Vesti
Društvo

U Gračanici formirano komunalno preduzeće "Ekologija"

Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Posle višegodišnjih pokušaja i traženja dozvole od ministarstva za zaštitu životne sredine, opština Gračanica je nedavno formirala svoje komunalno preduzeće.

Do nedavno su meštani koristili usluge JKP „Komunalac“ koje radi pri Privremenom organu Priština, ali zbog problema koje je ovo preduzeće imalo sa odnošenjem smeća na deponije, usluge građanima je ponudila privatna kompanija „Pastrimi“ koju je angažovala Opština Gračanica.

Pre četiri dana konačno je formirano opštinsko Javno komunalno preduzeće „Ekologija“ čiji zadatak će biti upravljanje komunalnim otpadom i održavanje javnih površina i zelenila.

„Ono na čemu „Ekologija“ mora da radi jeste podizanje svesti naroda o zaštiti životne sredine, a pre svega o brizi o svom okruženju, jer imamo dosta problema sa nekim ponašanjem koje, možda, nije baš adekvatno. Puno je nerešenih deponija po čitavoj opštini Gračanica. Naš mandat je da to radimo i mi se nadamo da ćemo u nekom periodu, koji neće predugo da traje, da te goruće probleme rešimo“, kaže za RTV Kim direktor Upravnog odbora preduzeća „Ekologija“ Dejan Dimitrijević.

Dimitrijević je svestan da u opštini Gračanica ima krupnih ekoloških probelema, ali ističe da to rešavanje ne zavisi samo od ove kompanije, već od više aspekata: „Od toga da li ćemo imati dovoljno resursa da se bavimo i bitnim ekološkim pitanjima kao što su reke i drugi izvori zagađenja životne sredine u našoj opštini“, kaže on.

Dimitrijević je kazao da je novoformirano komunalno preduzeće pristupilo izradi strateškog dokumenta za rešavanje problema od najvećeg značaja.

„Znamo šta su najveći zagađivači, ali me ne možemo da očekujemo da će sad „Ekologija“ koja je praktično preduzeće u osnivanju da reši sve te velike probleme“.

Cilj je, kaže Dimitrijević, da se od Gračanice napravi bolje mesto za život i da se izvori zagađenja reše. „Za početak mi ćemo se potruditi da Opština Gračanica ima jedan od najuređenijih sistema za bavljenje komunalnim otpadom, probaćemo da kod građana probudimo svest da prestanemo da kreiramo divlje deponije“.

Direktor Upravnog odbora JKP „Ekologije“ je kazao da su planovi preduzeća da se napravi mala deponija za odlaganje smeća koja će sarađivati sa Regionalnom deponijom.

JKP "Ekologija" je zajedno sa kolegama iz "Komunalca" obeležilo Međunarodni dan zaštite životne sredine u Sušici. Oni su zajedno učestvovali u akciji uređenja zelenih površina.Ostale vesti

Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja

Osnivanje „Tematskog parka o pčelarstvu“, aktiviranje mladih da se bave ovom plemetinom delatnošću, očuvanje životne sredine i zaštita pčela od izumiranja neki su od ciljeva članova Mlade aktivne Gračanice predstavljeni na takmičenju „Startap poduhvat“ koji je organizovao Inovacioni centar Kosova, a na kojem su osvojili drugu nagradu.

  • 27.10.2020
Na severu Kosova nema fiskalnih računa
Prema podacima Poreske uprave Kosova, u četri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, registrovano je 981 preduzeće sa ukupno 1.316 aktivnih jedinica.
  • 27.10.2020
Grenel na liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju, koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.
  • 25.10.2020
Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020