Vesti
Društvo

U Prilužju ukraden motokultivator sa frezom

Zoranu Aritonoviću iz Prilužja ukraden je noćas motokultivator sa frezom. Policija je otvorila slučaj. Pljačke u ovom većinski srpskom selom iz vučitrnske opštine su svakodnevica.
U Prilužju ukraden motokultivator sa frezom
Mesto gde je do noćas bio motokultivator na gazdinstvu Zorana Aritonovića (Foto Kossev)

„Otvorili noćas vrata od avlije, izneli motokultivator 509 sa motikicom, 50 metara od kapije bio“, kazao je Aritonović u razgovoru za KoSSev.

„Krade se non stop, svaki dan, svaku noć. Rođaku je dan ranije ukraden plug, vidi se na kameri kako odnosi, ali policija ne preduzima ništa“, kazao je takođe Aritonović.

On dodaje da usled višegodišnjih serijskih pljački domaćinstava u Prilužju, njegovi stanovnici su odustali od držanja stoke, jer se pored poljoprovredne mehanizacije, krala stočna grla.

„Svaka kuća je imala krave i sve je pokradeno. I pre rata se kralo“, rekao je Aritonović.

On navodi da opstaje zahvaljujući poljoprovredi i da je ovo velika šteta za njegov dom u kojem živi sa suprugom i dvoje dece. „Od toga sam živeo, kopao, orao, kosio“.

Kosovska policija obavila je uviđaj, zavela ga kao krađa–rečeno je za KoSSev u telefonskom razgovoru sa policijskom stanicom u Prilužju, i od komandira za region Južne Mitrovice Avnija Zahitija.

Ministarstvo za zajednice i povratak: Situacija je alarmantna, činimo sve što možemo

U izjavi za KoSSev portparol kosovskog ministarstva za povratak i zajednice Uroš Staletović potvrđuje da je ovo ministarstvo upoznato sa incidentima koji se dešavaju, kako u povratničkim sredinama, tako i sa pljačkama gazdinstava u većinski srpskim sredinama i na ostale manjinske zajednice širom Kosova.

„Ono što ministarstvo radi i sam ministar Jevtić je da je u stalnoj komunikaciji sa KFOR-om, Kosovskom policijom, imao je sastanke sa zvaničnikom OEBS-a i zatražio je hitnu reakciju kada su u pitanju svi incidenti i zaštitu Srba. Jer je situacija alarmantna“, kazao je Staletović.

On potvrđuje da je KFOR posle ovih upozorenja pojačao prisustvo u pojedinim selima kao što su Novake, a i OEBS je obećao da će imati pojačan nadzor na mesta u kojima se događaju krađe i ostali incidenti.

Ministarstvo održava redovne sastanke u vezi sa incidentima i krađama. Ministarstvo je takođe zatražilo od Kosovske policije da ih redovno izveštava dokle se stiglo sa istragama.

Staletović objašnjava, međutim, da se već godinama suočavaju sa situacijom da usled gubitka poverenja u lokalnu policiju, oštećeni ljudi incidente prijavljuju direktno Ministarstvu za zajedniceni povratak.Ostale vesti

Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020