Vesti
Društvo

U porti manastira otvorena dečija ambulanta

Uz podršku dve italijanske organizacije, “Bratsko srce“ i “Prijatelji manastira Dečani“, u porti manastira Gračanica danas je otvorena ambulanta u kojoj će se obavljati pregledi kod dece sa srčanim oboljenjima. Nakon toga deca će se na dalje lečenje slati u Italiju.
U porti manastira otvorena dečija ambulanta
Ambulanta u porti manastira (Foto Kim)

Otvaranju ambulante prisustvovali su predstavnici nevladine organizacije “Bratsko srece“ koja sarađuje sa Eparhijom raško-prizrenskom na projektu „Radosno srce“ u okviru kojeg se pruža pomoć deci oboleloj od srčanih problema.

“Želim samo da kažem da smo se mnogo potrudili ovih poslednjih godina kako bi pomogli i opremili ovu ambulantu sa opremom koja je adekvatna i koja će nam pomoći da imamo saradnju koja će biti još efikasnija u lečenju ove dece koja imaju probleme sa srcem. Pokušavaćemo da u nrednim godinama još više rešavamo ovaj problem kako bi uspeli da izlečimo što veći broj dece“, rekao je šef projekta “Radosno srce“ Paulo Marginoni.

I za predstavnike organizacije „Bratsko srce“ i za Eparhiju raško-prizrensku saradnja u pružanju pomoći obolelim mališanima sa Kosova i Metohije je veoma značajna.

“Ovo poznanstvo i ovi susreti su jedno pravo bogadstvo i to je pravi poklon koji smo zahvaljujući ovoj saradnji dobli od Boga“, kazao je Klaudio Mađoni iz organizacij „Bratsko srce“.

“Ovaj projekat govori da kada nas radost i ljubav Božija sabere, nema udaljenosti koja se ne može prevazići. I sve naše različitosti u ljubavi hristovoj postaju jedno. Sve u slavu Božiju a na korist i zdravlje dece“, kazao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

U ambulatni će radit doktorka Sonja Rakočević, pedijatar Doma zdravlja, koja je tokom prošle godine boravila na poliklinici "San Donato" na usavršavanju.

“Moram da naglasim da je ovo jedinstvena pomoć za našu decu i njihove roditelje sa jedne strane, a sa druge strane velika radost za našu crkvu i našu zemlju zato što zahvaljujući ovim divnim ljudima iz San Donata omogućujemo više prostora i sredstava da se operišu deca koja u ovom trenutku traže negde pomoć“, kazala je doktorka Rakočević.

Inače, tokom prošle godine petoro dece sa srčanim oboljenjima je sa Kosova poslato na lečenje u Italiju.

“U ime moje porodice zahvalila bih se svima koji pomogli da odemo u Italiju i da se pomogne mojoj deci koja su imala zdravstvenih problema“, kazala je Mirjana Jevtić čijoj je deci u okviru ovog projekta omogućeno lečenje u Italiji.

Projekat „Radosno srce“ je podržan od ljudi dobre volje sa ciljem pomoći obolelim mališanima sa Kosova. Na ovaj način je omogućeno da mali pacijenti borave na klinici u San Donato Milaneze gde ih operišu vrhunski stručnjaci u oblasti kardiologije.Ostale vesti

GR:
Isred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudis", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprostiti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglovi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak protesta jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
  • 15.04.2021