Vesti
Društvo

Tužilački savet Kosova zabrinut zbog nacrta zakona o tom telu

Tužilački savet Kosova (TSK) izrazio je zabrinutost zbog nacrta zakona o tom telu koji je danas usvojila kosovska Vlada bez obaveštavanja Tužilačkog saveta, a u suprotnosti sa preporukama Venecijske komisije.
Tužilački savet Kosova zabrinut zbog nacrta zakona o tom telu
Priština (Foto Unsplash/bucography)

TSK je u saopštenju naveo da je ova praksa pokazuje da sponzor Nacrta zakona, Ministarstvo pravosuđa, nemarava da radi „suprotno od reformi“.

„Ova žurba Ministarstva pravde da brzo pristupi ovom nacrtu zakona, bez deljenja finalnog nacrta sa akterima ovog procesa i bez čekanja dodatnih komentara Venecijske komisije, kao i bez uzimanja u obzir predloga iz Strategije za vladavinu prava i predstavnika tužilačkog sistema, ima tendenciju narušavanja nezavisnosti Tužilačkog saveta i Državnog tužioca, kao nezavisnih i ustavnih institucija“, piše u saopštenju.

TSK je ocenio da svaka inicijativa bez poštovanja podele vlasti, saradnje i međusobne koordinacije, donosi neuspeh i stvara prostor za spoljno mešanje u Tužilački savet Kosova.

Venecijanska komisija je u prethodnom mišljenju povodom izmena Zakona o Tužilačkom savetu Kosova iznela primedbe na način izbora članova Saveta i ukazala da predlog prema kojem Skupština bira četiri, a tužilaštva tri člana Saveta može dovesti do politizacije nezavisne institucije, te se založila za prevagu članova koje biraju tužilaštva.

Do danas, po raspoloživim informacijama, još nije stiglo konačno mišljenje Venecijske komisije.

Međunarodni predstavnici na Kosovu izjasnili su se protiv pojedinih odredbi nacrta tog zakona.

Posle izjave jednog od zamenika ministra pravosđja Kosova da u Tužilaštvu „ima kriminalaca“, došlo je do zahlađenja, a u nekim inicijativama zamrzavanja odnosa Ministarstva i TSK.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022