Vesti
Društvo

U Aktivu o potencijalnim scenarijima razgraničenja

Konferencija, na kojoj će biti predstavljeni rezultati, zakazana je za danas u Centru građanske energije i počeće u 11 časova.
U Aktivu o potencijalnim scenarijima razgraničenja
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Dokument, koji će biti predstavljen, pokušaće na osnovu analize trenutnog dijaloga, da predstavi niz pretpostavki o tome šta bi podela mogla da obuhvati, sa naglaskom na posledice takvog dogovora za kosovske Srbe koji žive južno od reke Ibar.

U okviru rada na politikama, Aktiv je radio na pažljivoj analizi političkih, društvenih i ekonomskih zbivanja na Kosovu i njihovog uticaja na nevećinske zajednice sa posebnim naglaskom na kosovske Srbe.

Na konferenciji će govoriti: programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković, glavni i odgovorni urednik RTV Kim iz Čaglavice Goran Avramović, politički analitičar i profesor političkih nauka Beljulj Bećaj i šef Odseka za praktičnu politiku u NVO "Aktiv" Caleb Waugh.

U proteklih šest meseci, diskusije o potencijalnoj podeli ili „korekciji granica“ kao potencijalnom trajnom rešenju statusa Kosova su se intenzivirale i dobile na snazi među određenim političkim elitama u Beogradu i Prištini, kao i kod međunarodnih aktera.

Iako je koncept izuzetno mutan, ipak ga široki spektar političara i analitičara sve više vidi kao održivo rešenje kosovskog „problema“.

Iako je ideja stekla određeni politički zamah, ostaje nejasno šta bi to moglo da podrazumeva i kako bi se to primenjivalo u praksi.Ostale vesti

Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020