Vesti
Društvo

Treći Eko art fest u Mitrovici

Treći Eko art fest održaće se u Kosovskoj Mitrovici od 5. do 12. juna ove godine, prvi put na dve lokacije: u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ i u novoformiranom Dečijem kulturnom centru „Kaktus“.
Treći Eko art fest u Mitrovici
Ilustracija (Printskrin Akvarijus)

Ideja za Eko art fest nastala je u nameri da se putem umetnosti podigne ekološka i kulturna svest dece i mladih ljudi, kako bi mogli da na zanimljiv i efikasan način steknu svest o ekologiji i umetnosti kao disciplinama koje mogu koegzistirati, prožimati se, stvoriti celinu, kontekst kulture života.

„Želimo da mlađim generacijama damo podsticaj da posmatraju životnu sredinu i svoju ulogu na planeti na jedan sasvim nov način, u dubljem i sveobuhvatnijem smislu, kako bi ekologija počela da se posmatra kao ključna karika čitave kulture življenja. Razvoj njihovih osećanja i senzibiliteta za ekologiju i umetnost, od presudnog je značaja, jer su u pitanju generacije koje su još uvek u nastajanju, i koje će donositi odluke o razvoju društva u ovom veku. Zato smo i odlučili da se ove godine veći deo programa, ekološko-umetničkih radionica, ali i drugog ekološkog i umetničkog sadržaja, održi i u Dečijem kulturnom centru ’Kaktus’“ – ističu organizatori.

Ovogodišnji program Eko art festa izuzetno je bogat i raznovrsan. Pored više ekološko-umetničkih radionica, predviđene su i promocije knjiga i publikacija, projekcije filmova o ekologiji i zaštiti životne sredine, performansi, izložba, koncert, ekološki kviz.

Gosti festivala su balerine iz Škole baleta u Gračanici koje su prošlog meseca osvojile dva prva mesta i Gran pri na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana „Čukarica Gran pri 2021“, sociolog Slobodan Miljković (Kosovska Kamenica), likovna umetnica Tijana Rodić (Niš), muzička grupa „Južni voz“ (Kuršumlija)...

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Organizatori festivala su DKC „Kaktus“ i PKC „Akvarijus“, a prijatelji festivala NVO „Domovik“ i Green fest.

PROGRAM I SATNICA FESTIVALA:

Subota, 5. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološka radionica „Drvo zasadi“. Radionicu vodi: Slobodan Miljković (Kosovska Kamenica).

Nedelja, 6. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološko-umetničke radionice „Oslikaj ceger“ i „Oslikaj gume“. Radionicu vodi: Tijana Rodić (Niš).

15:00
Poseta učesnika festivala Gračanici.

Ponedeljak, 7. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološko-umetničke radionice „Oslikaj ceger“ i „Oslikaj gume“. Radionicu vodi: Tijana Rodić (Niš).

Utorak, 8. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološki kviz za decu. Autor: Miloš Radović.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Projekcije ekoloških filmova i filmova o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Sreda, 9. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Dan otvorenog ateljea reciklažne umetnosti.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Scensko-poetsko veče. Gostuju balerine iz Škole baleta u Gračanici, koje su osvojile dva prva mesta i Gran pri na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana „Čukarica Gran pri 2021“. U nastavku performans „Malog teatra“.

Četvrtak, 10. jun 2021.
12:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Promocija publikacije za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) u izdanju Fondacije „Utalaja“ iz Prištine. Učestvuju: Utalaja Ibrahimi i Miljana Dunđerin.

Petak, 11. jun 2021.
12:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Dan otvorenog ateljea reciklažne umetnosti.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Otvaranje izložbe slika nastalih na Danima otvorenog ateljea.

20:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Muzički program: „Južni voz“ (Kuršumlija). Nastupaju: Aleksa Keča (vokal, gitara), Miroslav Vučetić (vokal, gitara, usna harmonika), Aleksandar Zdravković (vokal, kahon), Nikola Kojić (bas gitara, melodika, vokal).

Subota, 12. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Promocija publikacije za decu „Drvić Šumarko“ (2021) u izdanju NVO „Domovik“. Učestvuju: Svetlana Jevtić, Damira Krivošić i Miljana Dunđerin.

Više o programima u PKC Akvarijus možete pročitati OVDE.Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023