Vesti
Društvo

U Gračanici po prvi put održan maturantski ples

Zahvaljujući ideji članova školskog parlamenta Medicinske škole, u Gračanici je po prvi put održan javni maturantski ples u kome je učestvovalo stotinak maturanata.
U Gračanici po prvi put održan maturantski ples
Maturantski ples (Foto Kim)

U prvom maturantskom plesu organizovanom u Gračanici učestvovalo je stotinak maturanata. Učenici završnih razreda srednje škole koji su učestvovali u plesu nisu krili zadovoljstvo što je konačno počelo da se pleše i na centralnom Kosovu.

"Jako mi je drago što sam učestvovala u ovom plesu, veoma sam srećna što smo mi prva generacija koja je organizovala ovako nešto. Do ideje da se po prvi put organizuje ovaj ples kod nas, došlo se na đačkom parlamentu. Međutim, žao mi je što se rastajem od drugova, što je kraj škole, nedostajaće druženje", kazala nam je Anastasija Gadžić.

"Drago mi je što smo se mi prvi oprobali u ovome. Hvala profesorima što su došli na ideju da ovako nešto organizuju, bilo je predivno. Ja završavam Medicinsku školu i planiram da upišem Medicinski fakultet“, rekao je Aleksandar Ničić.

"Prvi put se ovaj ples održava na Kosovu, pa samim tim, prvi put učestvujemo. Prelep je osećaj, jer smo mi prvi koji smo to započeli, sada se nećemo izdvajati od ostalih“, smatra je Nikolina Kostić.

Predsednik parlamenta Medicinske škole i ujedno profesor istorije Jasmina Stanišić kaže da su za ples najzaslužniji zapravo maturanti.

"Najveća zahvalnost za ovaj ples ide samim maturantima Medicinske i Građevinsko-saobraćajne škole koji su pristali da plešu sa Srbijom koja pleše ovaj javni maturantski ples nekoliko godina unazad. Ne samo sa Srbijom, nego i sa Evropom i svetom. Takođe, ovaj ples je prijavljen i za Ginisovu knjigu rekorda, tako da učestvujemo i u obaranju tog rekorda“, istakla je Stanišićeva.

Ona je, pored profesora fizičkog vaspitanja, bila zadužena za organizaciju i pripremu plesa. Kaže da je to predstavljalo zadovoljstvo.

"Nije bilo teško organizovati sve ovo. Kao što ste mogli da vidite, njima je to interesantno, zabavno. Iako nisu navikli na ovakvu vrstu plesa, nastavnici fizičkog su uložili svoj trud, zajedno sa učenicima, a i mi - kao organizatori. Nadamo se da će svake godine biti praksa da se ovaj ples održi i da će, iz godine u godinu, biti sve bolji“, zadovoljna je Stanišićeva.

Direktor Medicinske škole u Gračanici Miodrag Živić rekao je da su ples organizovale dve škole, Medicinska i Građevinsko-saobraćajna i izrazio nadu da će narednih godina učestvovati i ostale srednje škole.

"Ove godine smo, na inicijativu parlamenta moje škole organizovali maturantski ples u Gračanici. Pleše cela Evropa, ceo svet, uključujući i gradove u Srbiji i Crnoj Gori. Ja sam malo pomogao kao direktor škole. Naravno uz odobrenje i pristanak Ministarstva prosvete Republike Srbije“, kazao je Živić.

Projekat javnog maturskog plesa je ideja Tomaža Ambroža iz Ljubljane. Na jednoj lokaciji 2001. godine plesalo je više od 3.000 maturanata u tada eksperimentalnom projektu. Već sledeće godine učestvovalo je više od 8.000 maturanata na deset lokacija u Sloveniji, a od 2005. održava se i u Kraljevu, zatim i drugim gradovima Srbije.

Ginisov rekord u sinhronizovanom plesu postignut je 2011. godine kada su plesala 33.202 maturanta.

 

 Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021