Vesti
Društvo

U Prištini sutra protest zbog novih mera

Sutra u 18 časova stupaju na snagu nove mere vlade Kosova protiv širenja zaraze koronavirusom, a za sutra u 11:15 zakazan je „opštenarodni protest“ na Trgu Skenderbega u Prištini.
U Prištini sutra protest zbog novih mera
Priština (Foto arhiva Kim)

Učesnici protesta koji organizuje Fejsbuk stranica „Glas naroda“ ispred zgrade kosovske vlade sutra će zatražiti da se ne uvodi policijski čas, a tražiće i ostavku kosovskog ministra zdravstva, Armenda Zemaja.

U opisu najave za protest kritikuju kosovsku vladu zbog načina na koji su upravljali krizom, dodajući da s jedne strane, nije isplaćena pomoć ljudima, a da je istovremeno iz trezora ukradeno preko 2 miliona evra.

Upravo su u vezi sa ovim izneli i „ultimatum“ da se u roku od 48 sati izvedu pred lice pravde izvršioci ove krađe, a da se novac vrati.

U suprotnom, od 13 novembra će protesti „eskalirati“.

„Domaćini“ događaja na Fejsbuku pozivaju se na član 43 kosovskog ustava koji garantuje slobodu kretanja. Isti član međutim dodaje i „da se ta prava mogu ograničiti zakonom ako je to neophodno radi osiguranja javnog reda, javnog zdravlja, nacionalne bezbednosti ili zaštite prava drugih“.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021