Vesti
Društvo

U Kosovskoj Mitrovici postavljena bista Dragiši Murganiću

U sedištu Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici postavljena je bista sekretaru Dragiši Murganiću.
U Kosovskoj Mitrovici postavljena bista Dragiši Murganiću
Otkrivena bista (Foto Radio Mitrovica sever)

Dragiša Murganić je bio dugogodišnji sekretar Crvenog krsta Kosova i Metohije. Važio je za velikog humanistu. Preminuo je pre dve godine, 28. septembra.

Predsednik Crvenog krsta Srbije profesor dr Dragan Radovanović kazao je da Murganić bio čovek koji je mnogo značio za Crveni krst u Srbiji, još više za Crveni krst na Kosovu i Metohiji, svojim radom obeležio jednu epohu, kazao je .

“Radom, dobrotom, požrtvovanjem i visokomoralnim ponašanjem u najtežim situacijama za narod na KiM, čemu svedoči i ovaj blagi osmeh koji ova bista ima kao sinonim duše i ponašanja Dragiše Murganića. I u najtežim, najsloženijim, najdelikatnijim trenucima, on je uvek imao taj jedan blagi osmeh doborote koji je svima ulivao nadu”, istakao je Radovanović, koji je pred članovima Crvenog krsta, prijateljima i članovima porodice Murganić i otkrio bistu.

Sin Dragiše Murganića, Miodrag, zahvalio se Crvenom krstu Srbije i Kosova i Metohiji na postavljanju biste.

“Prosto smo dirnuti ovolikom pažnjom i to predstavlja na jedan način i potvrdu i njegovog i života i rada. On je KiM i sve stanovnike, naročito u svom radnom veku, koji god posao da je radio, nosio u svom srcu, pa tako i u ovom poslu koji je obavljao poslednjih 20 godina od 1999. Ne može da se objasni koliko nama kao porodici nedostaje, a i Crvenom krstu što potvrđuju sve kolege koje su i danas sa nama”, kazao je Murganić.Ostale vesti

Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022