Vesti
Društvo

U Gračanici obeležen Međunarodni dan deteta

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana deteta u predškolskoj ustanovi “Đurđevak” u Gračanici, nastavnici i učenici Medicinske škole priredili su za najmađe niz kreativnih aktivnosti kojima su hteli da im ukažu na poštovanje njihovih prava.
U Gračanici obeležen Međunarodni dan deteta
U Gračanici obeležen Međunarodni dan deteta (Foto Kim)

Današnja manifestacija je za najmlađe predstavljala pravo uživanje. Oni su kroz pesmu, igru i crtanje obeležili svoj dan. Da o svojim pravima znaju ponešto, mogli smo i sami da se uverimo.

“Moja prava su da se igram sa drugarima, slušam mamu i tatu, jedem i spavam. Na mom crtežu smo moja drugarica i ja kako se igramo”.

“Moje pravo je da vozim bicikl i da igram fudbal, zatim pravo da idem u vrtić i da se smejem. Danas sam nacrtao tobogan, gde se družim sa svojim drugom Pavlom”.

“Treba da budemo dobri, da slušamo roditelje jer nas oni vaspitavaju. Danas nam je bilo prelepo i želela bih da se i ostalim mojim drugarima ovako nešto priredi”.

Profesor psihologije u Medicinskoj školi u Gračanici Valentina Nikolić, kaže da su članovi Učeničkog parlmenta i Psihološke sekcije, želeli da zajedno sa predškolcima obeleže ovaj dan.

„Cilj ove aktivnosti jeste da se danas, a trebalo bi to da se radi svakog dana, ali evo danas konkretno, pošto obeležavamo taj dan, da se stavi akcenat na dete, na to koliko su deca važna i koliko je bitno da mi odrasli poštujemo njihova prava, a i da se družimo sa decom“, istakla je Valentina Nikolić.

Vaspitači predškolske ustanove “Đurđevak” se svakodnevno trude da kroz različite aktivnosti, igru i druženja upoznaju decu sa njihovim pravima.

„Videli smo iz ove današnje aktivnosti koliko predškolci znaju da imaju prava. Pravo da uče, da se igraju, pravo da, kako oni kažu, dišu. Oni znaju ta neka osnovna prava, a mi smo im danas samo pojačali svest o tome, probali da im ukažemo da oni imaju još neka prava, da su jako bitni i da moraju da se poštuju, da se deca ne zanemaruju“, zaključila je Valentina.

Međunarodni dan deteta ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se promoviše razumevanje među decom.Ostale vesti

Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020
Medicinske sestre traže povećanje naknade za noćne smene
Medicinske sestre i tehničari sa Kosova protestovali su ispred zgrade Vlade Kosova zahtevajući da se noćna smena plaća 36 evra, umesto trenutnih 18 evra.
  • 03.08.2020
Zašto se ljudi plaše 5 G mreže?
Pojava 5 G mreže izaziva veliku pažnju ali i strah kod pojedinih građana. Ima li veze ovaj tehnološki napredak sa pojavom koronavirusa i da li je strah uopšte realan?
  • 01.08.2020
Opština Kosovska Mitrovica donirala milion dinara KBC-u

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica izdvojio je iz lokalnog budžeta milion dinara za nabavku sredstava za zaštitu i održavanje higijene na odeljenjima mitrovičkog Kliničko bolničkog centra, a u cilju pomoći zaposlenima u borbi protiv kovid – 19, saopštili su iz Privremenog organa ove opštine.

  • 31.07.2020