Vesti
Društvo

Treći Eko art fest u Mitrovici

Treći Eko art fest održaće se u Kosovskoj Mitrovici od 5. do 12. juna ove godine, prvi put na dve lokacije: u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ i u novoformiranom Dečijem kulturnom centru „Kaktus“.
Treći Eko art fest u Mitrovici
Ilustracija (Printskrin Akvarijus)

Ideja za Eko art fest nastala je u nameri da se putem umetnosti podigne ekološka i kulturna svest dece i mladih ljudi, kako bi mogli da na zanimljiv i efikasan način steknu svest o ekologiji i umetnosti kao disciplinama koje mogu koegzistirati, prožimati se, stvoriti celinu, kontekst kulture života.

„Želimo da mlađim generacijama damo podsticaj da posmatraju životnu sredinu i svoju ulogu na planeti na jedan sasvim nov način, u dubljem i sveobuhvatnijem smislu, kako bi ekologija počela da se posmatra kao ključna karika čitave kulture življenja. Razvoj njihovih osećanja i senzibiliteta za ekologiju i umetnost, od presudnog je značaja, jer su u pitanju generacije koje su još uvek u nastajanju, i koje će donositi odluke o razvoju društva u ovom veku. Zato smo i odlučili da se ove godine veći deo programa, ekološko-umetničkih radionica, ali i drugog ekološkog i umetničkog sadržaja, održi i u Dečijem kulturnom centru ’Kaktus’“ – ističu organizatori.

Ovogodišnji program Eko art festa izuzetno je bogat i raznovrsan. Pored više ekološko-umetničkih radionica, predviđene su i promocije knjiga i publikacija, projekcije filmova o ekologiji i zaštiti životne sredine, performansi, izložba, koncert, ekološki kviz.

Gosti festivala su balerine iz Škole baleta u Gračanici koje su prošlog meseca osvojile dva prva mesta i Gran pri na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana „Čukarica Gran pri 2021“, sociolog Slobodan Miljković (Kosovska Kamenica), likovna umetnica Tijana Rodić (Niš), muzička grupa „Južni voz“ (Kuršumlija)...

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Organizatori festivala su DKC „Kaktus“ i PKC „Akvarijus“, a prijatelji festivala NVO „Domovik“ i Green fest.

PROGRAM I SATNICA FESTIVALA:

Subota, 5. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološka radionica „Drvo zasadi“. Radionicu vodi: Slobodan Miljković (Kosovska Kamenica).

Nedelja, 6. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološko-umetničke radionice „Oslikaj ceger“ i „Oslikaj gume“. Radionicu vodi: Tijana Rodić (Niš).

15:00
Poseta učesnika festivala Gračanici.

Ponedeljak, 7. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološko-umetničke radionice „Oslikaj ceger“ i „Oslikaj gume“. Radionicu vodi: Tijana Rodić (Niš).

Utorak, 8. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Ekološki kviz za decu. Autor: Miloš Radović.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Projekcije ekoloških filmova i filmova o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Sreda, 9. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Dan otvorenog ateljea reciklažne umetnosti.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Scensko-poetsko veče. Gostuju balerine iz Škole baleta u Gračanici, koje su osvojile dva prva mesta i Gran pri na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana „Čukarica Gran pri 2021“. U nastavku performans „Malog teatra“.

Četvrtak, 10. jun 2021.
12:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Promocija publikacije za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) u izdanju Fondacije „Utalaja“ iz Prištine. Učestvuju: Utalaja Ibrahimi i Miljana Dunđerin.

Petak, 11. jun 2021.
12:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Dan otvorenog ateljea reciklažne umetnosti.

19:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Otvaranje izložbe slika nastalih na Danima otvorenog ateljea.

20:00 /Privatni kulturni centar „Akvarijus“/
Muzički program: „Južni voz“ (Kuršumlija). Nastupaju: Aleksa Keča (vokal, gitara), Miroslav Vučetić (vokal, gitara, usna harmonika), Aleksandar Zdravković (vokal, kahon), Nikola Kojić (bas gitara, melodika, vokal).

Subota, 12. jun 2021.
12:00 /Dečiji kulturni centar „Kaktus“/
Promocija publikacije za decu „Drvić Šumarko“ (2021) u izdanju NVO „Domovik“. Učestvuju: Svetlana Jevtić, Damira Krivošić i Miljana Dunđerin.

Više o programima u PKC Akvarijus možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022