Vesti
Društvo

U Gračanici otvoren Omladinski centar

U Gračanici je danas otvoren Omladinski centar. Gradonačelnik ove lokalne samouprave Srđan Popović je tom prilikom poručio da se budućnost na Kosovu može graditi "uz jaku omladinu, koja će ovde stvarati i živeti". Novootvorena zgrada predstavljaće mesto okupljanja mladih i perspektivnih ljudi, kazao je predsednik Centra Dušan Borisavljević.
U Gračanici otvoren Omladinski centar
Otvaranje Omladinskog centra u Gračanici (Foto Kim)

Izgradnja Omladinskog centra počela je 2019. godine. Zgrada ima sto kvadrata i predstavljaće sedište okupljanja gračaničke omladine, pre svega nevladinih organizacija.

Predsednik Omladinskog centra Dušan Borisavljević je kazao da će novootvorena zgrada predstavljati mesto okupljanja mladih perspektivnih ljudi, koji će učiniti nešto više za bolju budućnost mladih na Kosovu.

"Omladinski savet duguje zahvalanost gradonačelniku Srđanu Popoviću, bez koga ova zgrada i mnogi drugi projekti ne bi bili mogući. Mi smo ponosni na saradnju i podršku koju imamo od lokalne samouprave. Upravo danas, koliko je ta podrška velika možemo videti na osnovu jednog gesta ministra Rakića koji je obećao opremanje savremenom operemom čitavog Omladinskog centra. To će doprineti boljem radu Omladinskog saveta, čije će se funkcionisanje podići na viši nivo, i samim tim imati produktivnije mlade ljude, bolje projekte, i boljitak za celu našu zajednicu", poručio je Borisavljević.

Ovo je veliki dan za opštinu Gračanica, kazao je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović. On je dodao da se budućnost može graditi uz jaku omladinu, „koja će stvarati i živeti na ovim prostorima“.

„Preserećan sam što smo uspeli da sagradimo Omladinski centar koji će mnogo značiti za našu opštinu. Sećam se prvog sastanka koji sam imao sa omladinom, oni su izrazili želju da poseduju moderan Omladinski centar, bili su puni energije, ideja. Tada im je trebao prostor, evo, danas smo otvorili njihov kutak, gde će oni stvarati i raditi", kazao je Popović.

Ministar za zajednice i povratak u Kosovskoj vladi Dalibor Jevtić napomenuo je da projekat Omladinskog centra predstavlja primer onoga što treba da bude zalog za budućnost, jer „upravo mladi treba da budu temelj našeg društva“.

"Ovo je mala stvar u odnosu na ono što mi kao i politički predstvanici imamo obavezu da radimo kako bi se život svih naših sugrađana, bilo gde da žive na Kosovu, iz dana u dan poboljšavao. Ovaj projekat je primer kako zajedničkim snagama možemo da učinimo više u poboljšanju života mladih", kazao je Jevtić.

Zamenik premijera Kosova Goran Rakić je obećao da će obezbediti IT opremu za Omladinski centar preko Ministarstva lokalne samouprave.

"Mladi su naša budućnost, zato je naša obaveza da tamo gde je budućnost, budemo prisutni i mi, i da pružimo maksimalnu podršku. Ovim se nećemo zaustaviti, opština Gračnica će imati našu podršku", istakao je Rakić.

Otvaranju omladinskog centra prisustvovali su i poslanici u kosovskoj i srpskoj Skupštini, Ljubinko Karadžić i Milan Savić, kao i Malinka Mitrović ispred Kancelarije za KiM.

Izgradnju Omladinskog centra finansirala je Opština Gračanica, Ministarstvo za zajednice i povratak, Kancelarija EU na Kosovu. Projekat je implementiran od strane Međunarodna organizacija za migracije (IOM).Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020