Vesti
Društvo

U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece

Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
PU

U samoj Gračanici, "Đurđevak" radi u tri objekta. Jedan od njih se nalazi u neposrednoj blizini OŠ „Kralj Milutin“ i pohađa ga oko 70 mališana.

U ovom objektu se rad tokom epidemije koronavirusa odvija u izmenjenim i otežanim uslovima. Vaspitači naglašavaju da se poštuju sve propisane epidemiološke mere, pa za sada kod dece i osoblja nije bilo slučajeva pozitivnih na kovid-19.

„Svakako da se dosta toga i promenilo, ali kod nas večito vladaju epidemiološke mere. Higijena je na visokom nivou, hrana mora da je u redu, a i mi moramo biti u redu. Obavljamo redovne sanitarne preglede, ali toga je bilo i ranije. Jeste da nas je pandemija naterala da budemo savesniji nego što to jesmo, ali mogu da pohvalim i roditelje da su veoma savesni. Imamo izuzetnu saradnju, vodimo računa prvo o zdravlju dece, a zatim i nas“, rekla je Snežana Krnjajić.

Da je način rada drugačiji potvrdio je i njen kolega Tomica Micić.

„U odnosu na funkcionisanje ranijih godina, sada je dosta izmenjen način rada zbog epidemiološke situacije. Radimo u otežanim uslovima, podelili smo decu u više grupa kako veći broj dece ne bi bio zajedno. Vodimo evidenciju o tome da li su deca koja dolaze zdrava, na ulazu im merimo temperaturu“, rekao je Micic.

Sva deca su bila u obvezi da prilikom upisa u predškolsku ustanovu, shodno ustaljenoj praksi, obave redovan lekarski pregled, kazao je Micić.

Međutim, potvrde lekara o zdravstvenom stanju deteta neophodne su i kada je dete odsutno više dana iz vrtića.

„Bilo je slučajeva da su deca odsutna više od četiri dana, da ne dolaze na nastavu. Onda od roditelja tražimo da decu odvedu na lekarski pregled i donesu potvrdu da je dete zdravo i da može da pohađa nastavu. Do sada nije bilo zaraženih“, kazao je Micić.

Maske su za vaspitače i osoblje obavezne, dok za decu nisu.

„Mislim da su trenutno deca dobro zbrinuta, nema slučajeva. Ne bih se služila nekim verskim poštapalicama, ali uz Božju pomoć i našu savesnost, nadam se da ćemo ovo nekako pregurati i naučiti da živimo sa koronom“, rekla je Krnjajićeva.

Odeljenja predškolske ustanove „Đurđevak“ rade, pored Gračanice, i u Donjoj Brnjici, Lapljem Selu, Preocu, Čaglavici i Sušici. Pripremni predškolski program pohađa 100 dece.

Objekat u Gračanici nudi, pored pripremnog predškolskog programa, i produženi boravak za školarce do četvrtog razreda.Ostale vesti

Dimkić: Isticanje vode sa jalovišta nije uzrokovalo zagađenje Ibra
Isticanje otpadnih voda sa jalovišta flotacije Kopaonik-Leposavić, Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata (RMHK) Trepča od pre nekoliko dana, prema analizama stručnih službi, nije uticalo na kvalitet reke Ibar. Takođe, izvršena je sanacija oštećenog dela, radi se na dodatnom ojačavanju i za dva do tri dana očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji u Leposaviću, saopštio je danas generalni direktor Trepče Jovan Dimkić.
  • 21.01.2021
Predstavljeni prioriteti švedskog predsedavanja Oebs-om

Švedska ambasadorka Karin Hernmark i vršilac dužnosti šefa Misije Oebs-a na Kosovu Kilian Vahl predstavili su danas u Prištini prioritete švedskog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju za 2021. godinu.

  • 21.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021