U Gračanici je otvoren Centar građanske energije

Nalik onom u severnom delu Kosovske Mitrovice, i u Gračanici je večeras otvoren Centar građanske energije (CEC). Vodiće ga tri nevladine organizacije sa centralnog Kosova, a prostor će, osim organizacija civilnog društva, koristiti i građani i mediji.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa otvaranja Centra građanske energije (Foto Kim)

Centar građanske (CEC) je prvi prostor takve vrste na centralnom Kosovu koji će promovisati građanske inicijative, angažovanje i društvenu koheziju zajednice, kazao je jedan od inicijatora formiranja ovog centra Dejan Radivojević.

“Služiće kao svakodnevni servisni centar koji će svi građani imati pravo da koriste za različite planirane aktivnosti, uz efikasniji doprinos otvorenom razvoju civilnog društva i vidiljivijim promenama”, kazao je Dejan Radivojević.

Bojan Teofilović iz Centra za mir i toleranciju pohvalio je ideju o otvaranju ovog centra.

“Centar građanske energije će doneti tu građansku energiju u većem obimu i na nekom višem nivou ovde i svojim aktivnostima će svakako proširiti spektar zanimljivih stvari koje se dešavaju u Gračanici”, kazao je Teofilović.

Novinarka Zorica Vorgučić je kazala da će ovaj centar jednako služiti i medijima, kao i nevladnim organizacijama i građanima. U ovom prostoru u Gračanici će se ubuduće organizovati javni skupovi, poput tribina, okruglih stolova i konferenicja za štampu.

“Nekako je bilo potpuno prirodno da se nakon uspeha Centra građanske energije u severnom delu Mitrovice, otvori i u Gračanici. Ovo mesto će biti prostor za okupljanje, ne samo organizacija civilnog društva, već i građana i medija. Nadam se da će se ovde održavati dobre debate i snimati dobre emisije. Svakako, ovaj prostor će se koristiti i kao studio za emsiju “Sporazum” koju zajednički realizuju četiri televizije i jedna produkcijska kuća koje program emituju na srpskom jeziku. To će medijima južno od Ibra u mnogome olakšati posao”, kazala je Vorgučićeva.

Finansijsku podršku otvaranju ovog centra pružila je Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS).

“Ovi centri trebalo bi da olakšaju posao nevladinim organizacijama, da uspostave lakšu komunikaciju unutar srpske zajednice, prvenstveno između srpske i albanske, ali i ostalih zajednica. Osnivanjem ovog Centra u Gračanici, Fondacija dodaje još jedan važan istrument, još jednu platformu preko koje treba da se ostvari bolja komunikacija, ojačaju civilne veze između različitih zajednica i promoviše dijalog kao jedini demokratski instrument iznalaženja rešenja za nagomilane probleme u društvu”.

Na ideju o otvaranju Centra građanske energije u Gračanici došli su predstavnici NVO Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Centar za mir i toleranciju (CPT) i Centar za komunikaciju i razvoj društva (CSD) iz Gračanice, uz podršku Kosovske fondacije za razvoj društva (KFOS). Na koktelu koji je organizovan povodom otvaranja Centra građanske energije u Gračnici bili su prisutni i predstavnici Oebsa, EU, i ambasada SAD i Finske, kao i predstavnici Opštine Gračanica, srpskog i albanskog civilnog društva i medija.

Ostale vesti

 • „Deca su naša budućnost i pobeda“

  „Deca su naša budućnost i pobeda“

  Više od 160 mališana predškolske ustanove „Đurđevak“ učestvovalo je na karnevalu koji je organizovan u okviru manifestacije „Dani Opštine Gračanica“. Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović poručio je da je veliki broj dece „nada da imamo budućnost“.

 • Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Na inicijativu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića održan je sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem kako bi se razgovaralo o najboljim načinima za rešavanje problema koje imaju porodice kidnapovanih, nestalih i ubijenih lica na Kosovu i Metohiji.

 • Počinju Dani opštine Gračanica

  Počinju Dani opštine Gračanica

  Na praznik Male Gospojine 21. septembra, Opština Gračanica obeležava svoj dan. Ove godine tokom obeležavanja Dana opštine pripremljen je raznovrstan kulturni, umetnički i sportski program.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane