U Gračanici obeležen Međunarodni dan deteta

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana deteta u predškolskoj ustanovi “Đurđevak” u Gračanici, nastavnici i učenici Medicinske škole priredili su za najmađe niz kreativnih aktivnosti kojima su hteli da im ukažu na poštovanje njihovih prava.

Podeli ovaj članak sa:
 • U Gračanici obeležen Međunarodni dan deteta (Foto Kim)

Današnja manifestacija je za najmlađe predstavljala pravo uživanje. Oni su kroz pesmu, igru i crtanje obeležili svoj dan. Da o svojim pravima znaju ponešto, mogli smo i sami da se uverimo.

“Moja prava su da se igram sa drugarima, slušam mamu i tatu, jedem i spavam. Na mom crtežu smo moja drugarica i ja kako se igramo”.

“Moje pravo je da vozim bicikl i da igram fudbal, zatim pravo da idem u vrtić i da se smejem. Danas sam nacrtao tobogan, gde se družim sa svojim drugom Pavlom”.

“Treba da budemo dobri, da slušamo roditelje jer nas oni vaspitavaju. Danas nam je bilo prelepo i želela bih da se i ostalim mojim drugarima ovako nešto priredi”.

Profesor psihologije u Medicinskoj školi u Gračanici Valentina Nikolić, kaže da su članovi Učeničkog parlmenta i Psihološke sekcije, želeli da zajedno sa predškolcima obeleže ovaj dan.

„Cilj ove aktivnosti jeste da se danas, a trebalo bi to da se radi svakog dana, ali evo danas konkretno, pošto obeležavamo taj dan, da se stavi akcenat na dete, na to koliko su deca važna i koliko je bitno da mi odrasli poštujemo njihova prava, a i da se družimo sa decom“, istakla je Valentina Nikolić.

Vaspitači predškolske ustanove “Đurđevak” se svakodnevno trude da kroz različite aktivnosti, igru i druženja upoznaju decu sa njihovim pravima.

„Videli smo iz ove današnje aktivnosti koliko predškolci znaju da imaju prava. Pravo da uče, da se igraju, pravo da, kako oni kažu, dišu. Oni znaju ta neka osnovna prava, a mi smo im danas samo pojačali svest o tome, probali da im ukažemo da oni imaju još neka prava, da su jako bitni i da moraju da se poštuju, da se deca ne zanemaruju“, zaključila je Valentina.

Međunarodni dan deteta ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se promoviše razumevanje među decom.

Ostale vesti

 • Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Ni Kosovo poslednjih nedelja nije izuzeto od zagađenosti vazduha. Prema podacima sa sajta Er Vižual (Air Visual) koji se bavi procenom kvaliteta vazduha, Priština je oko podneva bila na petom mestu po zagađenosti u svetu. „Zagađenost je prisutna, pogotovo čestice PM 2,5 i PM 10 koje su štetne za stanovništvo“, kaže za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj.

 • Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Dva sata iza ponoći u Čaglavici je obijena prodavnica rasvete koja se nalazi tik do porodice Dekić koja je opljačkana pre dva dana. Iako je ovaj objekat pod video nadzorom i zaštićen sigurnosnim sistemom, lopovi su uspeli da razbiju staklena vrata i ukradu kasu sa novcem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane