Vesti
Društvo

„U obrazovanju je kao i u medicini, nedopustive su greške“

Loši uslovi za rad, nedovoljan prostor, skraćeni časovi i rad po smenama, prevoz đaka, sve to utiče na obrazovanje na centralnom Kosovu. Međutim, kvalitet školovanja dece najviše zavisi od nastavnika, složili su se učesnici debate o obrazovanju, održanoj u Centru građanske energije u Gračanici (CEC).
„U obrazovanju je kao i u medicini, nedopustive su greške“
Škola u Lapljem Selu (Foto Kim)

Ivan Nikolić, nastavnik Matematike u Osnovnoj školi Kralj Milutin ukazao je na sve veći trend iseljavanja učenika. Jedan od razloga Nikolić vidi i u obrazovanju.

„Mislim da se u srednjim školama sve manji broj đaka upisuje i da sve veći broj đaka nakon završenog osmog razreda srednju školu upisuju negde u centralnoj Srbiji“.

Međutim, onaj veći broj učenika koji ostaje i školuje se na teritoriji Opštine Gračanica suočava se sa lošim uslovima za rad. Nikolić kaže da jedva da postoje elementarni uslovi, škola radi u tri smene, časovi su skraćeni sa 45 na 40 minuta.
„Sistem obrazovanja je dobar, ali se traljavo sprovodi. Radimo u teškim uslovima, radimo u nekoliko smena, a skraćivanje časova na četrdeset minuta je znatno uticalo na rad. Bez obzira što to deluje kratko, pet minuta, to nam umanjuje i rad jer mi za taj period u nastavi izgubimo deset oblasti“.

Gordana Toskić Ničić, nastavnica Biologije i nekadašnja direktorka Odeljenja za obrazovanje u Opštini Gračanica kaže da postoje nedostaci u obrazovanju i da uvek može bolje. „Budućnost nas je u toj deci koju obrazujemo. To je kao u medicini, nedopustive su greške“, kazala je Toskićeva.

Ona je ukazala na potrebu stvaranja tehničkih uslova za školovanje dece. Ukazala je na neadekvatan prostor, nedostatak kabineta za rad, ali najviše na prevoz đaka.

„Mislim da su uslovi na veoma niskom nivou. Ne mislim na sam kvalitet obrazovanja, nastavni kadar, ali ti tehnički uslovi, kao odlazak do škole, povratak iz škole. Mislim da nisu dovoljno bezbedni ti autobusi za decu, da se često kvare, da je vreme kada kreću u školu nenormalno. Koje dete može da funkcioniše ujutru od pola sedam. Ako ujutru ustane u 5h, i u pola šest već kreće na autobus, putuje sat vremena do škole i jako često stigne kasnije, prvi čas već počne, treba da se uključi, da se zagreje ako je zima jer se smrzlo na tom stajalištu, a ne znam ni da li ima grejanja u autobusima“, kaže Gordana Toskić Ničić.

Direktorka Narodne biblioteke sa sedištem u Gračanici Brankica Kostić smatra da je jedan od glavnih problema u obrazovanju nepotizam u školama. Ona je naglasila da mora postojati veća kontrola prilikom zapošljavanja obrazovnog kadra.

„Smatram da bi se popravio nivo obrazovanja i da bi se pružilo što više našoj deci, moramo ostvariti dobru komunikaciju između škole i roditelja i društvenih institucija, računajući i civilni sektor. Moramo ozbiljno ući u te promene svesti da verujemo i roditeljima i deci, ali naravno da izbacimo taj nepotizam koji je daleko uticao i daleko uzima danak obrazovanju. Zbog toga smatram da treba da postoji jača kontrola i onih koji predaju u školi i njihovog rada, a narvno da veliku odgovornost imaju i roditelji i đaci“, kazala je Kostićeva.

Direktoraka Biblioteke, inače profesor Književnosti, je ukazala i na konstantni problem sa distribucijom knjiga za ovu ustanovu. „Mi već šest godina imamo problem sa dostavom knjiga“. Bez obzira na problem sa distribucijom knjiga, Kostićeva je kazala da je Biblioteka dobro snabdevena i da poseduje i knjige u PDF formatu, te da je tokom čitavog leta bilo velikog interesovanja, posebno kod dece školskog uzrasta.

I škole na centralnom Kosovu imaju probleme sa distribucijom knjiga. Ivan Nikolić je kazao da u školu Kralj Milutin još uvek nisu stigli besplatni udžbenici za treće dete i socijalno ugrožene.

Govoreći o kvalitetu obrazovanja, Nikolić je apelovao na svoje kolege da se više posvete radu sa decom.

„Mislim da sve moje kolege, uključujući i mene, trebamo da damo za nijansu više energije i da se posvetimo tom radu. Da se malo više trudimo. Činjenica je da su uslovi loši, činjenica je da se radi u improvizovanim uslovima, da su časovi skraćeni i da jeste to osnova za kvalitet obrazovanja ali sami nastavnici su stub svega toga i mislim da primarno pažnja treba biti posvećena njima i njihovom radu“, kazao je Nikolić.

Direktorka Odeljenja za obrazovanje u Opštini Gračanica Brankica Ničić nije prisustvovala debati, iako je bila pozvana od strane organizatora.Ostale vesti

UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020