Vesti
Društvo

U blizini jezera gradnja naselja "bez dozvole"

Bez dozvole Opštine Priština, Ministarstva za zaštitu životne sredine i uprkos protivljenju dela javnosti i pojedinih političara, radovi na izgradnji naselja na Badovačkom, odnosno Gračaničkom jezeru se nastavljaju. Opština Gračanica nije nadležna.
U blizini jezera gradnja naselja
Gračaničko jezero (Foto Kim)

U blizini jezera planira se gradnja stambenog kompleksa od 17 vila. Za sada je do mesta gde će biti izgrađeno naselje asfaltiran put i postavljeni su električni stubovi sa kojih bi buduće naselje trebalo da se snabdeva strujom. Radove izvodi firma “Kava grup”, a dozvolu za gradnju nisu dale ni Opština Priština ni Opština Gračanica.

U Opštini Gračanica tvrde da se radovi izvode u delu koje pripada susednoj opštini.

“Mi uopšte nismo nadležni što se toga tiče. Mislim da je veoma bitno da i sami meštani Gračanice to znaju. Što se tiče dela jezera koje se nalazi na teritoriji opštine Gračanica, tu je svaki vid gradnje zabranjen jer je to jezero specijalna zaštićena zona zato što se vodosnabdevanje opštine Gračanica vrši iz tog jezera”, kaže Dejan Jovanović iz Odeljenja za urbanizam i prostorno planiranje.

Jovanović tvrdi da izgradnja nije moguća ako to ne odobre nadležna ministarstva, tačnije Ministarstvo za zaštitu životne sredine, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Međutim, iz Ministarstva za zaštitu životne sredine u pisanoj izajvi za RTV Kim takođe tvrde da nisu dali saglasnost investitoru da gradi.

“Na osnovu svih podataka koje imamo u MSPP, uveravamo vas da ni pomenute kompanije, niti se vlasnik zemljišta nije prijavio i nema ekološku saglasnost od strane MSPP-a. Prema našim nadležnostima kao ministarstvo, pored dela za prostorno planiranje odgovorni smo i za zaštićena područja. U ovom slučaju i za Kosovsko zaštićeno vodno područje jezera Badovac, prema odluci Vlade br.16/127 od 24.04.2013. Stoga svaki razvoj planiran u tom delu mora biti u potpunom skladu sa zakonodavstvom i predviđenim kriterijumima, kao i da se podvrgne odgovarajućim dozvolama i procedurama predviđenim zakonom. Tek nakon što se takvi postupci utvrde, mogu se takvi projekti realizovati ili ne”, naveo je Valon Malići ispred MSPP u pisanoj izjavi.

U vezi sa ovim pojašnjenjima, iz MSPP kažu da su poslali spis u kome traže informacije od Opštine Priština.

“MSPP uverava sve građane da će inspekcija MSPP-a i ostala nadležna odeljenja u okviru MSPP-a biti aktivna po ovom pitanju, brinući se da se ne dogodi nikakva aktivnost koja može povrediti zaštićeno područje jezera Badovac i kvalitet vode od strane bilo koga”, zaključuje se u pisanoj izjavi službenika MSPP-a.

Sa druge strane, investitori, kako prenose mediji, tvrde da ovom gradnjom nije ugroženo jezero.

Međutim, predstavnici organizacije “Ekogen” koja se bavi zaštitom životne sredine misle drugačije.

“Izgradnja tih naselja oko ovog jezera uticaće negativno na samu životnu sredinu i uopšte na zdravu pijaću vodu koju koristi ne samo Gračanica, nego i okolna sela, ali i Priština. Ako nastavimo tako da gradimo naselja urušićemo sam sistem snabdevanja zdrave pijaće vode”, kaže predstavnik organizacije Nebojša Ivić.

Ivić navodi da je neophodno da lokalne samouprave definišu prioritete, odnosno da označe zone na kojima ne bi bila dozvoljena gradnja.

“Ukoliko bi krenula izgradnja takvih naselja, onda bi ostali bez zdrave pijaće vode u kratkom vremenskom periodu. Umesto da razmišljamo o povećanju kapaciteta ovog jezera, mi svakodnevno urušavamo jezero i vodu koja nedostaje”, tvrdi Ivić.

Dejan Jovanović iz Opštine Gračanica smatra pozitivnim to štp se "ne gradi do samog jezera".

“Mi se iskreno nadamo da će oni pratiti sve propise, što se pročišćavanja otpadnih voda tiče. Niko od nas ne bi želeo da otpadne vode idu u jezero jer bi to stvorilo veliki ekološki problem”.

Protivljenje izgradnji u blizini jezera izrazili su i brojni političari, među kojima i poslanica Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja.

Veštačko jezero iz koga se vodom snabdevaju rejoni Gračanice i Prištine nastalo je pre 50 godina. Na tom mestu je prethodno bilo srpsko naselje koje je radi jezera potopljeno, a njegovi meštani su preseljeni u Novi Badovac.Ostale vesti

Vlada Srbije uvodi zabranu kretanja od petka do ponedeljka
Kako se povećava broj obolelih od koronavirusa tako se najavljuju i strože zabrane kretanja. Struka kaže da se najjači udar koronavirusa očekuje u narednih 10 dana. Vlada Srbije je najavila da će nova najduža zabrana kretanja početi u petak u 17h i da će trajati do ponedeljka u 5h. Po novom režimu, stariji od 65 godina, u nabavku će moći da odu u petak između četiri i sedam ujutru.
  • 08.04.2020
Viziri iz ’’Američkih kutaka’’
"Američki kutak" iz Prištine i Prizrena počeo je sa izradom vizira za zaposlene u zdravstvenom sistemu na Kosovu, navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.
  • 08.04.2020
Zvaničnici čestitali Svetski dan Roma
Predstavnici kosovskih institucija i srpski politički prestavnici čestitali su pripadnicima romske nacionalnosti Svetski dan Roma.
  • 08.04.2020
„Povećana stopa porodičnog nasilja tokom izolacije“
Izolacija ljudi i boravak kod kuće u vreme pandemije koronavirusa doveo je do porasta porodičnog nasilja. Na ovu pojavu ukazala su brojna udruženja koja se bave ljudskim pravima, ali i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Ružica Simić iz NVO “Žensko pravo” je za RTV Kim istakla da su u stalnom kontaktu i sa žrtvama nasilja, ali i sa policijom.
  • 08.04.2020
OG: KEDS da reši problem što pre
Meštani Dobrotina, Gornje i Donje Gušterice, te Livađa već nekoliko dana se suočavaju sa problemom u snabdevanju električnom energijom. Direktor opštinskog Odeljenja javnih službi Vladica Trajković obećao je pojačane napore u cilju prevazilaženja ovog izazova.
  • 08.04.2020
Praznik u samoizolaciji i siromaštvu
Umesto gužve na ulici i uobičajene graje u „Romskoj mahali“ u Gračanici se danas mogao sresti tek po neki prolaznik. Praznik, Međunarodni dan Roma, dočekuju uglavnom u samoizolaciji zbog aktuelne pandemije. Međutim, ono što najviše muči ove stanovnike Gračanice je siromaštvo.
  • 08.04.2020