Vesti
Društvo

U Gračanici proslava Nove godine po planu

Obeležavanje Nove godine po Julijanskom kalendaru biće održano u skladu sa važećim uredbama i pravilnicima o anti-kovid merama, potvrđeno je za RTV Kim iz Informativne službe Opštine Gračanica. Organizatori nisu želeli da saopšte koliko će novca koštati organizovani doček na gračaničkom trgu, odgovarajući jedino da će "biti plaćen iz sopstvenih sredstava".
U Gračanici proslava Nove godine po planu
Ražanj je stigao u Gračanicu (Foto Kim)

"Skup se održava na otvorenom uz dozvolu nadležnog operativnog centra, ministarstva i Policije Кosova. Inspekcijski organi opštine Gračanica u saradnji sa policijom Кosova, kako smo i najavili, kontrolisaće sprovođenje mera", stoji u šturom pisanom odgovoru upućenom našoj redakciji, a pitali smo: Da li ste zbog pogoršane epidemiološke situacije i saveta lekara da se doček pravoslavne Nove godine ne organizuje, razmišljali o otkazivanju istog na platou ispred Opštine? Da li ste ovim povodom održali sednicu Kriznog štaba i ako jeste koji su bili saveti lekara?

"Na osnovu procene Кriznog štaba, i dozvole operativnog centra Ministarstva zdravlja, doneta je odluka organizovanju proslave Pravoslavne Nove godine, uz savet lekara da se vrši stroga kontrola primene važećih epidemioloških mera, posebno distance između građana, o čemu će brinuti Odeljenje inspekcije Opštine Gračanica i angažovani redari. Za potrebe distance uspostaviće se i sigurnosni koridor kako se ne bi remetila ista", zaključeno je.

Iz Opštine Gračanica nisu želeli da odgovore na naknadno upućeno pitanje o iznosu sredstava koja su izdvojena za organizovanje dočeka.

"Svi troškovi organizacije će biti plaćeni iz sopstvenih sredstava, o čemu posebnu odluku donosi predsednica opštine, a u skladu sa ovlašćenjima koja proističu iz važećih zakona", saopšteno je RTV Kim.

Prema ranijoj najavi, "proslava pravoslavne Nove godine biće organizovana uz vola na ražnju, kuvano vino i rakiju, dok će elektronska muzika biti reprodukovana od strane didžejeva, a za sve posetioce opština Gračanica prirediće i vatromet i organizovati prevoz za sve građane iz drugih mesta u opštini".

Epidmiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Desanka Novaković juče je apelovala na građane da predstojeću Srpsku Novu godinu proslave u svojim domovima, jer se u narednom periodu očekuje rast broja novoobolelih.

Profesor dr Zoran Radovanović ocenio da je organizovanje masovnih dočeka Nove godine "masovno ubistvo s predumišljajem".

Virusolog Milanko Šekler je rekao da je mnogo više novozaraženih, možda i duplo više, nego što to pokazuju brojevi ovih dana, navodeći da dominira omikron soj koronavirusa.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge je ukazao na procene naučnika Univerziteta u Vašingtonu da će polovina stanovništva Zapadne Evrope biti zaražena koronavirusom u narednih šest do osam nedelja.

"Omikron je brzo postao dominantan virus u Zapadnoj Evropi, a sada se širi na Balkan", rekao je Kluge.

Broj novih infekcija koronavirusom u protekloj nedelji skočio je za oko 55 odsto, dok je broj umrlih ostao stabilan, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u najnovijem nedeljnom izveštaju o pandemiji.

Nedavno je potvrđeno da je Niš otkazao doček srpske Nove godine zbog epidemiološke situacije, a otkazan je i planirani nastup Željka Joksimovića u Beogradu.

Podsetimo, doček Nove godine po Julijanskom kalendaru planiran je i na trgu u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022