Vesti
Društvo

U Lapljem Selu situacija danas nešto bolja. Popović: Negde smo uspeli da zaštitimo imanja, negde nismo

Situacija u Lapljem Selu danas je nešto bolja u odnosu na prethodnu noć, međutim i dalje su pod vodom dvorišta škole, vrtića, crkve Svete Petke, te seosko groblje i brojna domaćinstva.
U Lapljem Selu situacija danas nešto bolja. Popović: Negde smo uspeli da zaštitimo imanja, negde nismo
Posledice nevremena u Lapljem Selu (Foto Kim)

Voda je prodrla u "Market Mitić" koji se nalazi preko puta Osnovne škole "Miladin Mitić". Vlasnik Lazar Mitić kaže da trenutno ne može da proceni štetu nastalu nakon poplave.

"Stigli smo nakon poziva negde oko 1:30 noćas. Kad smo došli ovde je bila voda, bio je haos. Komšije su zagradile nekim limom, kasnije smo supruga i ja punili džakove i nabacili dvadesetak džakova, posle su komšije donosile još...Nažalost voda je prodrla u market, nešto od robe je oštećeno, ali ne znam koja je vrednost. Ako ne dobijemo upalu pluća biće dobro".

Mitić kaže da ovo nije prvi put da se na tom mestu dešavaju poplave, ali da nikada ovoliko vode do sada nije bilo. "To je nepoštovanje prirode, malo su zakazale i lokalne institucije. Borimo se sa duhovima, umesto da pomažemo narodu", kaže Mitić.

Situacija je posebno loša u delu Lapljeg Sela oko zgrada, kao i u dvorištu crkve "Svete Petke". Pod vodom je i seosko groblje. Velike količine vode ima na putu između Lapljeg Sela i Čaglavice, pa se saobraćaj odvija usporeno.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da je situacija u ovoj opštini veoma teška i da su njihove službe pokušavale da građanima pomognu. "Cele noći smo bili na terenu, dosta nas je porodica zvalo. Negde smo uspeli da zaštitimo imanja, negde nismo", kaže Popović dodajući da se ovakve poplave na centralnom Kosovu ne pamte u poslednjih pedeset godina.

Kako saznajemo, situacija je posebno teška u Gušterici. Popović, koji trenutno obilazi ovo selo, rekao je da je tridesetak kuća "odsečeno".

"U hangarima u Lapljem Selu smo organizovali da se pune džakovi sa peskom. Na kraju su sami meštani odlazili i uzimali te džakove da bi štitili svoju imovinu. Sinoć sam obišao skoro sva mesta u opštini Gračanica i stvarno mogu reći da su prizori bili teški i da je bilo mnogo vode".

Popović kaže da ima dovoljno mehanizacije kojom može da se pritekne u pomoć građanima koji se suočavaju sa poplavama. "Međutim, na nekim mestima mehanizacija nije mogla da priđe već su sami meštani zajedno sa radnicima JKP "Ekologija" i Odeljenja javnih službi štitili svoje domove", kazao je Popović.Ostale vesti

Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
  • 20.01.2021
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021