Tri plus za rad integrisanog pravosuđa na severu

Sedamnaest meseci nakon integrisanja provosuđa na severu Kosova različita su mišljenja o uspešnosti tog dela Briselskog sporazuma. Uprkos, otežanim uslovima, sudstvo funkcioniše, složili su se učesnici konferencije "Integradija pravosuđa na severu" koju je u Prištini organizovao "Aktiv".

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa konferencije o integrisanom pravosuđu (Foto Kim)

Integrisano pravosuđe na Severu i dalje radi u otežanim uslovima, kaže Dušan Radaković izvršni direktor, Centra za zastupanje demokratske kulture.

„Da li je uspešna ili ne? Hajde da to kažem kao u školi, od 1 do 5, ja bih dao 3+. Da ste me pitali pre šest meseci ja bih dao 2. Mislim da je to jedan glomazan proces koji je krenuo i te stvari koje su trebale da se rade pre integracije, da sve bude spremno tog dana kada ljudi počnu da rade, te stvari se rade ad hok i rade se tokom posla“.

Sudija vrhovnog suda Jelena Krivokapić kaže da je jedan od najvećih problema srpskog suda što se suočavaju sa nedostatkom prevoda. Ona je rekla da mnogi zakoni nisu prevedeni na srpski jezik, što otežava rad.

„Što se tiče prevoda, čula sam da je na severu taj problem donekle rešen. U Vrhovnom sudu smo sad dobili još jednog prevodioca, inače smo imali samo jednog. Prevodioci su izvanredni ali kada dobijete predmet ekonomske struke sa ne znam koliko fajlova, jednostavno je nemoguće to prevesti za mesec dana“.

Za razliku od svojih kolega Škeljzen Maljići iz Sudskog saveta Kosova kaže da uprkos problemima integrisanog sudstva na Severu, ono funkcioniše i postiže rezultate.

„Uz sve probleme, uz sve poteškoće, zabeleženi su rezultati. Današnje stanje i 2018. u poređenju sa 2017. je mnogo bolje u svakom aspektu. Nešto što iziskuje posebnu pažnju je da odnosi između sudija obe zajednice, kao i pomoćnog osoblja su odlični“

Na konferenciji su se mogle čuti i primedbe na rad misije Euleksa.

Ako pričamo o očekivanjima iz perspektive srpske zajednie mislim da nijedno nije ispunjeno. A iz razgovora sa albanskim kolegama i sa grđanima Albancima, ni oni nisu dobilo ono što je trebalo i što su očekivali“, kazao je Dušan Radaković. Tvrdi da je misija Euleks radila dobro sve dok nije upala u korupcijske afere. Naveo je i to da je ova misija najskuplja međunarodna misija na Kosovu.

„Nisu baš uvek bili efikasni. Nije imao Euleks veće rezultate nego što imaju danas sudovi, da budem iskren. Imamo veliki broj predmeta iz Euleksa u kojima su pokrenute istražne radnje i ostajale u fiokama naših tužilaštava i Specijalnog tužilaštva nezavršeni“.

Konferencija Integrisano pravosuđe na Severu Kosova organizovala je NVO Aktiv, a podržala je Kosovska fondacija za otvoreno društvo.

Ostale vesti

 • Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Budući srednjoškolci su danas polagali ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. U osnovnoj školi “Miladin Mitić" u Lapljem Selu test iz srpskog jezika i književnosti polagalo je 54 učenika.

 • Rakočević: Mir nije sačuvan

  Rakočević: Mir nije sačuvan

  Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević rekao je, gostujući u emisiji "Slobodno srpski", da je 20 godina od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, period koji „nikog na Kosovu nije posebno usrećio“.

 • „Pčelarstvo nije lak posao“

  „Pčelarstvo nije lak posao“

  Siniša Đorđević se bavi se pčelarstvom četiri godine. Sve je počelo kao hobi, sa nekoliko košnica. Trenutno ih, na tihom i mirnom mestu, među livadama i šumarcima u Sušici kraj Gračanice ima više od 20.

 • U Mitrovici ponovo truju pse i mačke

  U Mitrovici ponovo truju pse i mačke

  Kosovska Mitrovica već godinama unazad ima problem sa napuštenim životinjama, koji se nažalost rešava na nehuman način. Poslednjih dana na ulicama Mitrovice, po dojavama građana, pronađen je veliki broj pasa i mačaka koji su otrovani. Iz udruženja “Šapa“ poručuju da se mora naći drugo rešenje.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane