Vesti
Društvo

Treći Eko art fest u Mitrovici

Treći Eko art fest održaće se u Kosovskoj Mitrovici od 5. do 12. juna ove godine, prvi put na dve lokacije: u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ i u novoformiranom Dečijem kulturnom centru „Kaktus“.
Treći Eko art fest u Mitrovici
Ilustracija (Printskrin Akvarijus)

Ideja za Eko art fest nastala je u nameri da se putem umetnosti podigne ekološka i kulturna svest dece i mladih ljudi, kako bi mogli da na zanimljiv i efikasan način steknu svest o ekologiji i umetnosti kao disciplinama koje mogu koegzistirati, prožimati se, stvoriti celinu, kontekst kulture života.

„Želimo da mlađim generacijama damo podsticaj da posmatraju životnu sredinu i svoju ulogu na planeti na jedan sasvim nov način, u dubljem i sveobuhvatnijem smislu, kako bi ekologija počela da se posmatra kao ključna karika čitave kulture življenja. Razvoj njihovih osećanja i senzibiliteta za ekologiju i umetnost, od presudnog je značaja, jer su u pitanju generacije koje su još uvek u nastajanju, i koje će donositi odluke o razvoju društva u ovom veku. Zato smo i odlučili da se ove godine veći deo programa, ekološko-umetničkih radionica, ali i drugog ekološkog i umetničkog sadržaja, održi i u Dečijem kulturnom centru ’Kaktus’“ – ističu organizatori.

Ovogodišnji program Eko art festa izuzetno je bogat i raznovrsan. Pored više ekološko-umetničkih radionica, predviđene su i promocije knjiga i publikacija, projekcije filmova o ekologiji i zaštiti životne sredine, performansi, izložba, koncert, ekološki kviz.

Gosti festivala su balerine iz Škole baleta u Gračanici koje su prošlog meseca osvojile dva prva mesta i Gran pri na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana „Čukarica Gran pri 2021“, sociolog Slobodan Miljković (Kosovska Kamenica), likovna umetnica Tijana Rodić (Niš), muzička grupa „Južni voz“ (Kuršumlija)...

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Organizatori festivala su DKC „Kaktus“ i PKC „Akvarijus“, a prijatelji festivala NVO „Domovik“ i Green fest.

PROGRAM I SATNICA FESTIVALA:

Subota, 5. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološka radionica „Drvo zasadi“. Radionicu vodi: Slobodan Miljković (Kosovska Kamenica).

Nedelja, 6. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološko-umetničke radionice „Oslikaj ceger“ i „Oslikaj gume“. Radionicu vodi: Tijana Rodić (Niš).

15:00
Poseta učesnika festivala Gračanici.

Ponedeljak, 7. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološko-umetničke radionice „Oslikaj ceger“ i „Oslikaj gume“. Radionicu vodi: Tijana Rodić (Niš).

Utorak, 8. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološki kviz za decu. Autor: Miloš Radović.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Projekcije ekoloških filmova i filmova o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Sreda, 9. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Dan otvorenog ateljea reciklažne umetnosti.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Scensko-poetsko veče. Gostuju balerine iz Škole baleta u Gračanici, koje su osvojile dva prva mesta i Gran pri na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana „Čukarica Gran pri 2021“. U nastavku performans „Malog teatra“.

Četvrtak, 10. jun 2021.
12:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Promocija publikacije za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) u izdanju Fondacije „Utalaja“ iz Prištine. Učestvuju: Utalaja Ibrahimi i Miljana Dunđerin.

Petak, 11. jun 2021.
12:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Dan otvorenog ateljea reciklažne umetnosti.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Otvaranje izložbe slika nastalih na Danima otvorenog ateljea.

20:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Muzički program: „Južni voz“ (Kuršumlija). Nastupaju: Aleksa Keča (vokal, gitara), Miroslav Vučetić (vokal, gitara, usna harmonika), Aleksandar Zdravković (vokal, kahon), Nikola Kojić (bas gitara, melodika, vokal).

Subota, 12. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Promocija publikacije za decu „Drvić Šumarko“ (2021) u izdanju NVO „Domovik“. Učestvuju: Svetlana Jevtić, Damira Krivošić i Miljana Dunđerin.

Više o programima u PKC Akvarijus možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Gračanica: Ekologija započela preventivno čiščenje rečnog korita

Javno komunalno preduzeće “Ekologija” DD započelo je akciju preventivnog čišćenje rečnog korita kako usled obilnijih padavina ne bi došlo do izlivanja reke.

  • 04.12.2021
Protestne blokade širom Srbije
Na 47 lokacija širom Srbije danas su održani protesti i blokade saobraćajnica, a na pojedinim mestima bilo je i incidenata. Jedan od organizatora današnjih protesta gradjana, Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni, rekao je da su se građani Srbije odazvali protestima u velikom broju.
  • 04.12.2021
„Kada se ugase kamere, oni...“

Članovi Resursnog centra za nestala lica i Udruženja porodica nestalih „Kosovski stradalnici“ iz Beograda uputili su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apel nadležnim vlastima u Beogradu i Prištini da intenziviraju svoj rad na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

  • 03.12.2021
OG: Dodeljeni grantovi ženama preduzetnicama u poljoprivredi
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sastala se danas sa ženama preduzetnicama kako bi potpisale ugovore o dobijenim grantovima. U cilju unapređivanja položaja žena i njihovog socio – ekonomskog položaja, 10 žena je dobilo grantove na osnovu projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“.
  • 03.12.2021
KM: Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.600 nezaposlenih
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno se nalaze 2.623 nezaposlena lica sa područja opštine Kosovska Mitrovica, potvrdila je za Radio Kontakt Plus, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje za KiM Verica Ćeranić.
  • 03.12.2021
Srbi u Metohiji u neraskidivoj vezi sa Kosovskom Mitrovicom

Već dvadeset godina čitav administrativni i obrazovani sistem srpskih sredina u Metohiji povezan je sa Kosovskom Mitrovicom. Ovo je grad u koji ljudi iz srpkih sela u Metohiji odlaze po nekoliko puta mesečno – stariji da podižu platu i trguju, a oni mlađi ostaju da se obrazuju i studiraju.

  • 03.12.2021