U Gračanici po prvi put održan maturantski ples

Zahvaljujući ideji članova školskog parlamenta Medicinske škole, u Gračanici je po prvi put održan javni maturantski ples u kome je učestvovalo stotinak maturanata.

Podeli ovaj članak sa:
 • Maturantski ples (Foto Kim)

U prvom maturantskom plesu organizovanom u Gračanici učestvovalo je stotinak maturanata. Učenici završnih razreda srednje škole koji su učestvovali u plesu nisu krili zadovoljstvo što je konačno počelo da se pleše i na centralnom Kosovu.

"Jako mi je drago što sam učestvovala u ovom plesu, veoma sam srećna što smo mi prva generacija koja je organizovala ovako nešto. Do ideje da se po prvi put organizuje ovaj ples kod nas, došlo se na đačkom parlamentu. Međutim, žao mi je što se rastajem od drugova, što je kraj škole, nedostajaće druženje", kazala nam je Anastasija Gadžić.

"Drago mi je što smo se mi prvi oprobali u ovome. Hvala profesorima što su došli na ideju da ovako nešto organizuju, bilo je predivno. Ja završavam Medicinsku školu i planiram da upišem Medicinski fakultet“, rekao je Aleksandar Ničić.

"Prvi put se ovaj ples održava na Kosovu, pa samim tim, prvi put učestvujemo. Prelep je osećaj, jer smo mi prvi koji smo to započeli, sada se nećemo izdvajati od ostalih“, smatra je Nikolina Kostić.

Predsednik parlamenta Medicinske škole i ujedno profesor istorije Jasmina Stanišić kaže da su za ples najzaslužniji zapravo maturanti.

"Najveća zahvalnost za ovaj ples ide samim maturantima Medicinske i Građevinsko-saobraćajne škole koji su pristali da plešu sa Srbijom koja pleše ovaj javni maturantski ples nekoliko godina unazad. Ne samo sa Srbijom, nego i sa Evropom i svetom. Takođe, ovaj ples je prijavljen i za Ginisovu knjigu rekorda, tako da učestvujemo i u obaranju tog rekorda“, istakla je Stanišićeva.

Ona je, pored profesora fizičkog vaspitanja, bila zadužena za organizaciju i pripremu plesa. Kaže da je to predstavljalo zadovoljstvo.

"Nije bilo teško organizovati sve ovo. Kao što ste mogli da vidite, njima je to interesantno, zabavno. Iako nisu navikli na ovakvu vrstu plesa, nastavnici fizičkog su uložili svoj trud, zajedno sa učenicima, a i mi - kao organizatori. Nadamo se da će svake godine biti praksa da se ovaj ples održi i da će, iz godine u godinu, biti sve bolji“, zadovoljna je Stanišićeva.

Direktor Medicinske škole u Gračanici Miodrag Živić rekao je da su ples organizovale dve škole, Medicinska i Građevinsko-saobraćajna i izrazio nadu da će narednih godina učestvovati i ostale srednje škole.

"Ove godine smo, na inicijativu parlamenta moje škole organizovali maturantski ples u Gračanici. Pleše cela Evropa, ceo svet, uključujući i gradove u Srbiji i Crnoj Gori. Ja sam malo pomogao kao direktor škole. Naravno uz odobrenje i pristanak Ministarstva prosvete Republike Srbije“, kazao je Živić.

Projekat javnog maturskog plesa je ideja Tomaža Ambroža iz Ljubljane. Na jednoj lokaciji 2001. godine plesalo je više od 3.000 maturanata u tada eksperimentalnom projektu. Već sledeće godine učestvovalo je više od 8.000 maturanata na deset lokacija u Sloveniji, a od 2005. održava se i u Kraljevu, zatim i drugim gradovima Srbije.

Ginisov rekord u sinhronizovanom plesu postignut je 2011. godine kada su plesala 33.202 maturanta.

 

 

Ostale vesti

 • „Deca su naša budućnost i pobeda“

  „Deca su naša budućnost i pobeda“

  Više od 160 mališana predškolske ustanove „Đurđevak“ učestvovalo je na karnevalu koji je organizovan u okviru manifestacije „Dani Opštine Gračanica“. Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović poručio je da je veliki broj dece „nada da imamo budućnost“.

 • Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Na inicijativu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića održan je sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem kako bi se razgovaralo o najboljim načinima za rešavanje problema koje imaju porodice kidnapovanih, nestalih i ubijenih lica na Kosovu i Metohiji.

 • Počinju Dani opštine Gračanica

  Počinju Dani opštine Gračanica

  Na praznik Male Gospojine 21. septembra, Opština Gračanica obeležava svoj dan. Ove godine tokom obeležavanja Dana opštine pripremljen je raznovrstan kulturni, umetnički i sportski program.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane