Vesti
Društvo

Treći Eko art fest u Mitrovici

Treći Eko art fest održaće se u Kosovskoj Mitrovici od 5. do 12. juna ove godine, prvi put na dve lokacije: u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ i u novoformiranom Dečijem kulturnom centru „Kaktus“.
Treći Eko art fest u Mitrovici
Ilustracija (Printskrin Akvarijus)

Ideja za Eko art fest nastala je u nameri da se putem umetnosti podigne ekološka i kulturna svest dece i mladih ljudi, kako bi mogli da na zanimljiv i efikasan način steknu svest o ekologiji i umetnosti kao disciplinama koje mogu koegzistirati, prožimati se, stvoriti celinu, kontekst kulture života.

„Želimo da mlađim generacijama damo podsticaj da posmatraju životnu sredinu i svoju ulogu na planeti na jedan sasvim nov način, u dubljem i sveobuhvatnijem smislu, kako bi ekologija počela da se posmatra kao ključna karika čitave kulture življenja. Razvoj njihovih osećanja i senzibiliteta za ekologiju i umetnost, od presudnog je značaja, jer su u pitanju generacije koje su još uvek u nastajanju, i koje će donositi odluke o razvoju društva u ovom veku. Zato smo i odlučili da se ove godine veći deo programa, ekološko-umetničkih radionica, ali i drugog ekološkog i umetničkog sadržaja, održi i u Dečijem kulturnom centru ’Kaktus’“ – ističu organizatori.

Ovogodišnji program Eko art festa izuzetno je bogat i raznovrsan. Pored više ekološko-umetničkih radionica, predviđene su i promocije knjiga i publikacija, projekcije filmova o ekologiji i zaštiti životne sredine, performansi, izložba, koncert, ekološki kviz.

Gosti festivala su balerine iz Škole baleta u Gračanici koje su prošlog meseca osvojile dva prva mesta i Gran pri na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana „Čukarica Gran pri 2021“, sociolog Slobodan Miljković (Kosovska Kamenica), likovna umetnica Tijana Rodić (Niš), muzička grupa „Južni voz“ (Kuršumlija)...

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Organizatori festivala su DKC „Kaktus“ i PKC „Akvarijus“, a prijatelji festivala NVO „Domovik“ i Green fest.

PROGRAM I SATNICA FESTIVALA:

Subota, 5. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološka radionica „Drvo zasadi“. Radionicu vodi: Slobodan Miljković (Kosovska Kamenica).

Nedelja, 6. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološko-umetničke radionice „Oslikaj ceger“ i „Oslikaj gume“. Radionicu vodi: Tijana Rodić (Niš).

15:00
Poseta učesnika festivala Gračanici.

Ponedeljak, 7. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološko-umetničke radionice „Oslikaj ceger“ i „Oslikaj gume“. Radionicu vodi: Tijana Rodić (Niš).

Utorak, 8. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološki kviz za decu. Autor: Miloš Radović.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Projekcije ekoloških filmova i filmova o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Sreda, 9. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Dan otvorenog ateljea reciklažne umetnosti.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Scensko-poetsko veče. Gostuju balerine iz Škole baleta u Gračanici, koje su osvojile dva prva mesta i Gran pri na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana „Čukarica Gran pri 2021“. U nastavku performans „Malog teatra“.

Četvrtak, 10. jun 2021.
12:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Promocija publikacije za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) u izdanju Fondacije „Utalaja“ iz Prištine. Učestvuju: Utalaja Ibrahimi i Miljana Dunđerin.

Petak, 11. jun 2021.
12:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Dan otvorenog ateljea reciklažne umetnosti.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Otvaranje izložbe slika nastalih na Danima otvorenog ateljea.

20:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Muzički program: „Južni voz“ (Kuršumlija). Nastupaju: Aleksa Keča (vokal, gitara), Miroslav Vučetić (vokal, gitara, usna harmonika), Aleksandar Zdravković (vokal, kahon), Nikola Kojić (bas gitara, melodika, vokal).

Subota, 12. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Promocija publikacije za decu „Drvić Šumarko“ (2021) u izdanju NVO „Domovik“. Učestvuju: Svetlana Jevtić, Damira Krivošić i Miljana Dunđerin.

Više o programima u PKC Akvarijus možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021