Vesti
Društvo

U Ranilugu ulica Slobodana Miloševića?

Jedna od ulica u opštini Ranilug nosiće ime po Slobodanu Miloševiću, piše prištinski dnevnik Ekspres.
U Ranilugu ulica Slobodana Miloševića?
Foto gazetaexpress.com

List navodi da je došao u posed ekskluzivnih fotografija načinjenih u prostorijama opštine Ranilug, na kojima je i ulična tabla sa natpisom "Ulica Slobodana Miloševića".

U članku se kaže da, iako taj naziv ne nosi nijedna ulica u Srbiji, gradonačelnik ove opštine Gradimir Mikić je odlučio da imenuje jednu od ulica Raniluga "po srpskom diktatoru".

Gradimir Mikić, predsednik opštine Ranilug, u izjavi za RTV Kim kaže da prema kosovskom zakonu o lokalnoj samoupravi imenovanje ulica nije u nadležnosti gradonačelnika, već isključivo opštinske skupštine.

Međutim, zakon predviđa i da gradonačelnik može vratiti skupštini akt na ponovno razmatranje, samo jednom, kada smatra da taj akt krši zakon ili interese zajednica.

"Nisam još video taj akt, ali razmotriću ga, i ukoliko budem video da nije u skladu sa zakonom, tako ću i postupiti. Ali konačna odluka je na skupštini opštine", kazao je Mikić.Ostale vesti

Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023
KUD ’’Slavuj’’ iz Novog Badovca slavi deceniju rada
KUD "Slavuj" iz Novog Badovca će u subotu 23. septembra obeležiti deset godina rada i postojanja.
  • 19.09.2023