Vesti
Društvo

U Prištini sutra protest zbog novih mera

Sutra u 18 časova stupaju na snagu nove mere vlade Kosova protiv širenja zaraze koronavirusom, a za sutra u 11:15 zakazan je „opštenarodni protest“ na Trgu Skenderbega u Prištini.
U Prištini sutra protest zbog novih mera
Priština (Foto arhiva Kim)

Učesnici protesta koji organizuje Fejsbuk stranica „Glas naroda“ ispred zgrade kosovske vlade sutra će zatražiti da se ne uvodi policijski čas, a tražiće i ostavku kosovskog ministra zdravstva, Armenda Zemaja.

U opisu najave za protest kritikuju kosovsku vladu zbog načina na koji su upravljali krizom, dodajući da s jedne strane, nije isplaćena pomoć ljudima, a da je istovremeno iz trezora ukradeno preko 2 miliona evra.

Upravo su u vezi sa ovim izneli i „ultimatum“ da se u roku od 48 sati izvedu pred lice pravde izvršioci ove krađe, a da se novac vrati.

U suprotnom, od 13 novembra će protesti „eskalirati“.

„Domaćini“ događaja na Fejsbuku pozivaju se na član 43 kosovskog ustava koji garantuje slobodu kretanja. Isti član međutim dodaje i „da se ta prava mogu ograničiti zakonom ako je to neophodno radi osiguranja javnog reda, javnog zdravlja, nacionalne bezbednosti ili zaštite prava drugih“.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020