Vesti
Društvo

Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima

Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Ilustracija (Foto Finn Winkler/dpa)

Internet stranice, aplikacije, pametni televizori, konzole za igre i svi povezani uređaji prikupljaju podatke uz pomoć trekera instaliranih ili na internet lokacijama ili njihovom softveru, a oni se šalju bilo proizvođaču uređaja, bilo kompanijama koje su postavile trekere kako bi bolje razumele svoje kupce i poboljšali svoje proizvode.

Stručnjaci kompanije Kasperski su sada detaljnije pogledali i analizirali ove podatke i otkrili da se šest servisa za prikupljanje podataka nalazi na TOP 25 rang-listi u svim posmatranim regionima.

Od toga, četiri od njih pripadaju kompaniji Gugl - GoogleAnalytics, Google AdSense, Google Marketing Platform i YouTube Analitics, a po jedan pripada i kompanijama Meta i Criteo.

Te tri kompanije najdominantnije su i u Evropi, kada je reč o prikupljanju podataka, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije Kasperski navode sa korisnici ne mogu u potpunosti da se zaštite od praćenja, ali mogu da minimizuju količinu podataka koje kompanije prikupljaju o njima.Ostale vesti

Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023
Todić najavljuje zbor sa meštanima, novom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni groblje i crkva
U opštini Leposavić održan je još jedan sastanak, odnosno zbor sa vlasnicima parcela čiju eksproprijaciju zahteva kosovska vlada, a novi se najavljuje za večeras. Povod je nova odluka kosovske vlade koja je doneta pre tri dana. Ovom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćene parcele na kojima se nalazi crkva i groblje u selu Dren, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 05.02.2023
Povratnička sela od juče bez struje
Povratnička sela Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep od juče su bez struje, saznaje Kim radio.
  • 05.02.2023
Usled nevremena načinjena šteta na elektro mreži
Jak vetar i nevreme tokom jučerašnjeg dana naneo je štetu elektro mreži u više delova Kosova, pokidane su žice i oštećene bandere. Najteže su pogođeni regioni Priština, Uroševac, Mitrovica i Peć, saopšteno je iz KEDS-a.
  • 05.02.2023

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023