Vesti
Društvo

U Gračanici je otvoren Centar građanske energije

Nalik onom u severnom delu Kosovske Mitrovice, i u Gračanici je večeras otvoren Centar građanske energije (CEC). Vodiće ga tri nevladine organizacije sa centralnog Kosova, a prostor će, osim organizacija civilnog društva, koristiti i građani i mediji.
U Gračanici je otvoren Centar građanske energije
Sa otvaranja Centra građanske energije (Foto Kim)

Centar građanske (CEC) je prvi prostor takve vrste na centralnom Kosovu koji će promovisati građanske inicijative, angažovanje i društvenu koheziju zajednice, kazao je jedan od inicijatora formiranja ovog centra Dejan Radivojević.

“Služiće kao svakodnevni servisni centar koji će svi građani imati pravo da koriste za različite planirane aktivnosti, uz efikasniji doprinos otvorenom razvoju civilnog društva i vidiljivijim promenama”, kazao je Dejan Radivojević.

Bojan Teofilović iz Centra za mir i toleranciju pohvalio je ideju o otvaranju ovog centra.

“Centar građanske energije će doneti tu građansku energiju u većem obimu i na nekom višem nivou ovde i svojim aktivnostima će svakako proširiti spektar zanimljivih stvari koje se dešavaju u Gračanici”, kazao je Teofilović.

Novinarka Zorica Vorgučić je kazala da će ovaj centar jednako služiti i medijima, kao i nevladnim organizacijama i građanima. U ovom prostoru u Gračanici će se ubuduće organizovati javni skupovi, poput tribina, okruglih stolova i konferenicja za štampu.

“Nekako je bilo potpuno prirodno da se nakon uspeha Centra građanske energije u severnom delu Mitrovice, otvori i u Gračanici. Ovo mesto će biti prostor za okupljanje, ne samo organizacija civilnog društva, već i građana i medija. Nadam se da će se ovde održavati dobre debate i snimati dobre emisije. Svakako, ovaj prostor će se koristiti i kao studio za emsiju “Sporazum” koju zajednički realizuju četiri televizije i jedna produkcijska kuća koje program emituju na srpskom jeziku. To će medijima južno od Ibra u mnogome olakšati posao”, kazala je Vorgučićeva.

Finansijsku podršku otvaranju ovog centra pružila je Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS).

“Ovi centri trebalo bi da olakšaju posao nevladinim organizacijama, da uspostave lakšu komunikaciju unutar srpske zajednice, prvenstveno između srpske i albanske, ali i ostalih zajednica. Osnivanjem ovog Centra u Gračanici, Fondacija dodaje još jedan važan istrument, još jednu platformu preko koje treba da se ostvari bolja komunikacija, ojačaju civilne veze između različitih zajednica i promoviše dijalog kao jedini demokratski instrument iznalaženja rešenja za nagomilane probleme u društvu”.

Na ideju o otvaranju Centra građanske energije u Gračanici došli su predstavnici NVO Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Centar za mir i toleranciju (CPT) i Centar za komunikaciju i razvoj društva (CSD) iz Gračanice, uz podršku Kosovske fondacije za razvoj društva (KFOS). Na koktelu koji je organizovan povodom otvaranja Centra građanske energije u Gračnici bili su prisutni i predstavnici Oebsa, EU, i ambasada SAD i Finske, kao i predstavnici Opštine Gračanica, srpskog i albanskog civilnog društva i medija.Ostale vesti

Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021
Lipljan: Obustavljeni radovi na izgradnji višespratnice
Radovi na izgradnji višespratnice u neposrednoj blizini kuće Čedomira Miljkovića u Lipljanu su obustavljeni. Opštinska inspekcija je po prijavi izašla na teren i naložila izvođaču da radove može da nastavi tek kada postavi potporni zid i zaštiti od mogućeg urušavanja stambeni objekat porodice koja živi u blizini.
  • 12.05.2021
Janjić i Sunjog razgovarali o problemima manastira Visoki Dečani
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o trenutnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se suočava manastir Visoki Dečani.
  • 11.05.2021
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021