Vesti
Društvo

U seču badnjaka sa mislima o miru i slobodi

Srbi na centralnom Kosovu sečom badnjaka u šumama počeli su obeležavanje Badnjeg dana i Božića.
U seču badnjaka sa mislima o miru i slobodi
Seča badnjaka na centralnom Kosovu (Foto KIM)

Badnji dan koji najavljuje najradosniji hrišćansi praznik – rođenje Isusa Hrista, pravoslavni vernici i ove godine tradicionalno proslavljaju uz pesmu, srpske zastave, vino i rakiju, ali i poneku petardu.

Seča badnjaka se na centralnom Kosovu, kao i predhodnih nekoliko godina, uglavnom obavlja u hrastovoj šumi kod Gračaničkog jezera. U strahu za svoju bezbednost, većina Srba u seču ne ide u ranu zoru, već kad dan odmakne.

“Došao sam sa prijateljima i rođacima po badnjak, tako nalažu običaji i tradicija, tako su radili naši očevi i dedovi. Svima bih poželeo zdravlje, radost u kući, jer ovo je porodični praznik. Najviše nam nedostaje sloboda. Evo trinaesta godina kako dolazimo u strahu, uz patrolu policije”, kazao je Milan Arsić.

Badnjake su najviše sekli mladi ljudi, koji su poželeli bolje i srećnije dane i više slobode. Kažu da su običaje naučili od svojih predaka.

“Neka nam Badnje jutro i dan budu na radost i sreću, neka Bog da svima svako dobro, a na Kosovu najviše mir. Da nas Bog sve sačuva do narednog i svakog Božića koji sledi”, rekao je Dragan Joksimović.

"Poželeo bih svim pravoslavnim verncima dobro zdravlje sreću i malo više para. Nedostaje posla, ali će valjda biti bolje”, kaže Igor Slavić.

Na ulicama Gračanice i okolnih mesta na svakom koraku mogu se videti automobili okićeni badnjacima. Oni koji danas nisu mogli u šumu, ovaj simbol Badnje večeri i Božića mogli su da kupe po ceni do 50 do 150 dinara.

Okupljanje i seča badnjaka obavljeni su bez incidenata, a obeležavanje Badnjeg dana nastaviće se u porti manastira Gračanica njegovim osvećenjem i paljenjem.

Centralna proslava Božića na Kosovu ove godine će se održati takođe u manastiru Gračanica, gde će prazničnu liturgiju služiti vladika raško-prizrenski Teodosije. Liturgiji bi trebalo da prisustvuje i Božić sa vernicima proslavi i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.Ostale vesti

Studija o podeljenim narativima u Srbiji i na Kosovu
Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećanja različitosti među etničkim zajednicama. Ovo je glavni zaključak studije objavljene u junu 2020. godine koju je inicirala NVO Peaceful Change initiative (PCi) kao deo projekta ALVED, a kreirala i realizovala, u skladu sa najboljim istraživačkim praksama, organizacija IPSOS – Strategic Marketing.
  • 22.10.2020
Novinari traže od kosovske vlade da imenuje portparola
Udruženje novinara Kosova (AGK) je na svom Fejsbuk profilu izrazilo je veliku zabrinutost zbog nedostatka portparola u kosovskoj vladi i traži od Hotija da ga što pre imenuje, kako bi se olakšala komunikacija između vlade i medija.
  • 21.10.2020
Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratske vrednosti

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je da su napadi na novinare napadi na zajedničke demokratske vrednosti.

  • 20.10.2020
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
  • 20.10.2020
GIC i PEN započeli izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha

Inovacioni centar Gračanica (GIC) uz pomoć NVO "PEN" (Mraža za vršnjačku edukaciju) iz Prištine, započeo je izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha. Uređaj je u fazi testiranja i prevashodno je namenjen zatvorenim prostorijama, poput učionica, kuća ili kancelarija, kazao je za RTV Kim Đorđe Marković.

  • 20.10.2020
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020