Vesti
Društvo

U Čaglavici postavljen bilbord "Sloboda ima ime - OVK"

Na pasareli (pešačkom mostu) u Čaglavici osvanuo je veliki bilbord "Liria ka emër UÇK", odnosno "Sloboda ima ime - OVK" koji slavi komandante bivše Oslobodilačke vojske Kosova koji se nalaze u pritvoru u Hagu.
U Čaglavici postavljen bilbord
Bilbord u Čaglavici (Foto Kim)

Na ovom mestu je do jutros bio reklamni izborni baner Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, ali je on u međuvremenu zamenjen ovim.

Kampanju „Sloboda ima ime - OVK“, su još u novembru, a nakon hapšenja četvorice glavnokomandujućih OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, pokrenuli kosovski intelektualci.

Inicijatori za pokretanje kampanje su umetnici i intelektualci, režiserka Burbuće Beriša, hip-hop umetnik Festim Arifi, filozof i član kosovskog udruženja filozofa Ismailj Tašoli, fotograf Asošijejted presa Visar Krueziju, a dva koautora kampanje su učestvovala i na beogradskom festivalu „Mirdita, dobar dan“ - umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža i glumac i režiser Fatmir Spahiu.

Ovakav postupak kosovskih intelektualaca osudili su brojni umetnici, kako srpski tako i albanski, ali i pojedini predstavnici civilnog društva.

Osim u multietničkom selu Čaglavica, bilborda sa porukom "Sloboda ima ime - OVK" ima širom Kosova, a srpsko stanovništvo posebno pamti onaj koji je bio zalepljen na ulazu u Kišnicu iz pravca Gračanice. Ubrzo nakon toga usledio je napad na Srbina Zorana Trajkovića iz tog mesta, zatim okupljanje mladih Albanaca i provokacija, i na kraju tužba protiv gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića koju je podneo odbornik u SO Gračanica Granit Gaši.

"Ja ne znam zaista zašto je to Granit Gaši uradio. Mislim da je to uradio iz hira i upravo to govori da može da dođe do raspirivanja nekih stvari koje nam nisu potrebne ovde. Bilo je potrebno da se dođe i da se razgovara oko toga i da jednostavno ti dobrokomšijski odnosi treba da budu iznad politike. Jednostavno, moramo da razumemo jedni druge i da, pre svega, razumemo svoje komšije. Ako je moj komšija uplašen zbog nečega jednostavno treba taj neko, a pogotovo ako se bavi politikom, da dođe i vidi zašto se je to tako", kazao je tom prilikom Srđan Popović.

Petković: Bilbord "Sloboda ima ime - OVК" je nedopustiv ali ne i neočekivan

"Nedopustivo je i opasno, mada ne i neočekivano da se u finišu predizborne kampanje na Кosovu i Metohiji pojavi novi bilbord koji slavi zločine terorističke UČК", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.

"Upravo glorifikaciju ove kriminalne organizacije i otvorenu provokaciju Srbima i drugom nealbanskom stanovništvu na КiM predstavlja bilbord postavljen u Čaglavici na kome piše Sloboda ima ime - OVК", ističe se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković očekuje ali i zahteva od međunarodnih predstavnika da osiguraju mir i bezbednost za sve Srbe i nealbance, posebno u bezbednosno osetljivim danima koji nam predstoje i dokažu i u praksi da je miran suživot na Кosovu moguć.

"Molim i Srbe, iako znam da im nije ni jednostavno ni lako, da ostanu uzdržani i mirni pred ovakvim provokacijama, jer njihova država nikada neće dozvoliti da se pogrom srpskog naroda ikada više ponovi", istakao je Petković.Ostale vesti

Rekordne cene hrane na Kosovu: Poskupeo hleb, kafa, burek…
Cene raznih prehrambenih proizvoda na Kosovu nastavljaju da rastu, a i cene proizvoda u pekarama su uvećane, pa će građani morati da izdvoje u proseku od 10 do 20 centi više za određene proizvode.
  • 26.10.2021
Kosovska Mitrovica – grad ljubavi i mržnje prema psima lutalicama
Kosovska Mitrovica može da se pohvali ljudima koji će neretko pritrčati u pomoć povređenoj i napuštenoj životinji, negovati je i brinuti se o njoj, kao i ljudima koji svakodnevno, na putu do posla, sa sobom nose granule kojima hrane ljubimce Kosovske Mitrovice. Međutim, u ovom gradu ima i onih koji se, usled toga što još uvek nije rešen problem pasa lutalica, odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke i reše ga bacanjem otrova.
  • 25.10.2021
Katarini Marinković i Radi Komazec nagrade INTERFER-a
Na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer Zlatna Nika“ novinarka produkcije New Press i Medija centra Katarina Marinković dobila je doplomu ovog festivala u kategoriji TV reportaže. Marinkovićeva je diplomu dobila za reportažu “Ljudi brojevi” koja govori o položaju, problemima i životu stanara stambenog naselja u Lapljem Selu.
  • 25.10.2021
Gračanica: Savez slepih obeležio 75 godina postojanja
Invaliditet ne bi trebao da sprečava ljude u ostvarenju svojih ciljeva, poručio je na svečanoj sednici u velikoj sali Doma kulture u Gračanici predsednik Međuopštinske organizacije Priština pri Savezu slepih Srbije Radomir Jorgić povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada ove organizacije. 
  • 25.10.2021
Kada bi umetnici pokušali da sarađuju kao političari bili bi
Saradnja u oblasti kulture između Srba i Albanaca na Kosovu gotovo da ne postoji, rečeno je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa”. Prema rečima Aleksandra Gudžića iz Doma kulture “Gračanica” razlog za to je jezička barijera, dok Miljana Dunđerin iz Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” smatra  da za to ne postoji politička volja, niti podrška.
  • 25.10.2021
Zdrava porodica i predan rad su recept za sreću u životu
Da penzionerski dani mogu biti slatki kao ovogodišnji rod grožđa u Velikoj Hoči, govori primer Milice i Save Garić iz ovog sela. Ovaj bračni par prosvetnih radnika živi svoje „Zlatno doba“, dva sina, ćerka, desetoro unučadi, jedan praunuk su motiv za sve što rade.
  • 24.10.2021