Vesti
Društvo

U direktnom kontaktu s drogom 27% mladih u Srbiji

Direktan kontakt sa drogom u proseku je imalo oko 27 odsto mladih od 15 do 30 godina, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Specijalna bolnica "Vita".
U direktnom kontaktu s drogom 27% mladih u Srbiji
Ilustracija (Foto istock)

Istraživanje je pokazalo da je 27 odsto mladih probalo neku od droga, a čak 90 odsto onih koji su imali kontakt konzumirali su marihuanu ili drugu drogu iz grupe stimulansa poput kokaina, amfetamina, ekstazija i drugih.

Rezultati tog istraživanja, koje je sprovedeno u susret Međunarodnom danu borbe protiv zloupotrebe droga, koji se obeležava 26. juna, ukazali su na trend češće zloupotrebe kokaina, koji se nalazi na drugom mestu, iza marihuane, dok je ranijih godina bio ređe zloupotrebljavan i u odnosu na amfetamin, čija je zastupljenost konzumiranja sada 12,8 odsto, kao i od ekstazija sa 11,8 odsto.

Kako se navodi u saopštenju "Vite" čak 60,7 odsto mladih poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko koristi droge, a da je 52,3 odsto njih bilo direktno ponuđeno nekom drogom.

Mladi su skloni rizičnim stavovima da je drogu moguće kontrolisano uzimati bez težih i dugoročnijih posledica, da se ona može uzimati kontrolisano i povremeno u "posebnim prilikama" ili da opravdavaju podele droga na "lake i teške" u čak 68,8 odsto slučajeva u tom istraživanju.

Procenat mladih koji poznaju nekoga ko konzumira narkotike, koji je 2019. godine bio 74 odsto, ove godine pao je na 60,7 odsto, što stručnjaci iz "Vite" dovode u vezu sa pandemijom virusa korona i perioda smanjenih socijalnih kontakata i prilika za izlaske i druženje mladih u prethodne dve godine.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022