Vesti
Društvo

U Čaglavici postavljen bilbord "Sloboda ima ime - OVK"

Na pasareli (pešačkom mostu) u Čaglavici osvanuo je veliki bilbord "Liria ka emër UÇK", odnosno "Sloboda ima ime - OVK" koji slavi komandante bivše Oslobodilačke vojske Kosova koji se nalaze u pritvoru u Hagu.
U Čaglavici postavljen bilbord
Bilbord u Čaglavici (Foto Kim)

Na ovom mestu je do jutros bio reklamni izborni baner Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, ali je on u međuvremenu zamenjen ovim.

Kampanju „Sloboda ima ime - OVK“, su još u novembru, a nakon hapšenja četvorice glavnokomandujućih OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, pokrenuli kosovski intelektualci.

Inicijatori za pokretanje kampanje su umetnici i intelektualci, režiserka Burbuće Beriša, hip-hop umetnik Festim Arifi, filozof i član kosovskog udruženja filozofa Ismailj Tašoli, fotograf Asošijejted presa Visar Krueziju, a dva koautora kampanje su učestvovala i na beogradskom festivalu „Mirdita, dobar dan“ - umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža i glumac i režiser Fatmir Spahiu.

Ovakav postupak kosovskih intelektualaca osudili su brojni umetnici, kako srpski tako i albanski, ali i pojedini predstavnici civilnog društva.

Osim u multietničkom selu Čaglavica, bilborda sa porukom "Sloboda ima ime - OVK" ima širom Kosova, a srpsko stanovništvo posebno pamti onaj koji je bio zalepljen na ulazu u Kišnicu iz pravca Gračanice. Ubrzo nakon toga usledio je napad na Srbina Zorana Trajkovića iz tog mesta, zatim okupljanje mladih Albanaca i provokacija, i na kraju tužba protiv gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića koju je podneo odbornik u SO Gračanica Granit Gaši.

"Ja ne znam zaista zašto je to Granit Gaši uradio. Mislim da je to uradio iz hira i upravo to govori da može da dođe do raspirivanja nekih stvari koje nam nisu potrebne ovde. Bilo je potrebno da se dođe i da se razgovara oko toga i da jednostavno ti dobrokomšijski odnosi treba da budu iznad politike. Jednostavno, moramo da razumemo jedni druge i da, pre svega, razumemo svoje komšije. Ako je moj komšija uplašen zbog nečega jednostavno treba taj neko, a pogotovo ako se bavi politikom, da dođe i vidi zašto se je to tako", kazao je tom prilikom Srđan Popović.

Petković: Bilbord "Sloboda ima ime - OVК" je nedopustiv ali ne i neočekivan

"Nedopustivo je i opasno, mada ne i neočekivano da se u finišu predizborne kampanje na Кosovu i Metohiji pojavi novi bilbord koji slavi zločine terorističke UČК", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.

"Upravo glorifikaciju ove kriminalne organizacije i otvorenu provokaciju Srbima i drugom nealbanskom stanovništvu na КiM predstavlja bilbord postavljen u Čaglavici na kome piše Sloboda ima ime - OVК", ističe se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković očekuje ali i zahteva od međunarodnih predstavnika da osiguraju mir i bezbednost za sve Srbe i nealbance, posebno u bezbednosno osetljivim danima koji nam predstoje i dokažu i u praksi da je miran suživot na Кosovu moguć.

"Molim i Srbe, iako znam da im nije ni jednostavno ni lako, da ostanu uzdržani i mirni pred ovakvim provokacijama, jer njihova država nikada neće dozvoliti da se pogrom srpskog naroda ikada više ponovi", istakao je Petković.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021