Vesti
Društvo

U Gračanici gužve za isplatu novčane pomoći

Danas je počela isplata novčane pomoći koju je Vlada Srbije izdvojila za građane na Kosovu, uključujući i decu. U pitanju je pomoć od 100 i 200 evra u dinarskoj protivvrednosti. U Gračanici smo ispred filijala Komercijalne banke i Pošte zatekli gužve.
U Gračanici gužve za isplatu novčane pomoći
Ispred Komercijalne banke u Gračanici (Foto Kim)

Od jutros su ispred Pošte i Komercijalne banke u Gračanici redovi u kojima građani čekaju za isplatu novčane pomoći koju je izdvojila Vlada Srbije. Onima koji su zaposleni isplaćuje se po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a nezaposlenima po 200. 

Iako se novac isplaćuje iz državne kase, građani zahvalnost pripisuju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Podigli smo pomoć, pustili su nas preko reda zbog dece. Potrošićemo pare, hvala predsedniku Aleksandru Vučiću. Novac nam je najpotrebniji za decu, nismo zaposleni ni ja ni supruga, živimo od socijalne pomoći, radim povremeno samo za nadnicu”, rekao je Zoran Ilić iz Gračanice, otac troje dece.

“Pomoć nam puno znači i ovim putem hoću da se zahvalim našem bratu i predsedniku Aleksandru Vučiću, Siniši Malom i svima u Vladi Srbije”, kazao je Veselin Denić iz Gračanice.

“Trenutno sam nezaposlena, pomoć mi znači koliko toliko. Hvala Vladi Srbije ipak pomaže nama koji živimo na teritoriji Kosova i Metohije i zahvalni smo predsedniku Aleksandru Vučiću”, rekla je Suzana Komatović iz Gračanice.

“Dao nam je Vučić za lekove. Ova pomoć nam znači”, kazao je kratko Veselin.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je da je za jednokratnu pomoć Srbima na Kosovu izdvojeno oko 1,5 milijardi dinara.

Zaposleni u Komercijalnoj banci u Gračanici nisu želeli da daju izjave za medije, dok je direktor, kako nam je rečeno, bio zauzet. 

Petković u Leposaviću: Vaše je da ostanete na ognjištima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, obišao je danas Leposavić i razgovarao sa građanima o isplati jednokratne finansijske pomoći Vlade Republike Srbije. Petković je obišao ekspozituru Banke Poštanska štedionica, preko koje se realizuje isplata.

“Rebalansom budžeta država je izdvojila najveću pomoć ikada za južnu pokrajinu i to u iznosu od 4 milijade dinara, što za kapitalne projekte, kao što su izgradnja puteva, bolnica, vrtića, što za direktnu finansijsku pomoć. Država će uvek biti tu za svoj narod, da im pomažemo, a vaše je samo da ostanete na svojim vekovnim ognjištima i da se borimo zajedno sa državom za budućnost i za našu decu”, poručio je Petković.

Prilikom obilaska Leposavića, Petković se sastao i sa predsednikom Privremenog organa opštine Leposavić Zoranom Todićem, načelnikom Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga Slavkom Simićem, predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021