Vesti
Društvo

Tri opasnosti po bezbednost Kosova

Terorizam, osetljiva situacija na severu i socijalni nemiri, tri su moguće opasnosti koje prete Kosovu, piše prištinski dnevnik Koha ditore.
Tri opasnosti po bezbednost Kosova
Priština (Foto arhiva Kim)

Na te opasnosti ukazuju rukovodioci bezbedonosnih institucija, a iste tvrdnje su i u izveštajima nevladinih organizacija koje se bave pitanjem bezbednosti, piše "Koha".

Hapšenje više od 40 osoba pod sumnjom da su uključene u terorističke aktivnosti i podstrekivanje na versku mržnju, potom određena kriminalna dela i veoma česti slučajevi u saobraćaju sa tragičnim posledicama, povećali su strepnju javnosti da "nova država postane nebezbedna za život", navodi "Koha".

Stručnjaci za bezbednost ocenjuju da Kosovo nema dovoljno ljudskih i tehnickih kapaciteta da se suoči i suprostavi izazovima i opasnostima koje mu prete.

Analitičar za bezbednost Armend Muja smatra da bi Kosovo trebalo da preduzme više koraka kako bi savladalo takve opasnosti.

On ocenjuje da se suočavanje sa tim izazovima može izvesti onda kada se obezbedi napredak u više društvenih i socijalnih oblasti, izgradnji održivog demokratskog sistema, uključivanje u evroatlantske bezbednosne organizacije, izgradnja respektabilnog bezbednosnog aparata, kao i uređenje verskog obrazovanja u skladu sa demokratskim principima, prenosi "Koha ditore".Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023