Vesti
Društvo

U Gračanici formirano komunalno preduzeće "Ekologija"

Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Posle višegodišnjih pokušaja i traženja dozvole od ministarstva za zaštitu životne sredine, opština Gračanica je nedavno formirala svoje komunalno preduzeće.

Do nedavno su meštani koristili usluge JKP „Komunalac“ koje radi pri Privremenom organu Priština, ali zbog problema koje je ovo preduzeće imalo sa odnošenjem smeća na deponije, usluge građanima je ponudila privatna kompanija „Pastrimi“ koju je angažovala Opština Gračanica.

Pre četiri dana konačno je formirano opštinsko Javno komunalno preduzeće „Ekologija“ čiji zadatak će biti upravljanje komunalnim otpadom i održavanje javnih površina i zelenila.

„Ono na čemu „Ekologija“ mora da radi jeste podizanje svesti naroda o zaštiti životne sredine, a pre svega o brizi o svom okruženju, jer imamo dosta problema sa nekim ponašanjem koje, možda, nije baš adekvatno. Puno je nerešenih deponija po čitavoj opštini Gračanica. Naš mandat je da to radimo i mi se nadamo da ćemo u nekom periodu, koji neće predugo da traje, da te goruće probleme rešimo“, kaže za RTV Kim direktor Upravnog odbora preduzeća „Ekologija“ Dejan Dimitrijević.

Dimitrijević je svestan da u opštini Gračanica ima krupnih ekoloških probelema, ali ističe da to rešavanje ne zavisi samo od ove kompanije, već od više aspekata: „Od toga da li ćemo imati dovoljno resursa da se bavimo i bitnim ekološkim pitanjima kao što su reke i drugi izvori zagađenja životne sredine u našoj opštini“, kaže on.

Dimitrijević je kazao da je novoformirano komunalno preduzeće pristupilo izradi strateškog dokumenta za rešavanje problema od najvećeg značaja.

„Znamo šta su najveći zagađivači, ali me ne možemo da očekujemo da će sad „Ekologija“ koja je praktično preduzeće u osnivanju da reši sve te velike probleme“.

Cilj je, kaže Dimitrijević, da se od Gračanice napravi bolje mesto za život i da se izvori zagađenja reše. „Za početak mi ćemo se potruditi da Opština Gračanica ima jedan od najuređenijih sistema za bavljenje komunalnim otpadom, probaćemo da kod građana probudimo svest da prestanemo da kreiramo divlje deponije“.

Direktor Upravnog odbora JKP „Ekologije“ je kazao da su planovi preduzeća da se napravi mala deponija za odlaganje smeća koja će sarađivati sa Regionalnom deponijom.

JKP "Ekologija" je zajedno sa kolegama iz "Komunalca" obeležilo Međunarodni dan zaštite životne sredine u Sušici. Oni su zajedno učestvovali u akciji uređenja zelenih površina.Ostale vesti

Srpske NVO pozivaju EU da insistira na osnovnim vrednostima u Srbiji
S pravom se može očekivati da će rezultati izbora u Srbiji od 21. juna dovesti do političke krize, dok je poverenje u vladinu politiku borbe protiv pandemije poslednjih nedelja pretrpelo ozbiljan udarac, navodi se u pismu sedam organizacija civilnog društva iz Srbije koje je juče upućeno na adresu institucija EU.
  • 14.07.2020
Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020