Vesti
Društvo

U seču Badnjaka i na centralnom Kosovu

Meštani centralnog Kosova koji su rano jutros krenuli u seču Badnjaka, polako se vraćaju svojim domovima koji će biti okićeni božićnim drvom.
U seču Badnjaka i na centralnom Kosovu
Seča Badnjaka (Foto Kim)

Kao i prethodnih godina, na centralnom Kosovu se seča Badnjaka organizuje nedaleko od Gračaničkog jezera. Pojedini meštani su po Badnjak pošli i u šumaricama u Badovcu.

Seča Banjaka ove godine je olakšana, jer nema snega i niskih temperatura. Ovaj događaj meštani centralnog Kosova obeležavaju uz vino i po neku petardu. Po povratku iz seče, čuju se sirene kolona vozila.

Na Badnji dan se obično spremaju posna jela. Kupuje se i voće koje se na Badnje veče, prema tradiciji, nalazi na tradicionalnoj trpezi.

Osim trgovaca voćem, puno posla danas ali i večeras imaće pečenjare, jer se praseće pečenje priprema za sutrašnju proslavu Božića u srpskim domovima.

U porti manastira Gračanica od 17 sati počinje večernje služenje sa osvećenjem i loženjem Badnjaka.Ostale vesti

KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021