Vesti
Društvo

U Ranilugu ulica Slobodana Miloševića?

Jedna od ulica u opštini Ranilug nosiće ime po Slobodanu Miloševiću, piše prištinski dnevnik Ekspres.
U Ranilugu ulica Slobodana Miloševića?
Foto gazetaexpress.com

List navodi da je došao u posed ekskluzivnih fotografija načinjenih u prostorijama opštine Ranilug, na kojima je i ulična tabla sa natpisom "Ulica Slobodana Miloševića".

U članku se kaže da, iako taj naziv ne nosi nijedna ulica u Srbiji, gradonačelnik ove opštine Gradimir Mikić je odlučio da imenuje jednu od ulica Raniluga "po srpskom diktatoru".

Gradimir Mikić, predsednik opštine Ranilug, u izjavi za RTV Kim kaže da prema kosovskom zakonu o lokalnoj samoupravi imenovanje ulica nije u nadležnosti gradonačelnika, već isključivo opštinske skupštine.

Međutim, zakon predviđa i da gradonačelnik može vratiti skupštini akt na ponovno razmatranje, samo jednom, kada smatra da taj akt krši zakon ili interese zajednica.

"Nisam još video taj akt, ali razmotriću ga, i ukoliko budem video da nije u skladu sa zakonom, tako ću i postupiti. Ali konačna odluka je na skupštini opštine", kazao je Mikić.Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023