Vesti
Društvo

U Gračanici obeležen Svetski dan turističkih vodiča

Međunarodni dan turističkih vodiča, Turistička organizacija Gračanice, obeležila je posetama manastiru Gračanice i arheološkom nalazištu Ulpiana.

U Gračanici obeležen Svetski dan turističkih vodiča
Poseta manastiru Gračanica (Foto Kim)

Predstavnici Turističke organizacije Gračanica kažu da je cilj obeležavanja ovog datuma podrška turističkim vodičima širom sveta koji su tokom pandemije koronavirusa bili naoštećeniji. Teodora Đokić, turistički vodič kaže da je u Gračanici najpopularnija destinacija srednjovekovni manastir koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske zaštićene kulturne baštine od 2004. godine.

„Manastir je prva lokacija koju žele da posete turisti. Pored manastira, Ulpiana, arheološki park  je drugo najposećenije mesto. Otkriven krajem prvog i početkom drugog veka. Manastir Gračanica je 1321. godine zavšen, ima veoma bogatu istoriju i veliki  kulturni značaj za srpsko stanovništvo. Po informacijama iz manastira, 2019. godine je bilo oko 100.000 posetilaca. Ta situacija se kasnije promenila upravo zbog korone, koja je broj turista prepolovila. Bilo je perioda kada su posete bile totalno zabranjene, a sada stuacija ide ka boljem“, kazala je Đokićeva koja je turistički vodič već pet godina.

Najveći broj turista koji posećuje Gračanicu dolazi iz inostranstva.

„Uglavnom ljudi iz Japana, Kine i zemalja koje su dosta udaljene od nas i posebno se dive arhitekturi našeg manastira. Ima takođe dosta turista iz centralne Srbije i iz okolnih država.Turisti mogu da nas angažuju za bilo koje vrste obilaska, na niovu opštine Gračanice. Mi uvek nudimo svoje usluge“, istakla je ona.

Direktorka turističke orgnizacije Sandra Đokić kaže da nemaju tačan podatak o broju posetilaca Gračanice, ali ono što znaju je da je broj poseta znatno smanjen u odnosu na godine pre korone.

„Dosta manji broj u odnosu na prethodne godine kada je našu opštinu posetilo preko 100.000 posetilaca. Nadamo se da će ova godina krenuti malo drugačijim tokom, da će se situacija sa epidemijom smiriti da se možemo vratiti normalnom životu i normalnim obilascima naše opštine uz mnogo veći broj turista. Ono što mogu da kažem, svako ko je jednom posetio Gračanicu obavezno se vratio još minimum par puta“, kazala je direktorka TOG.

Ona je naglasila da turisti osim ova dva lokaliteta tokom godine mogu da posete i tradicionalne manifestacije kao što su Vidovdan, Velika i Mala Gospojina ali i srednjovekovni viteški festival „Šild“.

 Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022