželeo zdravlje, radost u kući, jer ovo je porodični praznik. Najviše nam nedostaje sloboda. Evo trinaesta godina kako dolazimo u strahu, uz patrolu policije”, kazao je Milan Arsić.

Badnjake su najviše sekli mladi ljudi, koji su poželeli bolje i srećnije dane i više slobode. Kažu da su običaje naučili od svojih predaka.

“Neka nam Badnje jutro i dan budu na radost i sreću, neka Bog da svima svako dobro, a na Kosovu najviše mir. Da nas Bog sve sačuva do narednog i svakog Božića koji sledi”, rekao je Dragan Joksimović.

"Poželeo bih svim pravoslavnim verncima dobro zdravlje sreću i malo više para. Nedostaje posla, ali će valjda biti bolje”, kaže Igor Slavić.

Na ulicama Gračanice i okolnih mesta na svakom koraku mogu se videti automobili okićeni badnjacima. Oni koji danas nisu mogli u šumu, ovaj simbol Badnje večeri i Božića mogli su da kupe po ceni do 50 do 150 dinara.

Okupljanje i seča badnjaka obavljeni su bez incidenata, a obeležavanje Badnjeg dana nastaviće se u porti manastira Gračanica njegovim osvećenjem i paljenjem.

Centralna proslava Božića na Kosovu ove godine će se održati takođe u manastiru Gračanica, gde će prazničnu liturgiju služiti vladika raško-prizrenski Teodosije. Liturgiji bi trebalo da prisustvuje i Božić sa vernicima proslavi i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021