Vesti
Društvo

U Dogovoru o vršnjačkom nasilju u školama

U večerašnjem izdanju emisije "Dogovor!?" bavimo se aktuelnim problemom vršnjačkog nasilja u školama na centralnom Kosovu. O ovom problemu za Radio Kim govore psihološkinja u Medicinskoj školi u Lapljem Selu Aleksandra Turković Dimitrijević i profesorka srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Ana Kostić.
U Dogovoru o vršnjačkom nasilju u školama
Ana Kostić i Aleksandra Turković Dimitrijević u emisiji Dogovor Zorice Vorgučić (Foto Kim)

Posle zločina u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu aktuelizovala se tema vršnjačkog nasilja i na centralnom Kosovu.

"Kao da je ovaj nesrećni slučaj i u "Ribnikaru" i u Mladenovcu pokrenuo društvo da konačno shvatimo da nasilje postoji i da nam deca nisu dobro, ali zaista verujem da deca nisu dobro. Kada rade takve stvari, kada snimaju, kad idu lajv, kad prikupljaju tu negativnu pažnju - i to je pažnja. I time skreću pažnju i daju apel da im je potrebna pomoć. Nekako, kao da smo se sad osvestili - hej pa našoj omladini nije najsjajnije. Pogotovo, mislim da to nije našoj omladini ovde koja u uz svo breme odrastanja, odrastanja u ovim teškim vremenima, imaju i situaciju odrastanja u enklavi gde, nekakako, već na području od pet-šest kilometara imaju drugačije govorno područje, drugačiji su standardi.... Njihova bezbednost je vrlo upitna", kaže Aleksandra Turković Dimitrijević.

Profesorka u Gimnaziji Ana Kostić kaže da su za ovakvo stanje učenika krivi svi i da su deca pod velikim pritiskom."Mislim da smo i mi, kao prosvetni radnici, u mnogo slučajeva roditelji, zapostavili tu decu. Malo smo ih prepustili nekim sadržajima koji nisu sasvim primereni za njih, njihov uzrast. Malo ješkola postala jedan poligon gd eje vrlo bitno dobiti što bolju ocenu, a malo se manje postavlja pitanje koliko, zapravo, znanja stoji iza te ocene. Mislim da i deci i roditeljima, a sve češće milim, roditeljima je mnogo stalo da dete ima sve petice i da ne biraju sredstva da se dođe do te petice. Deca to jednostavno, vide i onda, verovatno u nekom trenutku kada ne mogu više da izdrže taj pritisak svojih roditelja i pritisak svojih nastavnika, nas koji od njih očekujemo da zadovolje određene kriterijume znanja, da oni jednostavno u tim trenucima pucaju", kaže profesorka Kostić.

Emisiju "Dogovor!?" možete pogledati večeras od 20h na Youtube kanalu i Fejsbuk stranici RTV Kim.Ostale vesti

Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023
Od ljubavi prema tradiciji do venčanja u Prizrenu u narodnoj nošnji iz Sirinićke Župe
Zbog ljubavi i poštovanju prema tradiciji i običajima, Bojan Tomić iz Štrpca, inače novinar, i njegova izabranica Jasna Janićijević venčali su se u Prizrenu u narodnoj nošnji.
  • 06.06.2023
Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023