Vesti
Društvo

U Prištini protest zbog nestanka struje

Uz natpis „KEDS da se vrati Kosovu“, grupa građana počela je protest ispred zgrade KEDS-a u Prištini zbog nestanka struje i višednevnih restrikcija, tražeći smenu ministarke ekonomije Artane Rizvanoli.
U Prištini protest zbog nestanka struje
Detalj sa protesta u Prištini (Foto Kosova Press)

Demonstranti su uzvikivali: „Grejanje nije luksuz“, „KEDS treba da se vrati Kosovu“ i „Rizvanoli idi“.

Jedan od organizatora protesta Dibran Hodža je istakao da restrikcije od strane KEDS-a nikako ne treba prihvatiti.

On je naveo i veliki profit KEDS-a nakon privatizacije.

„KEDS je prodat 2012. godine i od 2013. je počeo da ostvaruje profit. Znate li koliko je profita prijavio za osam godina? Portparol ove kompanije je prijavio 140 miliona evra profita za osam godina“, rekao je Hodža.

On je naglasio da je KEDS počeo sa dva sata isključenja struje, ali u nekim mestima struje nema i do 24 sata. Prema njegovim rečima, to je diskriminatorno.

"U perifernim mestima, u kosovskim selima, struja nestaje od 12 do 24 sata, u nekim naseljima. Na perifernim mestima kada nema struje, stane i voda“, naglasio je Hodža.

Nakon ovog govora, demonstranti su u znak protesta bacali sijalice na zgradu KEDS-a.

Potom su krenuli ka Vladi Kosova, u znak protesta zbog restrikcije struje na Kosovu, gde su izneli tri zahteva izvršnoj vlasti.

Ljiridona Sijarina je zahtevala da struje ima 24 sata, da se smeni ministarka ekonomije Artane Rizvanoli i da se KEDS vrati u vlasništvo Kosova.

„Glavni zahtevi ovog protesta su: 24 sata sedam dana u nedelji struja za svakog od nas, bez razlike. Drugi zahtev je smena ministarke ekonomije Rizvanoli jer je ovakav njen pristup uvredljiv za svakoga od nas. Treći osnovni uslov je da nam se vrati KEDS. KEDS pripada Kosovu, a ne privatnom sektoru“, naglasila je ona.

Sijarina je dodala da će se protesti nastaviti dok se ne ispune postavljeni uslovi i pozvala građane da im se pridruže na predstojećim protestima, kako bi oni bili što masovniji.

Restrikcije struje su počele prošle nedelje kao rezultat energetske krize na Kosovu.

 Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022